Georg Hecht

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Georg Hecht (d. 1498) a fost primar al Sibiului între 1491-1498. A avut merite militare în Bătălia de la Câmpul Pâinii (1479) și în oprirea incursiunii otomane de jaf din 1493.

Activitatea militară[modificare | modificare sursă]

La Câmpul Pâinii a comandat armata de 600 de călăreți sași de pe flancul drept, care au ținut piept otomanilor la câmp deschis, permițând astfel flancului comandat de Paul Chinezu să execute o manevră de retragere, pentru a prinde armata dușmană în clește, ceea ce a dus la victorie. În anul 1491 a fost ales primar al Sibiului, reales în funcție după o întrerupere de un an în 1494. Din acel al a fost primar până în 1498.

Primar al Sibiului[modificare | modificare sursă]

În anul 1491 l-a însoțit pe primarul Thomas Altemberger într-o delegație a sașilor în Cetatea Buda. După moartea primarului Altemberger a devenit succesor al acestuia. În anul 1492 a fost convocat de regele Ladislau al II-lea în Cetatea Buda pentru consultări.

În anul 1493, când în timpul Postului Mare o oaste otomană a pătruns în Transilvania cu scop de jaf, Hecht „în virtutea curajului său binecunoscut” a oprit incursiunea turcească încă înainte de a veni întăriri în ajutorul său, doar în fruntea unei armate săsești constituite de urgență. Astfel a preîntâmpinat scoaterea din țară a prăzii. Pentru meritele sale militare a fost decorat de regele Ladislau al II-lea de ziua sfântului Gheorghe a anului 1493 cu titlul de Miles auratus (cavaler al pintenului de aur), o decorație excepțională. Lui și fiilor săi Johann, Michael und Nicolaus i-a fost acordat blazonul reprezentând știuca (în germană Hecht) deasupra celor trei trandafiri.

Im selben Jahre war er als Amtszeuge in dem wichtigen Proceß der Hermannstädter mit dem Großwardeiner Domcapitel vorgeladen und ebenso kommt er 1496 in einer die Stadt Broos betreffenden Urkunde, als Zeuge genannt vor. Mehr als alles aber zeugt für sein Ansehen und seinen Einfluß der Umstand, daß sein Name in jener wichtigen Urkunde vom 6. Mai 1492 obenan steht, womit Hermannstadt und die sieben Stühle dem in Preßburg am 7. November 1491 zwischen Kaiser Friedrich und König Maximilian I. einer- und König Vladislaus II. andererseits abgeschlossenen Friedens- und beziehungsweise Erbfolgevertrag — sowie die übrigen Reichsstände mittels abgesonderter Erklärungen — die Zustimmung ertheilen.

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Hecht, Georg

Bibliografie[modificare | modificare sursă]