Geir Bjørklund

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Geir Bjørklund
Date personale
Născut (49 de ani) Modificați la Wikidata
Mo i Rana, Norvegia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupație jurnalist
contributing editor[*] Modificați la Wikidata

Geir Bjørklund (n. 20 aprilie 1969, Mo i Rana, Norvegia) este un jurnalist medical și redactor din Norvegia, membru al „Asociației Mondiale a Redactorilor Medicali” (engleză : World Association of Medical Editors)[1].

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Bjørklund este în primul rând cunoscut ca un adept al medicinei biologice și ca critic al folosirii amalgamului în stomatologie.

Este fondator și fost redactor al revistelor Tenner & Helse („Sănătatea dentară”), organ al Asociației „Sănătatea Dentară” (norvegiană : Forbundet Tenner og Helse), și al „Revistei Scandinave de Medicină Biologică” (norvegiană : Nordisk Tidsskrift for Biologisk Medisin) [2]. A acordat periodic consultanță Agenției Norvegiane de Sănătate Publică (norvegiană : Statens Helsetilsyn)[3][4].

Punct de vedere[modificare | modificare sursă]

Bjørklund critcă medicina conventionalӑ si considerӑ că medicina ar trebui directionatӑ spre promovarea vindecarii organismului ca un intreg. Medicina conventionala se concentreazaconventionalӑ se concentreazӑ, în principal, pe tratarea bolilor care sunt cauzate de manipularea simptomelor si nu a cauzelor, in doua moduri: prin medicație farmaceutică si prin metode chirurgicale. In sine, aceste metode, sunt bune, dar ele actionezӑ asupra cauzelor bolilor[5].

Cooperarea în România[modificare | modificare sursă]

Geir Bjørklund a colaborat cu cercetatori în biochimie medicală de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj (UMF Cluj-Napoca), România. Acest lucru a dus la participarea la o conferință medicală la Valencia în mai 2009 și două prezentări poster la conferințe în România[6][7][8].

În octombrie 2009 Bjørklund a pregătit, organizat și desfășurat un program de două săptămâni de instruire universitară în Norvegia pentru doi cercetători (Conferențiar Dr. Maria Dronca și Șef lucrări Dr. Tiberiu Nistor) din cadrul UMF, Cluj-Napoca. Programul a fost realizat sub îndrumarea Institutului de Cercetare Pediatrica de la Spitalul Național (Rikshospitalet), Universitatea din Oslo.[necesită citare]

Distincții[modificare | modificare sursă]

În 2003 fundația Albert Lindsay von Julin din Helsinki i-a acordat lui Geir Bjørklund o bursă de 10000 de euro pentru activitățile de promovare a înțelegerii medicinei biologice. [necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ World Association of Medical Editors (WAME); Geir Bjørklund este un membru al WAME
  2. ^ Christensen B. Ambisiøst og uklart om biologisk medisin. Tidsskr. Norsk Lægeforenening 2001; 121: 3096.
  3. ^ Bruk av tannrestaureringsmaterialer i Norge. Rapport nr. IK-2652. Oslo: Statens helsetilsyn, 1998.
  4. ^ The use of dental filling materials in Norway. Report No. IK-2675. Oslo: Norwegian Board of Health, 1999.
  5. ^ Bjørklund G. Ny giv for biologisk medisin i Norden. Nord Tidsskr Biol Med 2001; 1: 3-6.
  6. ^ 14th MELISA Study Group. Metals and more: crossroads between allergy, inflammation and disease. 29-31 May 2009, Valencia, Spain; Picture Gallery.
  7. ^ Crăciun EC, Ursu M, Predescu E, Bjørklund G, Dronca M. The status of whole blood zinc and copper levels in autistic children. Abstract. Revista Română de Medicină de Laborator 2009; 15 (Suppl): 132-3.
  8. ^ Bjørklund G. Asperger syndrome: a literature study. Poster presented at the conference "Evidence Based Assessment and Intervention in Autism and Comorbid Disorders". Cluj-Napoca: Universitatea Babes-Bolyai, November 12-14, 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]