Gamă muzicală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Gama muzicală este o serie de note muzicale selectate într-un mod specific dintre notele unei octave.

Notele unei octave[modificare | modificare sursă]

În scala muzicală egal temperată o octava este împărțită în 12 intervale egale (într-o scară logaritmică).

Deoarece diferența dintre două octave alăturate este un factor de 2, diferența dintre două note alăturate (egală cu un semiton) este de sau . Diferența dintre două note separate de un ton (echivalent cu două semitonuri) este de sau .

Locul notelor pe portativ in octava C4.
Frecvența notelor in octava C4
in scala muzicală egal temperată
Numărul Nota (solfegiu) Notația cu litere Frecvența (in Hertz)
1 Do C
2 Do C
3 Re D
4 Re D
5 Mi E
6 Fa F
7 Fa F
8 Sol G
9 Sol G
10 La A
11 La A
12 Si B sau H
1 Do C

Este important faptul că raportul dintre frecvența Sol si frecvența Do (acordul "cvinta perfectă") este aproximativ 3/2 iar cel ditre frecvența Fa si frecvența Do (acordul "cvarta perfectă") este aproximativ 4/3. Acesta este unul din motivele adoptării acestei distribuții.

Alte distribuții, care diferă in numărul de note sau in poziția lor intr-o octavă, au fost folosite in trecut si continuă sa fie folosite ocazional in prezent. In aceste cazuri se încearcă stabilirea unor acorduri mai bune intre anumite note cu prețul unor acorduri inutilizabile.

Gama Majoră[modificare | modificare sursă]

In gama majoră notele sunt separate in ordine după regula ton-ton-semiton-ton-ton-ton-semiton. Cele două semitonuri se află inte notele 3-4 si 7-8. De exemplu, in gama La major, diferența dintre a treia notă (Do#) și a patra (Re) este de un semiton.

Alegerea intervalelor este determinată de faptul că anumite combinații de note, denumite acorduri (de exemplu, notele 1, 3 si 5 in fiecare gamă), trebuie sa sune consonant.

Există 12 posibilitați, denumite după prima nota din gamă.

Gama Major 2a.png
Gama Major 2b.png

Gama Minoră[modificare | modificare sursă]

In gama minoră naturală notele sunt separate după regula ton-semiton-ton-ton-semiton-ton-ton. Cele doua semitonuri se află între notele 2-3 si 5-6.

Gama minoră naturală se poate obține din gama majoră cu o descreștere de un ton și jumatate. De exemplu, se poate ajunge in gama La Minor naturală in acest fel din gama Do Major.

Gama minoră armonică diferă de gama minoră naturală in folosirea unui diez, #, la nota 7. Rezultatul este o diferentă de un ton și jumatate între notele 6 si 7.

Gama minoră melodică reduce acest interval prin folosirea unui diez la ambele note 6 si 7 in creștere si revenirea la gama minoră naturală in descreștere.

Gama La Minor 1.png

Schimbarea de gamă[modificare | modificare sursă]

Transpoziția[modificare | modificare sursă]

Transpoziția este procesul de obținere a unei compoziții intr-o gamă diferită.

Primele 4 masuri din Sonata K.545 in Do Major de Mozart in diferite transpoziții.

Modulația[modificare | modificare sursă]

Modulația este procesul de schimbare a gamei muzicale între diferite părți ale unei compoziții cu scopul de a adauga expresivitate și profunzime.

Cercul cvintelor ilustrează relațiile între diferite game. De obicei gamele majore sunt aranjate în exteriorul cercului mare (tonica indicată aici cu litere mari), iar cele minore relative alături, în interior (cu litere mici). Lângă cercul mic sunt numărul și felul alterațiilor care corespund fiecărei game. De exemplu, gamele Si Major și sol diez minor (ambele la ora 5 pe cerc) au același număr de alterații (cinci diezi). Între game vecine pe circumferință cercului se trece schimbând o singură alterație. De exemplu, între gama Si major (la ora 5 pe cerc) și Mi major (la ora 4 pe cerc) se trece renunțând la un diez. Gamele Fa diez major (6 diezi) și Sol bemol major (6 bemoli), ambele la ora 6, sunt identice în temperamentul egal.

Alte game muzicale[modificare | modificare sursă]

Gama D

Gama pentatonică are doar 5 tonuri.

In gama tonurilor întregi notele alăturate sunt separate de 1 ton.

Numele gamei "blues" este evident.

Alte game muzicale.png

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • J. Lyke, D. Edwards, G. Haydon, R. Chioldi "Keyboard fundamentals" vol. 1-2, ediția 6, Stipes Publishing Company, 2006.

Vezi și[modificare | modificare sursă]