GNU Privacy Guard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
GNU Privacy Guard
Logo-ul GNU Privacy Guard
GNU Health digital signatures.png
Autor inițial Werner Koch[*]  Modificați la Wikidata
Dezvoltator Proiectul GNU
Ultima versiune 2.1.21 (15 mai, 2017)
Scris în C  Modificați la Wikidata
Sistem de operare Cross-platform
Limbă multiple languages[*]  Modificați la Wikidata
Tip Privacy
Licență GNU General Public License v3
Prezență online
www.gnupg.org

GNU Privacy Guard (GnuPG sau GPG) este un înlocuitor liber pentru suita criptografică PGP, publicat sub licența GPL v3. Face parte din proiectul software GNU all Free Software Foundation, și a primit finanțări importante de la guvernul german. GnuPG respectă în întregime RFC 4880, standardul IETF pentru OpenPGP. Versiunile curente ale PGP (și Filecrypt al Veridis) sunt interoperabile cu GnuPG și alte sistem ce respectă OpenPGP.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Folosire[modificare | modificare sursă]

GnuPG este un software stabil și matur. Este adesea inclus în sisteme de operare libere, precum FreeBSD, OpenBSD și NetBSD și aproape toate distribuțiile Linux.

GnuPG poate fi compilat de multe sisteme de operare.

Deși programul de bază GnuPG are interfață în linie de comandă, există multe programe care oferă interfață grafică. De exemplu, suport pentru criptare GnuPG este integrat în KMail și Evolution.

În 2005, G10 Code și Intevation au publicat Gpg4win, o suită software care include GnuPG pentru Windows, WinPT, Gnu Privacy Assistant și plug-in-uri pentru Windows Explorer și Outlook. Aceste unelte sunt împachetate într-un installer Windows standard, făcând foarte simplă instalarea pe sisteme Windows.

Proces[modificare | modificare sursă]

GnuPG criptează mesajele folosind perechi de chei asimetrice generate individual de utilizatori GnuPG.

Utilizatorii pot face schimb de chei în diverse moduri, de exemplu folosind servere de chei de pe Internet. O persoană va face cunoscută cheia sa publică altor persoane. Cunoscând cheia publică unei persoane, utilizatorii pot trimite mesaje pe care doar destinatarul le poate deschide. De asemenea, folosind semnătura primită cu un e-mail, utilizatorii verifica identitatea utilizatorului și dacă mesajul este cel original.

Schimbul de chei trebuie făcut cu atenție, pentru ca cheile publice să ajungă nemodificate de la un utilizator la altul. Dacă un utilizator reușește să modifice cheia publică a altui utilizator, atunci el va putea semna și decripta mesajele în locul adevăratei persoane.

Probleme[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Software[modificare | modificare sursă]

Tutoriale[modificare | modificare sursă]