Sari la conținut

Proiectul GNU

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Proiectul GNU - logo

Proiectul GNU este un proiect de dezvoltare de software liber prin colaborare pe scară largă. A fost anunțat la 27 septembrie 1983 de către Richard Stallman la ITM - Instituția de Tehnologie din Massachusetts (MIT - Massachusetts Institute of Technology).

Scopul lui este de a da utilizatorilor de calculatoare libertate și control în folosirea calculatoarelor și a dispozitivelor, fiind dezvoltat prin colaborare și furnizând un soft care este bazat pe următoarele libertați esențiale:

  • Libertatea 0 — De a utiliza programul în orice scop.
  • Libertatea 1 — De a studia modul de funcționare a programului și de a-l adapta nevoilor proprii. Accesul la codul-sursă este o precondiție pentru aceasta.
  • Libertatea 2 — De a redistribui copii, în scopul ajutorării aproapelui, gratuit sau contra unei sume de bani.
  • Libertatea 3 — De a îmbunătăți programul și de a pune îmbunătățirile la dispoziția publicului, în folosul întregii societăți.

Motivul pentru care acestea sunt numerotate 0, 1, 2 și 3 este unul istoric. În jurul anului 1990 existau trei libertăți, numerotate 1, 2 și 3. După aceea, proiectul GNU și-a dat seama că libertatea de a executa programul trebuie menționată explicit. Era evident că aceasta este mai rudimentară decât celalalte trei, așa că trebuia să fie menționată înaintea acestora. Decât să le renumeroteze pe primele 3, au numit această libertate libertatea 0.[1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ „Definiția software-ului liber - Proiectul GNU - Fundația pentru Software Liber”. www.gnu.org. Accesat în .