Francisco Peralta del Campo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Francisco Peralta del Campo
Date personale
Născut1837[1] Modificați la Wikidata
Sevilla, Andaluzia, Spania Modificați la Wikidata
Decedat1897 (60 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Italiei[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría[*][[Real Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría (academia in Seville, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireEduardo Cano[*][[Eduardo Cano (pictor spaniol)|​]], Antonio Cabral Bejarano[3]  Modificați la Wikidata
Distracție în Tavernă

Francisco Peralta del Campo (n. 1837, Sevilla, Andaluzia, Spania – d. 1897, Roma, Regatul Italiei) a fost un pictor spaniol, cunoscut acum pentru scenele sale costumbriste și orientaliste.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Și-a început studiile la Real Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría⁠(d) cu Antonio Cabral Bejarano și cu pictorul de istorie Eduardo Cano⁠(d).

Din 1864 până în 1866, a participat succesiv la Expoziția Națională de Arte Plastice cu, La Primavera (Primăvara), Un Frutero (Vânzătorul de fructe) și Un pensamiento (Contemplare), obținând mențiune de onoare.

În 1868, a călătorit în Italia, în compania colegilor săi artiști spanioli, José Villegas Cordero⁠(d) și Luis Jiménez Aranda. Avea să rămână acolo pentru tot restul vieții; mai ales la Roma, deși a petrecut perioade lungi la Veneția.[4] Multe dintre lucrările sale au fost „casacones” (picturi mici pentru casă), un gen foarte popular cu scene de curte din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Pânzele sale, Caballero de Casaca (Domn în jachetă) și Retrato de señora con el fondo rojo (Portretul unei femei cu fundal roșu) pot fi văzute la Muzeul Prado. O altă lucrare importantă, Firma de esponsales (Semnarea contractului de angajament) se află în Colección Bellver.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://dbe.rah.es/biografias/49551/francisco-peralta-del-campo  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://rkd.nl/explore/artists/62616, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.museodelprado.es/recurso/peralta-del-campo-francisco/662b6b44-8849-4df7-b0a5-9f87afe86c25, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Biography @ the Museo del Prado

Legături externe[modificare | modificare sursă]