Francesca Annis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Francesca Annis
Date personale
Născută (78 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Metropolitan Borough of Kensington⁠(d), Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Număr de copii3 Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de teatru[*]
actriță de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materCorona Theatre School[*][[Corona Theatre School (British performing arts academy)|​]]

Francesca Annis (n. , Metropolitan Borough of Kensington⁠(d), Anglia, Regatul Unit) este o actriță engleză.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Francesca s-a născut în Kensington, Londra în 1945, tatăl englez, Lester William Anthony Annis (1914–2001) și mamă braziliană-franceză, Mariquita (Mara) Purcell (1913–2009).

Carieră[modificare | modificare sursă]

Annis a început să joace în mod profesionist în adolescență și și-a făcut debutul în film în Banda de pisici (1959). Primul ei rol important în film a fost rolul servitoarei lui Elizabeth Taylor în Cleopatra (1963), în care a fost distribuită la vârsta de 16 ani, în timp ce studia încă baletul rusesc. Marele ei succes a fost unul dintre rolurile principale în musicalul din scena din 1965 din teatrul West End, Hotelul Florilor Pasiunii. Ea a atras atenția pentru interpretarea ei ca Lady Macbeth în versiunea de film a lui Roman Polanski Macbeth (1971), în care interpretează nud solilocviul somnambulic goală.

Criticul Kenneth Tynan a fost prezent când scena a fost filmată:

„Francesca o face foarte sportiv și fără tam-tam... deși, desigur, platoul este închis, draperiile sunt trase în jurul zonei de actorie... garderobiera se grăbește să o acopere pe Francesca cu o halat în momentul în care Roman spune: „Tăiați”.[3]

Annis a jucat rolul „Văduvei rețelei” în filmul SF Krull din 1983 și a jucat rolul Lady Jessica în filmul SF Dune din 1984.[4][5][6]

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Annis a avut o relație cu fotograful Patrick Wiseman, care a început în 1974, crescând trei copii, Charlotte, Taran și Andreas. Annis a început o relație cu Ralph Fiennes în 1995, punând capăt relației sale de 23 de ani.

Annis și Fiennes și-au anunțat despărțirea pe 7 februarie 2006, după 11 ani împreună, într-o despărțire descrisă drept „acrimonioasă”, în urma zvonurilor că ar fi avut o aventură cu cântăreața română Cornelia Crișan.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/11529602/Francesca-Annis-on-life-death-and-love.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Jurnal, 16 februarie 1971: „Jurnalele lui Kenneth Tynan” (ed. John Lahr, 2001)
  4. ^ Maslin, Janet (). Krull, Adventure with Magic and a Beast”Acces gratuit pentru testarea serviciului, necesită altfel abonament. The New York Times. Accesat în . 
  5. ^ Maslin, Janet (). „Movie Review: Dune (1984)”Acces gratuit pentru testarea serviciului, necesită altfel abonament. The New York Times. Accesat în . 
  6. ^ Corliss, Richard (). „Cinema: The Fantasy Film as Final Exam”. Time. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]