Formulă empirică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În chimie, formula empirică (adesea denumită și formulă brută) este acea formulă chimică a unui compus chimic care reprezintă numărului din fiecare atom din compus raportat la un numitor comun. Altfel spus, indică proporția relativă a numărului de atomi din aceste elemente.[1][2] Cel mai simplu exemplu pentru acest concept este monoxidului de sulf, a cărui formulă empirică și formulă moleculară este SO; dioxidul de disulf, care are formula moleculară S2O2, are aceeași formulă empirică, anume SO.

Formulă empirică se deduce atât prin analiza calitativă, cât și prin cea cantitativă.[2]

Exemple[modificare | modificare sursă]

Glucoza (C6H12O6), riboza (C5H10O5), acidul acetic (C2H4O2) și formaldehida (CH2O) au formule moleculare diferite, dar au aceeași formulă empirică: CH2O. Fiecare dintre compuși are de „n” ori numărul de atomi, astfel că formula moleculară este produsul dintre numărul n și formula empirică.

Exemple de compuși cu aceeași formulă empirică
Substanță Formula moleculară Formula empirică
Acid acetic CH3COOH CH2O
Formaldehidă (metanal) CH2O CH2O
Glucoză C6H12O6 CH2O

Exemplu de calcul[modificare | modificare sursă]

O analiză chimică a unui eșantion de acetat de metil furnizează următoarele date elementare: 48,64% carbon (C), 8,16% hidrogen (H) și 43.20% oxigen (O). În scopul determinării formulei empirice presupun că avem 100 de grame de compus. Dacă acesta este cazul, procentele vor fi egale cu masa fiecărui element în grame.

Pasul 1: Schimbați fiecare procent în expresie a masei fiecărui element în grame. Adică, 48,64% C devine 48,64 g C, 8,16% H devine 8,16 g H, iar 43,20% O devine 43,20 g O.
Pasul 2: Convertiți cantitatea fiecărui element în grame în cantitatea sa în moli (se împarte nr de grame X la masa atomică a elementului X)
Pasul 3: Împarte fiecare dintre valorile rezultate la cea mai mică dintre aceste valori (2.7)
Pasul 4: Dacă este necesar, înmulțiți aceste numere cu numere întregi pentru a obține numere întregi; dacă o operațiune este făcută la unul dintre numere, aceasta trebuie făcută tuturor.

Astfel, formula empirică (formula brută) a acetatului de metil este C3H6O2. Această formulă se întâmplă, de asemenea, să fie formula moleculară a acetat de etil.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, Ed. a 2-a („Gold Book”) (1997). Versiune online:  (2006-) „Empirical formula”.
  2. ^ a b Mică enciclopedie de chimie, București, Editura Enciclopedică Română, 1974, pag. 231