Sari la conținut

Flavius Eutropius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eutropius
Date personale
Decedat400 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
scriitor
istoric Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2][3] Modificați la Wikidata

Flavius Eutropius (n. sec. IV. d.Hr., d. după 390) a fost un istoric roman. A scris în jurul anului 367 compendiul Breviarium ab urbe condita în 10 cărți, în care tratează istoria Romei de la începuturile ei până la împăratul Valens (364-378), valoros mai ales pentru studierea evenimentelor petrecute în Dacia în secolele al II-lea și al III-lea.

Eutropius susține în mod neîntemeiat că, la data colonizării romane a Daciei, aceasta fusese secătuită de bărbați și că, odată cu trupele romane, a fost retrasă din Dacia și populația romană (271).

Poziția lui Eutropius este apropiată de tradițiile istoriografiei senatoriale, care preconiza o monarhie moderată.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele de Eutropius este forma latinizată a numeului grecesc Ευτροπιος (Eutropios), care se trage din cuvântul grec ευτροπος (eutropos), care înseamnă "versatil".[4]

Opera[modificare | modificare sursă]

Eutropius a luptat împotriva perșilor, iar în calitate de magister memoriae, la solicitarea împăratului Valens, a scris, în anul 369 (după alte surse în perioada 364 - 378[5]), o istorie romană alcătuită din zece cărți, intitulată „Breviarium ab Urbe condita" (Scurtă istorie de la întemeierea Romei). Pentru a scrie această istorie, a consultat lucrările lui Livius, Suetonius și altele.[6] În lucrare, prezintă evenimentele petrecute până la moartea împăratului Iovian, în 364.[7]

Compendiumul istoriei romane (latină Breviarium Historiae Romanae), este lucrarea sa scrisă în zece volume.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Prosopography of the Later Roman Empire[*][[Prosopography of the Later Roman Empire (prosopographical work on the Later Roman Empire by John Morris, John Robert Martindale and Arnold Hugh Martin Jones)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale 
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ EUTROPIUS
  5. ^ Ethnic Continuity in the Carpatho-Danubian Area
  6. ^ Callatis și callatienii în izvoarele istorice scrise
  7. ^ Eutropio

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Flavius Eutropius, Breviarium ab urbe condita, traducerea Gh. I. Șerban, Editura Istros a Muzeului Brăilei, Brăila, 1997, 318 p.

Legături externe[modificare | modificare sursă]