Titus Livius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Titus Livius
Titus Livius.png
Titus Livius
Date personale
Născut59 î.e.n. Modificați la Wikidata
Padova, Italia[1] Modificați la Wikidata
Decedat17 e.n. (76 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Padova, Italia[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Roma Antică Modificați la Wikidata
EtnieAncient Romans[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
scriitor
poet Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba latină  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeAb Urbe condĭta[*][[Ab Urbe condĭta |​]]  Modificați la Wikidata

Titus Livius (ca. 59 î.Hr. - 17 d.Hr.) a fost istoric roman, autor al unei monumentale istorii a Romei, Ab urbe condita (De la fondarea Romei).

Numele său de familie nu este cunoscut. S-a născut și a murit la Patavium (azi, Padova) în nordul Italiei. La vârsta de 28 de ani, după seria de războaie civile, se stabilește în Roma, unde a petrecut cea mai mare parte a vieții. În capitala Imperiului își face o solidă cultură. Împăratul roman Octavianus Augustus i-a încredințat educarea nepotului său, viitorul împărat Claudius. Spre deosebire de alți istorici romani, cum a fost Gaius Cornelius Tacitus, Titus Livius nu a avut funcții politice sau militare. Către sfârșitul vieții se întoarce la Patavium, unde a murit în anul 17 d.Hr.

Singura sa operă, Ab urbe condita, în 142 de cărți, tratează istoria romană, de la întemeierea Romei (conform legendei în anul 753 î.Hr.), până la moartea generalului Drusus în campania din Germania (9 î.Hr.). Din ea s-au păstrat numai 35 de cărți, cărțile 1-10 (cuprinzând perioada 753 î.Hr. - 293 î.Hr.) și 21-45 (218 î.Hr. - 167 î.Hr.), circa un sfert din numărul inițial, restul fiind cunoscut din rezumatul cărților 46 - 142 (periochae) alcătuit în secolul IV. Primele cărți au fost publicate începând cu anul 26 î.Hr., ultimele probabil după 14 d.Hr.

Titus Livius a scris cea mai mare parte din opera sa în timpul domniei lui Augustus, când Imperiul Roman domina întregul spațiu mediteranean și trecea printr-o perioadă de înflorire culturală și de prosperitate economică. Totuși, simpatia sa se îndreaptă spre epoca inițială a Republicii Romane. Descrierile sale, care - în parte - transfigurează și idealizează istoria timpurie a Romei, au tendința de a demonstra că Roma, chiar în timpurile începuturilor sale modeste, se bucura de aceeași glorie și măreție ca sub domnia lui Augustus. În ceea ce privește izvoarele de informație, Titus Livius a folosit materialul găsit în cronicile deja existente, fără a verifica autenticitatea faptelor relatate și fără a întreprinde un studiu critic al documentelor istorice. El acorda, mai ales, prețuire valorii literare și interesului provocat de povestirea unui eveniment, indiferent dacă era veridic sau nu. Astfel relatările impresionante ale unor bătălii sau dezbateri politice, în stil direct, ca în întreaga istoriografie a antichității, sunt pline de vioiciune și dramatism.

Ab urbe condita, alături de creațiile lui Vergiliu și Horațiu, devine un suport ideologic al politicii reformatoare a lui Augustus.

În această „Istorie a Romei” se găsește și cea mai veche istorie ipotetică cunoscută: într-una din cărți, Titus Livius își imaginează cum ar fi fost lumea, dacă Alexandru cel Mare ar fi cucerit vestul și nu estul Greciei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Titus Livius”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Titus Livius”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ „Titus Livius”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Titus Livius, traducere Jana Villan & al., De la fundarea Romei, București, Editura Științifică, 1959 - 1963;
  • Titus Livius, traducere Nicolae Barbu & al., Istoria Romană, simeria Tipografia Academiei Române, 1894 - 1915.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Titus Livius.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Titus Livius