Filibert al II-lea, Duce de Savoia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Filibert al II-lea
Duce de Savoia
Filiberto II di Savoia.jpg
Date personale
Născut 10 aprilie 1480(1480-04-10)
Pont-d'Ain, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (24 de ani)
Pont-d'Ain, Franța Modificați la Wikidata
Părinți Filip al II-lea
Margareta de Bourbon Modificați la Wikidata
Frați și surori Louise de Savoia
Philippe, Duke of Nemours[*]
Louis of Savoy[*]
Carol al III-lea, Duce de Savoia
René of Savoy[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Iolanda Louise de Savoia
Margareta de Austria
Cetățenie Flag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Savoia
Duce de Savoia
Domnie 7 noiembrie 1497 – 10 septembrie 1504
Predecesor Filip II
Succesor Carol III

Filibert al II-lea (10 aprilie 1480 – 10 septembrie 1504), supranumit cel Frumos sau cel Bun, a fost Duce de Savoia din 1497 pînă la moartea sa.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Pont-d'Ain, Filibert a fost fiul Prințului Filip de Savoia și a primei lui soții, Margareta de Bourbon. În 1496 tatăl său a succedat în mod neașteptat ca Duce de Savoia, când nepotul său Carol al II-lea a murit la vârsta de 6 ani.

În același an, Filibert în vârstă de 16 ani s-a căsătorit cu Iolanda Louise de Savoia care avea 9 ani și era verișoara lui și singura soră a micului duce care decedase. Ea era fiica Ducelui Carol I de Savoia și a Blanche de Montferrat și era moștenitoarea fratelui, tatălui, bunicului și a bunicii ale Iolanda a Franței, singura fiică a regelui Carol al VII-lea al Franței.

După o scurtă domnie, Filip al II-lea a murit în 1497 și Filibert i-a succedat ca Duce de Savoia. Tânărul cuplu și-a avansat pretențiile și și-au luat titlurile de regină și rege al Cipru, Ierusalim și Armenia.

În 1499, soția de 12 ani a lui Filibert a murit la naștere. Moștenitoarea ei era verișoara primară, Prințesa Charlotte de Neapole. Filibert a continuat să folosească titlurile de rege al Ciprului în ciuda decesului soției sale.

Următoarea căsătorie a fost o alianță cu Casa de Habsburg, care domnea în Olanda, Alsacia, Franche-Comté, Tyrol, Austria, etc. În 1500 el s-a căsătorit cu Margareta de Austria, singura fiică a împăratului Maximilian I și a primei lui soții, Maria de Burgundia. Anterior, soția sa fusese căsătorită cu Juan, Prinț de Asturia, moștenitorul tronurilor Aragon și Castilia.

Filibert a murit în 1504 la vârsta de 24 de ani. Pentru că nu a avut copii, a fost succedat de fratee său vitreg, Carol al III-lea.

Familie[modificare | modificare sursă]

Filibert s-a căsătorit cu:

  1. Iolanda Louise de Savoia (1487–1499), fiica vărului său primar, Carol I de Savoia.
  2. Margareta de Austria, fiica împăratului Maximilian I și a Mariei de Burgundia. Nu au avut copii.