Dinte-de-câine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ornamentul dinte-de-câine

În arhitectură, un dinte-de-câine sau un model de dinți-de-câine este un ornament găsit în modelele lucrărilor medievale de la începutul secolului al XII-lea, despre care se crede că a fost introdus de cruciați. Cel mai vechi exemplu se găsește în sala de la Rabbath Ammon din Moab, în ​​Iordania (circa 614), construită de sasani, unde decorează mulurile arcurilor arcadelor oarbe și a cursurilor de corzi.[1] Modelul e format din patru petale de flori care formează o formă pătrată sau rombică cu elemente centrale. Petalele au forma dintelui canin conic ascuțit.

Arc normand la Biserica Sfântului Mihail și a Tuturor Sfinților din Guiting Power, în Gloucestershire (Anglia)

În absida unei biserici din Murano, aproape de Veneția, e folosit într-un mod asemănător. În secolele al XII-lea și al XIII-lea a fost elaborat în continuare cu sculptură, pierzându-și astfel forma primitivă, dar constituindu-și cea mai frumoasă trăsătură decorativă. În Catedrala din Elgin din Scoția, ornamentul dinte-de-câine din arhivoltă devine o frunză cu patru lobi, iar în Biserica din Stone (Kent), un tip de floare mult mai îmbogățit. Se presupune că termenul își are originea într-o asemănare cu floarea Erythronium (în engleză dog tooth violet, tradus cuvânt cu cuvânt violetul dinților de câine), dar ideea originală a unui dinte proeminent e o explicație suficientă.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Acest articol conține text din Chisholm, Hugh, ed. (). „Dog-tooth”. Encyclopædia Britannica. 8 (ed. 11). Cambridge University Press. , o publicație aparținând domeniului public.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dinte-de-câine