Ferdinand, Duce de Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ferdinand
Ferdinando de Parma1.jpg
Date personale
Nume la naștere Ferdinand Maria Philip Louis Sebastian Francis James
Născut 20 ianuarie 1751(1751-01-20)
Parma, Italia
Decedat (51 de ani)
Fontevivo, Italia
Înmormântat Sanctuary of Santa Maria della Steccata[*] Modificați la Wikidata
Părinți Filip, Duce de Parma
Prințesa Louise-Élisabeth a Franței Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințesa Isabella Maria de Parma
Maria Luisa de Parma Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Arhiducesa Maria Amalia a Austriei
Copii Prințesa Caroline de Parma
Louis de Etruria
Prințesa Marie-Antoinette de Parma
Cetățenie Țările de Jos Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Bourbon
Duce de Parma, Piacenza și Guastalla
Semnătură
Signature of Ferdinando I of Parma in 1778.jpg

Ferdinand de Parma (20 ianuarie 17519 octombrie 1802) a fost Duce de Parma din 1765 până în 1802. fost al doilea copil și singurul fiu al lui Filip, Duce de Parma și a Prințesei Louise-Élisabeth a Franței, fiica cea mare a regelui Ludovic al XV-lea al Franței și a reginei Maria Leszczyńska. Bunicii paterni erau Filip al V-lea al Spaniei (nepot al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței) și a doua sa soție, Elisabeta de Parma.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la palatul ducal din Colorno, el a fost considerat nepotul favorit al bunicului său matern, regele Ludovic al XV-lea al Franței. Ca nepot pe linie masculină a regelui Filip al V-lea al Spaniei el a fost considerat infante al Spaniei.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Ferdinand, Maria Amalia și copii lor

Ca moștenitor al unei dintre cele mai mari colecții de ducate suverane, Ferdinand a fost un candidat atractiv pentru multe prințese din Europa. Printre posibilele candidate s-a inclus moștenitoarea Prințesa Maria Beatrice Ricciarda de Modena, fiica lui Ercole al III-lea de Modena. Posibila lui căsătorie cu Prințesa Maria Beatrice a fost, însă, foarte puțin probabilă, deoarece acesta din urmă era logodită cu Arhiducele Leopold de Austria (mai târziu împăratul Leopold al II-lea), de la o vârstă foarte tânără și mai târziu cu fratele mai mic al lui Leopold, Arhiducele Ferdinand.

O altă candidată a fost Louise Marie Thérèse Bathilde d'Orléans care deținea o zestre foarte mare; ea era singura fiică în viață a lui Louis Philippe I, Duce de Orléans și sora lui Philippe Égalité.

În cele din urmă Ferdinand s-a căsătorit cu Arhiducesa Maria Amalia a Austriei, al optulea copil al împărătesei Maria Tereza a Austriei și sora mai mare a reginei Neapolelui și Siciliei și a viitoarei regine a Franței. A avut loc o căsătorie prin procură al Viena la 27 iunie iar la 1 iulie Maria Amalia își părăsea casa. Viitoarea ducesă și-a întâlnit soțul la Mantua la 16 iulie. Ea a venit însoțită de fratele ei Iosif al II-lea, Împărat Roman iar Ferdinand însoțit de membrii familiei Sforza. La 19 iulie a avut loc o ceremonie la palatul ducal din Colorno unde s-a născut Ferdinand. Cuplul și-a făcut intrarea la Palermo la 24 iulie.

Copii[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]