Familia Cantemir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Cantemir - portret pe un timbru poștal din Republica Moldova

Familia Cantemir este o familie de boieri, cu rol politic in istoria Moldovei. Cei mai importanți membri ai aceste familii au fost:

Antioh Cantemir - portret pe un timbru poștal din Republica Moldova

Constantin Cantemir, domn al Moldovei (1685-1693), tutelat de marea boierime. A pedepsit cu moartea pe Miron Costin, cronicarul acuzat de „hiclenie”.

Antioh Cantemir, domn al Moldovei (1695-1700 și 1705-1707), fiul lui Constantin Cantemir. A încercat să reglementeze fiscalitatea și s-a apropiat de Rusia în vederea luptei antiotomane.

Dimitrie Cantemir(1673-1723, n. Iași), cărturar umanist, domn al Moldovei (mart. - apr. 1693, 1710-1711). Este fiul lui Constantin Cantemir și frate cu Antioh. A încercat să recâștige independența Moldovei, încheind o alianță cu Petru I, Țarul Rusiei. După înfrângerea armatelor ruso-moldovene la Stănilești(1711), s-a refugiat în Rusia, unde a devenit consilier al lui Petru I. După domnia lui Dimitrie Cantemir începe epoca fanariotă.

Dimitrie Cantemir
Portretul lui Dimitrie Cantemir pe o bancnotă de 100 de transnistrene ruble din 2007

În 1714 este ales membru al Academiei din Berlin. Personalitate prodigioasă, cu preocupări enciclopedice, poliglot, comparabil cu umaniștii Renașterii, a lansat lucrări de istorie (Incrementa atque decrementa aulae othomanicae, operă de răsunet european, Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor, în care demonstrează romanitatea poporului român, unitatea de origine si de limbă, continuitatea lui pe teritoriul vechii Dacii), geografie (Descriptio Moldaviae, însotită de o remarcabilă hartă), orientalistică, muzicografie. Este unul dintre ctitorii beletristicii românești, prin Divanul sau Gîlceava înțeleptului cu lumea, pe tema medievală a disputei dintre suflet și trup, și mai ales prin Istoria ieroglifică, roman cu cheie în care se îmbină satira savantă cu utilizarea umoristică a erudiției. Autor al unor scrieri filozofice de factură precumpănitor scolastică (Icoana de nezugrăvit a științei sacrosancte); ulterior, o gândire mai accentuat umanistă și raționalistă, influențată de stoicism și neoaristotelism.

Antioh Cantemir (1708-1744), scriitor iluminist și diplomat rus. Este fiul lui Dimitrie Cantemir și unul dintre inițiatorii clasicismului in literatura rusă. El a reușit sa produca satire (Minții mele sau celor ce iubesc știința), tratate filozofice (Scrisori despre cultură și om), ode, fabule, epopeea eroică Petrida.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Mic Dicționar Enciclopedic” (MDE) - Ediția a II-a, 1977
  • Dicționar Enciclopedic Britannica, Eitura De AGOSTINI HELLAS, nr. 9, pag.482, 2008, ISBN 978-960-416-722-7