Ezechia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ezechia
(Hizkiahu ben Ahaz)
Rege al Iudeei
„Regele Ezechia”, o pictură a unui pictor necunoscut din secolul al XVII-lea, în biserica Sfânta Maria din Åhus, Suedia
Domnie coregent cu Ahaz, în 729,
regent
716–697 î.Hr.
coregent cu Manase 697–687
Născut c.739 î.Hr
probabil Ierusalim
Decedat c.687 î.Hr
probabil Ierusalim
Predecesor Regele Ahaz
Moștenitor Manase (singurul băiat)
Urmași Manase al Iudeei[*][1]
Casa Regală Casa lui David
Tată Ahaz[1]
Mamă Abia
Înmormântat Ierusalim
Regii Iudeei

SaulDavidSolomonRoboamAbiaAsaIosafatIoramAhaziaAtaliaIoașAmasiaAzariaIoatamAhazEzechiaManaseAmonIosiaIoahazIoiachimIoiachinZedechia


Ezechia, transliterarea obișnuită a numelui corect scris ca „Ḥizkiyyahu” sau „Ḥizkiyyah” (greacă Ἐζεκίας, Ezekias, în the Septuaginta), a fost fiul lui Ahaz și al 14-lea rege al Regatului Iuda. Edwin Thiele crede că domnia sa a fost între 715 și 686 î.Hr. El crede de asemenea că este unul din cei mai proeminenți regi ai Regatului lui Iuda, menționat în Biblie.

Ezechia a asistat la ducerea în robie a Regatului Israel de către împăratul asirian Sargon al II-lea în anul 720 î.Hr și a fost rege al Regatului Iuda în timpul asediului asirian al Ierusalimului de către Senaherib în 701 î.Hr. Asediul a fost curmat de către o plagă care a afectat armata lui Senaherib.

În timpul domniei sale au profețit Isaia și Mica. Ezechia a adoptat reforme religioase care au constat în interzicerea închinării la idoli în Templul din Ierusalim și a restaurat închinarea către YHWH, Dumnezeul lui Israel, așa cum aceasta este descrisă în Pentateuhul lui Moise.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]