Evdochia Olelkovici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Evdochia Olelkovici
Date personale
Decedată Modificați la Wikidata
Suceava, Moldova Modificați la Wikidata
PărințiAlexander Olelka[*]
Q4064911[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuȘtefan cel Mare Modificați la Wikidata
CopiiElena Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăGediminids[*]
Doamna Evdokia Olelkovici, soţia lui Ştefan cel Mare - extras de pe tabloul votiv al bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi

Evdochia din Kiev (n. prima parte a sec. XV – d. 25 noiembrie 1467, Suceava) a fost prima soție a voievodului Ștefan cel Mare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Evdochia Olelkovici a fost fiica principelui Olelko și a Anastasiei Vasilievna. Bunicul dinspre mamă a fost Vasili Dmitrievici Donskoi (1371-1425), Mare Cneaz al Moscovei. Fratele acesteia a fost cneazul, Simion Olelkovici. A avut trei copii, Elena, Alexandru și Petru.

Căsătoria cu voievodul Ștefan cel Mare a avut loc la data de 5 iulie 1463 și a luat sfârșit prin moartea Evdochiei.

Spre deosebire de celelalte soții ale lui Ștefan cel Mare care au fost înmormântate în gropnița bisericii mănăstirii Putna, Doamna Evdokia de Kiev își are mormântul în incinta Bisericii Mănăstirii Probota din județul Suceava. Inițial, se pare că mormântul acesteia a fost la Biserica Mirăuți din municipiul Suceava, aici găsindu-se, cu ocazia lucrărilor de restaurare a bisericii (1996-1997), fragmente din piatra de mormânt a Doamnei. Mormântul a fost strămutat în incinta bisericii mănăstirii Probota de către voievodul Petru Rareș, însă nu se știe exact dacă această strămutare a fost efectuată direct de la Biserica Mirăuți sau din vechea biserică Probota, această din urmă variantă fiind mai plauzibilă deoarece Ștefan cel Mare a construit la Probota o biserică de piatră - anterioară ctitoriei lui Petru Rareș - unde s-a călugărit mama sa, doamna Maria Oltea, și unde a fost apoi înmormântată.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • George Marcu (coord.), Dicționarul personalităților feminine din România, Editura Meronia, București, 2009, ISBN: 978-973-7839-77-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]