Maria de Mangop

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mormântul Mariei de Mangop şi a fiilor lui Ştefan cel Mare: Bogdan şi Petru, din gropniţa bisericii mănăstirii Putna
Maria de Mangop : extras de pe acoperământul de mormânt de la mânăstirea Putna

Maria din Mangop sau Maria Paleologu (? - 1477) (sau Maria Asanina Paleologhina în limba slavonă, pe o icoană donată de ea mănăstirii Grigoriu din Muntele Athos[1]), principesă de Theodoro (un principat grecesc din Crimeea) a fost a doua soție a domnitorului Ștefan cel Mare. Căsătoria a avut loc la Suceava la 24 septembrie 1472. Din acastă căsătorie s-au născut doi băieți gemeni: Iliaș (1473 - 1473) și Bogdan (1473 - 1479). Bogdan este înmormântat la mănăstirea Putna, alături de Maria de Mangop [2]. Ca și prima căsătorie a domnitorului, și aceasta se va termina prin decesul soției sale. Conform inscripției de pe mormântul de la mănăstirea Putna, inscripție în limba slavonă realizată de jur împrejurul câmpului decorativ de pe lespedea de marmură, doamna Maria de Mangop a decedat pe 19 decembrie 1477:

„În anul 6985 (= 1477), luna decembrie 19, a răposat binecredincioasa roabă a lui Dumnezeu Maria, doamna binecredinciosului Io Ștefan Voievod, domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod.”

Maria din Mangop (după Mangop, numele turco-tătar al cetății Doros, capitala principatului bizantin din Crimeea) a fost sora lui Alexandru, fiul principelui Alexios II de Theodosia mort în decembrie 1475. Maria de Mangop este moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362). Această ramură a familiei Paleologilor era înrudită cu dinastia Comnen, cu cea a Asaneștilor din Bulgaria, cu familiile voievodale din Moldova și ulterior cu familia cneazului Ivan al III-lea al Moscovei, și prin acesta cu familiile boierești rusești Golovin, Hovrin, Tretiakov și Gavrilov.

Acoperămâmtul mormântului Mariei de Mangop

Referințe[modificare | modificare sursă]