Maria Oltea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria Oltea
Date personale
Născută1405 Modificați la Wikidata
Decedată (60 de ani) Modificați la Wikidata
Căsătorită cuBogdan al II-lea al Moldovei Modificați la Wikidata
CopiiȘtefan cel Mare Modificați la Wikidata

Maria Oltea (n. 1405-1407 – d. 1464[1][2][3][4][5][6][7]) cunoscută și sub numele de Doamna Oltea a fost mama lui Ștefan cel Mare, fiind înmormântată la Mănăstirea Probota. Nu se știe cu certitudine dacă a fost sau nu oficial soția domnitorului Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan. În lucrarea Princeps Omni Laude Maior. O istorie a lui Ștefan cel Mare istoricul Ștefan Gorovei scrie că „este foarte probabil că Oltea nu a fost soție legiuită a lui Bogdan al II-lea și, prin urmare, nici doamnă a Moldovei”.[8] De asemenea, în lucrarea „România cum era pînă la 1918”, Nicolae Iorga o descrie pe mama lui Ștefan Cel Mare astfel: „n-a fost soție de domn, dar din iubirea ei cu un domn viteaz a dat naștere, într-un ceas fericit, lui Ștefan Vodă cel Mare, mîntuitorul”. Anumite izvoare istorice presupun că toți cei cinci copii ai Mariei Oltea provin dintr-o relație precendentă celei avute cu domnitorul Bogdan al II-lea.[1]

Moartea[modificare | modificare sursă]

Reușind să fugă din Moldova în 1451 pentru a-și salva viața[2], după ce Bogdan al II-lea a fost omorât, Maria Oltea s-a călugărit. A decedat în 4 noiembrie 1464, la vârsta de 54-57 de ani. Maria a fost îngropată în județul Suceava, la Mânăstirea Probota.[1] Piatra ei funerară a fost descoperită de arheologi la începutul secolului XX, având inscripționat mesajul „Roaba lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Ștefan Voievod, a murit la anul 6973 (1464), noiembrie 4”.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Cezar Pădurariu. „Tot ce nu știați despre mama lui Ștefan cel Mare. Istoricii îl consideră bastard pe domnitorul sfânt, cu cinci frați vitregi”. Accesat în . 
  2. ^ a b c „Cine a fost mama lui Ștefan cel Mare?”. Accesat în . 
  3. ^ „Cine a fost mama lui Ștefan cel Mare?”. Accesat în . 
  4. ^ Eșanu Andrei, Eșanu Valentina (). Ziarul Accente, Chișinău, 4 martie 2004. 
  5. ^ „Maria-Oltea – mama lui Ștefan cel Mare (între legendă și realitate istorică)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Costin Anghel Mihai Știrbu. „Doamna fără titlu domnesc”. Accesat în . 
  7. ^ „Cine a fost mama lui Stefan cel Mare”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Cosmin Pătrașcu Zamfirache. „Copilăria neștiută a lui Ștefan cel Mare. Traumele care i-au marcat toată viața”. Accesat în .