Evanghelia după Filip

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Evanghelia lui Filip)
Jump to navigation Jump to search
Sfântul Apostol Filip, pictură ortodoxă greacă. Deși evanghelia poartă numele său, Filip nu este autorul acestei evanghelii

Evanghelia după Filip este una din Evangheliile Gnostice, un text apocrif al Noului Testament, datat în jurul secolului al III-lea de către cercetătorii moderni, dar declarat pierdut până când un țăran egiptean l-a redescoperit accidental, îngropat într-o peșteră de lângă Nag Hammadi, în 1945.

Evanghelia lui Filip conține o cosmogonie influențată de dualismul gnostic, în care apariția lumii materiale e privită ca o eroare. Deși, la prima vedere, părea a fi o evanghelie similară cu Evanghelia după Toma, aceasta nu este o evanghelie, ci o colecție de învățături gnostice și reflecții, o "antologie gnostică", cum le-a numit Marvin Meyer. Sacramentul, în special taina căsătoriei, este o temă majoră. Textul este, probabil, cel mai faimos pentru că este cea mai veche sursă care i-a condus pe unii să afirme că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena, ea fiind descrisă în unele traduceri ale acestei evanghelii drept amanta lui Isus.

Ian Wilson neagă acestei evanghelii caracterul de izvor istoric referitor la Isus cel istoric: «...nu are nicio pretenție specială la o datare timpurie și poate fi o fantezie de genul celor foarte obișnuită în literatura apocrifă creștină a secolului al III-lea și al IV-lea»[1].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Josh McDowell & Bill Wilson - El a umblat printre noi (denumire originală He walked among us), Societatea Misionară Română, Editura Here's life, Oradea, 1994, pag. 106-7

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wilson, Ian - Jesus: The Evidence. San Francisco. Harper& Row Publishers, 1984, pag. 96-97

Legături externe[modificare | modificare sursă]