Flavius Eutropius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Eutropius)
Jump to navigation Jump to search
Eutropius
KHM Wien I 880 - Büste des Eutropios.jpg
Eutropius
Date personale
Decedatsecolul al IV-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
scriitor
istoric Modificați la Wikidata

Flavius Eutropius (n. sec. IV. d.Hr., d. după 390) a fost un istoric roman. A scris în jurul anului 367 compendiul Breviarium ab urbe condita în 10 cărți, în care tratează istoria Romei de la începuturile ei până la împăratul Valens (364-378), valoros mai ales pentru studierea evenimentelor petrecute în Dacia în secolele al II-lea și al III-lea.

Eutropius susține în mod neîntemeiat că, la data colonizării romane a Daciei, aceasta fusese secătuită de bărbați și că, odată cu trupele romane, a fost retrasă din Dacia și populația romană (271).

Poziția lui Eutropius este apropiată de tradițiile istoriografiei senatoriale, care preconiza o monarhie moderată.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele de Eutropius este forma latinizată a numeului grecesc Ευτροπιος (Eutropios), care se trage din cuvântul grec ευτροπος (eutropos), care înseamnă "versatil".[1]

Opera[modificare | modificare sursă]

Eutropius a luptat împotriva perșilor, iar în calitate de magister memoriae, la solicitarea împăratului Valens, a scris, în anul 369 (după alte surse în perioada 364 - 378[2]), o istorie romană alcătuită din zece cărți, intitulată „Breviarium ab Urbe condita" (Scurtă istorie de la întemeierea Romei). Pentru a scrie această istorie, a consultat lucrările lui Livius, Suetonius și altele.[3] În lucrare, prezintă evenimentele petrecute până la moartea împăratului Iovian, în 364.[4]

Compendiumul istoriei romane (latină Breviarium Historiae Romanae), este lucrarea sa scrisă în zece volume.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Flavius Eutropius, Breviarium ab urbe condita, traducerea Gh. I. Șerban, Editura Istros a Muzeului Brăilei, Brăila, 1997, 318 p.

Legături externe[modificare | modificare sursă]