Epoca de Aur a Poloniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Harta Poloniei în perioada Epocii de aur

Epoca de Aur a Poloniei se referă la perioada din secolul al XV-lea Regatul Jagiellonilor, până la moartea ultimului Jagiellon, Sigismund II August I în 1569. Unii istorici susțin că Epoca de Aur a durat până la mijlocul secolului al XVII-lea, când în 1648 Uniunea statală polono-lituaniană a fost devastată de Răscoala lui Hmelnițki și invazia suedeză. În Epocii de Aur, Uniunea statală a devenit una dintre cele mai mari regate ale Europei, se întindea din Estonia zilelor noastre, până la Moldova și Silezia. armata sa a fost capabilă să învingă numeroase invazii turcești, suedeze, ruse, prusace, austriece și tătare. Tara a prosperat datorită enormelor sale exporturi de cereale, lemn și sare.

În secolul al 16-lea, teritoriul Uniunii statale a ajuns la aproape 1 milion de km pătrați. Cu populația de 11 milioane de persoane.

Polonia-Lituania a fost o putere politică, militară și economică. Produsele sale au fost exportate în Europa de Vest prin Marea Baltică porturile Gdansk, Elblag, Riga, Memel și Königsberg.

Commonwealth a avut mai multe orașe mari, cum ar fi Varșovia, Cracovia, Poznan, Lviv, Vilnius, Torun și Kijów , dezvoltarea sa economică a făcut posibilă înflorirea culturii.

În timpul Epocii de Aur, mai mulți scriitori și gânditori de renume au trăit în Polonia: Andrzej Frycz Modrzewski, Piotr Skarga, Jan Kochanowski, Jan Dantyszek, Mikolaj Rej, Lukasz Gornicki și Stanczyk.

Polonia-Lituania a fost o națiune tolerantă, unde Reforma protestantă a fost susținută de mai mulți membri ai șleahtei (nobilimea poloneză) (a se vedea Frația poloneză, Acordul Sandomierz, Confederația de la Varșovia (1573)). În afară de Universitatea Jagiellonă, Comunitatea a avut Universitatea din Vilnius (fondată în 1579), precum și alte colegii, cum ar fi Academia Racovian și Academia Zamoyska.

Această perioadă a fost foarte prolifică în arhitectură, predominant în stil renascentist și manierist (a se vedea Renașterea în Polonia, arhitectura manieristă și sculptura în Polonia), cele mai reprezentative exemple fiind Capela lui Sigismund, Catedrala Wawel, biserici și primării în Poznan, Cracovia, Zamosc, Kazimierz Dolny, Lublin, Lvov, Gdansk și alte orașe, precum și castelele (Pieskowa Skala, Krzyztopor, Castelul Krasiczyn, Castelul Baranów Sandomierski și altele).

Epoca de Aur a fost momentul în care Uniunea statală a fost considerată ca fiind unul dintre cele mai puternice state europene. Ea a avut un sistem unic de guvernare, cunoscut sub numele de Libertatea de Aur, în care toate nobilii (șleahtă), indiferent de statutul economic, au fost considerați că au statut juridic egal și s-au bucurat de drepturi legale extinse și privilegii. Una dintre caracteristicile sale a fost Liberum veto, folosit pentru prima dată în 1653. Nobilimea, care a constat atât șleahta cât și magnați făceau aproximativ 8% din populație.

Situația țăranilor era diferită. La începutul secolului al XVI-lea a fost relativ bună, dar s-a deteriorat în decursul timpului. Sărăcia a fost larg răspândită, țăranii erau obligați să lucreze pentru nobilime (a se vedea iobăgia), care a dus la fuga lor în masă în păduri, dealuri și în Ucraina, unde s-au alăturat cazacilor.

Sursă[modificare | modificare sursă]