Entalpie de dizolvare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Entalpia de dizolvare este schimbarea de entalpie la dizolvarea unui compus chimic intr-un solvent, de obicei apa. Se exprimă intensiv prin raportare la cantitatea de substanță dizolvată.

Formarea unei soluții diluate ideale prin dizolvare are o entalpie de dizolvare egală entalpiei (căldurii latente) de topire [1].

Variantele de exprimare pentru entalpia de dizolvare sunt date de raportul cantităților (numere de moli) solut-solvent și anume forma diferențială și cea integrală.

Exprimare sub formă diferențială și integrală[modificare | modificare sursă]

Forma diferențială e:

unde ni e cantitatea (moli) de solut dizolvat.

Entalpia integrală de dizolvare este asociată obținerii unei soluții de o anumită concentrație finală. Modificarea entalpiei în cursul acestui process e raportată la numărul de moli de solut:

Între căldurile integrale de dizolvare la două concentrații diferite diferența e căldura intermediară de diluare raportată la un mol de solut. Diluarea unei soluții de la o anumită concentrație la o soluție în care cantitatea de solut tinde la zero (așa-numita diluție infinită) este asociată cu căldura integrală de diluare[2].

Dizolvarea electroliților[modificare | modificare sursă]

Pentru dizolvarea electroliților entalpia de dizolvare include derivata cu temperatura a mărimii permitivitate relativă și coeficientul de activitate termodinamică:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gavril Niac, ș.a., op. cit. p. 50
  2. ^ Niac, Voiculescu, Bâldea, Preda, op. cit., p. 32

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Gavril Niac, Valerian Voiculescu, Ioan Bâldea, Mircea Preda, Formule, tabele, probleme de chimie fizică, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1984,

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]