Emilian Valentin Frâncu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Emilian Valentin Frâncu

 Senator de Vâlcea
Deținător actual
Funcție asumată 
2008

 Deputat de Vâlcea
În funcție
2004 – 2008

Născut(ă) 13 februarie 1956 (1956-02-13) (58 de ani)
Râmnicu Vâlcea, România
Partid politic Partidul Național Liberal

Emilian Valentin Frâncu (n. 13 februarie 1956, Râmnicu Vâlcea) este un politician român. În prezent ocupă funcțiile de senator de Vâlcea și primar al orașului Râmnicu Vâlcea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Primarul din Râmnicu-Vâlcea, liderul PNL Emilian Frâncu, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, au hotărât, vineri, judecătorii de la Tribunalul București. Potrivit unor surse judiciare, un arhitect din București ar fi denunțător în dosarul în care primarul Emilian Frâncu este cercetat pentru luare de mită. Camarila primarului din Râmnicu Vâlcea, judecat în stare de arest pentru corupție

Sursa Zilei a obținut informații extrem de interesante despre „ingineriile” făcute de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian-Valentin Frâncu, reținut, în 25 aprilie 2013, de DNA, și trimis în judecată, în stare de arest, o lună mai târziu, sub acuzația de luare de mită.

Denunțătorul lui Emilian Frâncu este Sorin Dragoș Popescu, arhitect din București, care obținuse un contract de proiectare pentru obiectivul ,,Reorganizare și amenajare a spațiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”, în valoare de 180.000 euro. „Comisionul” solicitat a fost de 20.000 euro. Până la negocierea acestuia, primarul ceruse funcționarilor Direcției Economice, coordonată de Ion Lepădat, să suspende plățile.

„Comisionul” a fost dat de arhitect Aurorei Constantinov, director al firmei Regal SRL Râmnicu Vâlcea, care deține televiziunea Vâlcea 1, controlată de primarul Emilian Frâncu prin interpuși.

Potrivit anchetei DNA, primarul suspendat s-a înconjurat, pe lângă consilierii locali Costel Bogdan Pruteanu, Adrian Iulian Pandurașu și Liviu Boban, de un impresionant dispozitiv de consilieri personali care, oficial, nu erau remunerați și al căror număr a oscilat periodic, într-un nucleu de bază putând fi incluși: Tudor Șindrilaru (consilier pe probleme de urbanism), Eugen Scarlat (om de afaceri și fost director la societatea Distrigaz Oltenia Sucursala Vâlcea și la Centrul Expozițional SEACA), Dragoș Alexandru Decuseară, fiul fostului parlamentar Jean Decuseară, Marius Sima (om de afaceri, numit șef al C.A. al societății de transport local ETA S.A. Râmnicu Vâlcea), Tudor Valer (membru C.A. al S.C. ETA S.A. Râmnicu Vâlcea), Ion Ionescu și Daniel Bădescu, ultimii doi fiind consilieri personali numiți prin dispoziție a primarului.

Interesele grupului de consilieri personali erau satisfăcute prin impunerea unor societăți „agreate” în obținerea de contracte în cadrul unor licitații publice incorecte sau prin atribuire directă, respectiv prin susținerea unor persoane pentru obținerea de funcții de conducere la societățile comerciale subordonate consiliului local.

   Eugen Scarlat a încercat pe parcursul anului 2012, să obțină postul directorului Cristian Jianu  la APAVIL S.A. Acesta a obținut un nou mandat de director, în ciuda faptului că între acționarii principali ( C.J. Vâlcea – Ion Câlea, C.L. Râmnicu Vâlcea – viceprimar Gigi Ion Matei) și grupul de consilieri locali dar și județeni din jurul lui Emilian Frâncu, există disensiuni în ce privește alegerea unor noi membri ai consiliului de administrație APAVIL. Astfel, înregistrarea la Registrul Comerțului a noului Consiliu de Administrație, numit prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 6 din 24.05.2013, a fost atacată în contencios administrativ de conducerea Asociației de Dezvoltare Comunitară APA Vâlcea, reprezentată de Ion Câlea, președintele C.J. Vâlcea, și Răzvan Ionescu – director executiv.

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Județean, „acțiunile de impunere a unor persoane obediente în noua structură a consiliului de administrație influențează negativ situația economică a APAVIL, prin prisma imposibilității de accesare a fondurilor de cofinanțare asigurate printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în contextul implementării aplicației „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vâlcea“.

Acțiunile în cauză pot bloca derularea proiectului întrucât B.E.R.D. a condiționat eliberarea tranșelor din împrumutul contractat de APAVIL, inițial, de numirea noilor membri ai CA și, ulterior, de reglementarea situației noului CA.

Miza este reprezentată de controlul asupra implementării proiectului cu fonduri europene prin POS Mediu „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vâlcea“. Proiectul, cu o valoare totală de 516.536.067 lei (122.509.325 euro cu TVA) și perioadă de implementare de trei ani, începând cu 24 octombrie 2011, vizează reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată din Râmnicu Vâlcea, Călimănești, Olănești, Băbeni și a fost împărțită în mai multe componente, pentru execuție urmând a fi încheiate, în total, 11 contracte de lucrări și 2 de servicii.

   Bogdan Pruteanu, patron al lanțului de cafenele ,,Esentzza”, din Râmnicu Vâlcea, a intrat în consiliul local în anul 2011, după ce i s-a retras sprijinul unui alt consilier local și a fost reconfirmat pentru un nou mandat de consilier local, ca membru al staff-ului lui Emilian Frâncu. Deși este acționar la Razexim SRL și Crystal Zone SRL, Pruteanu susține firma Diatel SRL pentru obținerea de contracte cu bani publici.

Firma Diatel, patronată și administrată de Costin Roșu, a obținut mai multe contracte de prestări servicii cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin atribuire directă.

În anul 2012, societatea menționată a obținut un număr de 4 contracte în valoare totală de 130.755,13 lei constând în lucrări de reparații, dintre care două, având ca obiect reparații la Școala nr. 13 din Râmnicu Vâlcea, au fost divizate pentru a nu se depăși pragul de 15.000 euro peste care se impunea obligatoriu organizarea de licitație publică. Trebuie spus că Bogdan Pruteanu și Costin Roșu au fost asociați în firma Inter Top Construct S.R.L. Râmnicu Vâlcea fiecare cu 50% aport social, dizolvată în data de 30.03.2010, înainte ca cel din urmă să preia mandatul de consilier local. Interesant este și că, înainte de 2012, Diatel S.R.L. Râmnicu, firmă al cărei obiect principal de activitate sunt telecomunicațiile, nu a avut contracte cu Primăria Râmnicu Vâlcea.

   Adrian Iulian Pandurașu, aflat la al doilea mandat de consilier local, cunoscut ca tânăr om de afaceri, este, potrivit unor surse din Consiliul Local, persoana de încredere a lui Emilian Frâncu, având un rol de secretar personal, ce presupunea sortarea și rezoluționarea documentelor din mapa primarului fapt ce a produs nemulțumiri în rândul funcționarilor publici care se aflau în incapacitatea de a-și îndeplini sarcinile profesionale din cauza unor neconcordanțe generate de neprofesionalismul afișat de primar și consilierii săi.

După ce au obținut mandatele de consilieri locali, Adrian Iulian Pandurașu și Costel Bogdan Pruteanu au fost numiți în consiliile de administrație a șase unități școlare (Hotărârea Consiliului Local nr. 183/32 din 12. 07.2012). La scurt timp, cei doi au cerut în cadrul ședințelor consiliilor de administrație ca achizițiile publice să fie realizate doar prin intermediul anumitor firme, respectiv Roxicom S.R.L. (produse de papetărie, birotică, manuale), Govora Com Management S.R.L. (instalații și accesorii sanitare, gresie, etc.) S D S Group S.R.L. București (plite și alte produse pentru bucătării/cantine).

Cel puțin în privința firmei Govora Com Management S.R.L. București (căreia, la 3 iulie 2012, i-a fost schimbată fosta denumire GOVORA COM SRL și sediul din Râmnicu Vâlcea în București) este justificat interesul manifestat de Iulian Pandurașu – asociați și administratori ai firmei sunt părinții săi, Adrian și Liliana Pandurașu, iar, în calitate de consilier local, s-a aflat și în conflict de interese, în condițiile în care pe declarația sa de avere, din în anul 2011, apar beneficii obținute și ca director al societății.

Unul dintre contractele pe bani publici, obținute de Govora Com, a fost cel din 23 iunie 2011, în valoare de 153.820 lei, dar completat prin mai multe acte adiționale, încheiat cu APAVIL S.A.

Și după obținerea unui alt mandat de consilier local în 2012, Govora Com S.R.L., devenită Govora Com Management S.R.L., a fost unul dintre furnizorii de materiale de construcții pentru APAVIL S.A., DIRECȚIA ADMINISTRAȚIA DOMENIULUI PUBLIC și societatea comercială PIEȚE PREST S.A. subordonate consiliului local, dar și de produse de curățenie și instalații sanitare către unități școlare din Râmnicu Vâlcea, subvenționate tot de administrația locală, dar fără a se mai încheia contracte.

   Tudor Șindrilaru s-a implicat, din poziția de fost consilier pe probleme de urbanism al primarului, în reorganizarea traficului în municipiu, astfel că, în cursul lunilor martie – mai 2013, s-au modificat de trei ori sensurile de circulație, situație care a generat un număr ridicat de accidente. Ca urmare, viceprimarul Gigi Matei, după preluarea atribuțiilor de primar (în 11 mai 2013, după arestarea lui Emilian Frâncu) a dispus, în urma unei analize cu Poliția Râmnicu Vâlcea, revenirea la modul în care era organizat traficul înainte de intervenția lui Șindrilaru.

Tudor Șindrilaru a prestat activitățile în baza contractului ,,asistență tehnică privind sistematizarea circulației rutiere pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea”, încheiat între P.F.A. Tudor Șindrilaru (CUI 30923334) și Primăria Râmnicu Vâlcea.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Între 1981 și 1995 a fost inginer și, apoi, șef CTC la Direcția de Poștă și Telecomunicații Vâlcea. Între 1995 și 2004 a fost director general la Regal SRL (Radio și TV Vâlcea 1-4). Din 1997 până în 1999 a fost vicepreședinte la Asociația Patronală a Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Județul Vâlcea (APIMM), apoi președinte până în 2006. Între anii 2000 și 2004 a fost consilier județean al Consiliului Județean Vâlcea. În legislatura 2004 – 2008 a fost deputat (Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă). Din 2008 până în prezent este senator în Parlamentul României.

Activitate civică și culturală[modificare | modificare sursă]

A infiintat in 1991 revista Sex si Crima.

A înființat la 13 ianuarie 1990, împreună cu Alex Parolea Moga, primul săptămânal particular postdecembrist din România: REPORTER. A înființat succesiv la Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgășani și Bălcești posturile de Radio și TV locale Vâlcea 1-4 (în perioada 1993-1998). A înființat “Agenția de monitorizare și sondare a opiniei publice Kassandra” în 1999. Între 1988 și 2007 este președintele filialei Vâlcea a Asociației Filateliștilor din România. Din 1991 până în 1998 este membru în Societatea Ziariștilor din România (SZR) și în Organizația Internațională a Jurnaliștilor (OIJ). Este vicepreședintele filialei Vâlcea a Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR) din 1996 până în 2007. Între anii 1992 și 1995 este membru în Alianța Civică. În 1998 cofondează, împreună cu soția sa, Droseta Frâncu, Fundația “Vâlcea 1″ care acordă anual premii de excelență în domeniul culturii vâlcene; prin fundație s-au efectuat donații numeroase de cărți, aparatură electronică, calculatoare, materiale de construcție la diverse instituții, biserici etc. Din 2002 este membru fondator al Forumului Cultural al Râmnicului, până în 2006. A înființat secțiile audiovizuale (premieră națională pentru centre județene) la Muzeul Județean de Istorie, la Arhivele Naționale Vâlcea și la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul”, prin donații de aparatură și casete audio-video.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

A fost consilier județean (2000-2004) mandat în care s-a realizat finalizarea clădirii BIBLIOTECII JUDEȚENE Vâlcea, a fost un activ susținător al începerii construcției TEATRULUI DE STAT „Anton Pann” și s-a opus retrocedării MUZEULUI SATULUI. A fost ales apoi DEPUTAT și ulterior SENATOR. În ultimii 8 ani de mandat ca parlamentar, a reprezentat județul Vâlcea printr-o activitate intensă în Parlament, aducând pentru județ și pentru municipiul Râmnicu Vâlcea fonduri semnificative. Activitatea sa de parlamentar a fost legată de răscumpărarea, construirea sau modernizarea unor clădiri de patrimoniu cultural și spiritual deosebit de importante: TEATRUL ANTON PANN, CASA SIMIAN-MUZEUL DE ARTĂ, SEMINARUL TEOLOGIC, CINEMATOGRAFUL FLACĂRA, etc. A reusit să convingă Guvernul Tăriceanu să aloce suma necesară pentru a relua lucrările la fostul „azil de batrâni” din Râmnicu Vâlcea – obiectiv aflat în stare de ruină. Cu sprijinul său, al guvernului liberal de atunci și cu efortul ulterior al administrației locale, s-au dat în folosință, acolo, până în 2011, aproape 100 de LOCUINȚE SOCIALE. În aceeași perioadă a facut un lobby activ pentru alocarea de fonduri pentru municipiul Râmnicu Vâlcea pentru investiții importante în oraș. A reușit prin activitatea desfășurată pe lânga instituțiile guvernamentale să introducă municipiul Râmnicu Vâlcea în Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013 și, la 17 septembrie 2008, pe lista celor 13 orase din România care beneficiază de statutul de POL DE DEZVOLTARE URBANĂ, ceea ce permite acum administrației locale accesul la 38.2 milioane de EURO, orasul Râmnicu Vâlcea putând sa fie considerat prioritar pentru investițiile bugetate de stat. Emilian Frâncu a promovat în Parlamentul României LEGEA ZONELOR METROPOLITANE prin care se poate sprijini dezvoltarea în viitor a municipiului Râmnicu Vâlcea și a inițiat LEGEA PARTENERIATULUI PUBLIC-PRIVAT, care va permite investiții importante. A sprijinit școala vâlceană prin atragerea de fonduri în vederea dezvoltării infrastructurii și promovarea valorilor tinerei generații. A sprijinit de asemenea și modernizarea și dotarea cu aparatură a spitalelor vâlcene, convingând Guvernul României să aloce sumele necesare.

Ca deputat și apoi ca senator a devenit liderul parlamentarilor din punct de vedere al numărului de întrebări și interpelări adresate guvernelor României din ultimii 8 ani. Are cele mai multe luări de cuvânt în plenul Parlamentului și a depus până acum aproximativ 100 de propuneri legislative legate de creșterea pensiilor, indemnizația mamelor, sprijin pentru Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, taximetrie, crearea de locuri de muncă etc.

Este Vicelider al Grupului PNL din Senatul României [1] și Vicepreședinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare.

Funcții în partide politice[modificare | modificare sursă]

- 1992 – 1993 – membru PAC.
- 1993 – 1998 – președinte PAC Vâlcea.
- 1998 – 2001 – vicepreședinte la PNL Vâlcea (după fuziunea PNL-PAC).
- 2001 – 2009 – președinte PNL Vâlcea și membru în Delegația Permanentă și CRN din PNL.
- 2007 – membru BPC al PNL (reprezentant al regiunii 4 Sud-Vest Oltenia).

Activitate publicistică, științifică, în foruri academice[modificare | modificare sursă]

- Premiul “Crisalide” în domeniul creației literare (1969).
- Coautor al lucrării “Râmnicu Vâlcea - mică enciclopedie” (4 vol.), Ed. Anton Pann, 2003 împreună cu Ion Măldărescu.
- Director în perioada 1991-2004 al publicațiilor “Corespondent”, “Accent”, “Săgeata Liberală”, “Vâlcea magazin de la A la Z”, etc.
- Coautor al lucrării “Istoria Învățămânului Vâlcean” (suport electronic), în colaborare cu prof. Gheorghe Simeanu.
- Coautor al lucrării “Istoria comunității catolice din județul Vâlcea”, Ed. Anton Pann, 2007, împreună cu regretatul Corneliu Tamaș.
- Coautor al lucrării “Enciclopedia județului Vâlcea” (2 vol.), împreună cu Ion Soare și colectiv, Ed. Fortuna, 2010.
- Autor al lucrării “Istoria județului Vâlcea”, 2011.
[necesită citare]

Distincții, decorații[modificare | modificare sursă]

- normă de candidat de maestru la șah (1975).
- 1970 - 2004: zeci de premii la expoziții filatelice regionale și naționale (aur, vermeil, argint).
- 1975 - 1989: numeroase premii la concursuri de cultură generală naționale și regionale.
- 2001 - premiul I la Festivalul Internațional de film Eco-Etno-Folk cu filmul Urșani – templu al libertății țărănești, premiul “Penna dell Amicizia” la Festivalul Internațional de Film Turistic, Călimănești 1995, alte premii la festivaluri regionale și naționale cu diverse filme TV.
[necesită citare]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fișă senator

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]