Elias Eliahu Weinstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elias Eliahu Weinstein

Publicistul Elias Eliahu Weinstein
Date personale
Născut1888
Siret, Bucovina, Imperiul Austriac
Decedat28 februarie 1965, (77 de ani)
Frankfurt pe Main, Germania
Cetățenie România
Israel Israel
Ocupațiepublicist
StudiiUniversitatea din Cernăuți
Activitatea literară
Mișcare/curent literarHasmonäa"
Note
Fondator al ziarului evreiesc liberal Czernowitzer Morgenblatt
Fondator al Organizației Mondiale a Evreilor Bucovineni

Dr. Elias Eliahu Weinstein, (n. 1888, Siret, Bucovina, Imperiul Austriac – d. 28 februarie 1965, Frankfurt pe Main, Germania) a fost un publicist evreu, care a activat în România între 1918 și 1940.

După absolvirea liceului la Siret, în care organizase și o organizație sionistă secretă, a studiat dreptul la Cernăuți.

Era pasionat de jurnalism. Student fiind, s-a înscris în organizația evreiască-național-academică a studenților, "Hasmonäa", rămânând până la bătrânețe fidel obiectivelor acesteia.

În Primul Război Mondial a fost înrolat în armata chezaro-crăiască. După încheierea războiului, s-a întors la Cernăuți unde, împreună cu prietenul său, jurnalistul Julius Weber, a înființat ziarul evreiesc liberal de limbă germană Czernowitzer Morgenblatt. După intrarea Armatei Roșii în Cernăuți, la 28 iunie 1940, ziarul și-a încetat apariția.[1]

În continuare, Dr. Weinstein a lucrat o vreme la editura Schalom-Aleichem (Șalom Aleihem), unde, sub supervizarea sovieticilor, a publicat, ca editor, cărți și volume de poezie în limba idiș.

În 1941, după intrarea în Cernăuți a trupelor germane și române, Dr. Weinstein a fost arestat, deportat și internat în lagărul de tranzit din Edineț, unde urma să fie omorât. În ultima clipă a reușit să fugă din lagăr, într-un autocamion militar românesc, ascuns într-un butoi gol, și să se întoarcă la Cernăuți, unde a trăit ascuns până ce, cu sprijinul familiei lui Traian Popovici, primar al Cernăuțiului, a reușit să-și legalizeze șederea în oraș.

În martie 1944 a reușit să fugă în Palestina, pe o navă bulgărească. Ajuns aici, și-a continuat activitatea de publicist la Tel Aviv, unde s-a angajat la publicația în limba ebraică "Emet" (Adevărul), care avea ca public-țintă noii imigranți.

A luat imediat legătura cu supraviețuitorii din Buovina, la "Irgun Merkas Oley Europa" și a organizat Weltverband der Bukowiner Juden (Organizația Mondială a Evreilor Bucovineni). Ca jurnalist, a revigorat foaia de știri în limba germană pentru evreii bucovineni, Die Stimme (Glasul), care apăruse până atunci neregulat.

Ca reprezentant al supraviețuitorilor din Bucovina, Dr. Weinstein a călătorit în Republica Federală Germania, cu o delegație din care făceau parte Itzchak Artzi s.A. și Yehuda Shaary s.A, cu scopul de a convinge autoritățile germane că și evreii bucovineni trebuie să fie despăgubiți. Germanii au încercat să se eschiveze de la reparații financiare, pe motiv că în timpul războiului, România nu a fost anexată ci a fost stat aliat, astfel că inițiativele anti-evreiești din Bucovina cad în contul României, Germania neputând să-și asume responsabilitatea faptelor comise de autoritățile române în cursul celui de-al Doilea Război Mondial. După tratative îndelungi și dificile cu autoritățile germane, Dr. Weinstein a decedat la 28 februarie 1965 în camera sa de hotel din Frankfurt pe Main.

Trupul său neînsuflețit a fost transportat în Israel, unde a fost înmormântat la 9 martie 1965 în cimitirul Kiryat Shaul din Tel Aviv.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]