Voltametru Hofmann

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Electroliză (aparat))
Jump to navigation Jump to search
Voltametrul lui Hofmann
Electrolysis Apparatus.png
Un aparat de electroliză
General
NumeAparat de electroliză
Acronimelectrolizor
Utilizărielectroliză, pilă galvanică
Experiențe notabilelui Faraday
InventatorAugust Wilhelm von Hofmann
Modelalte echipamente
Compoziție
Materialsticlă/plastic, etc

Voltametrul Hofmann este un aparat de electroliză a apei, inventat în 1866 de August Wilhelm von Hofmann (1818-1892).

Compunere și funcționare[modificare | modificare sursă]

Se compune din trei cilindri alăturați în poziție verticală, de obicei din sticlă. Cilindrul interior este deschis în partea de sus, pentru a permite adăugarea apei și a unui compus ionic pentru a îmbunătăți conductivitatea, cum ar fi o cantitate mică de acid sulfuric. Câte un electrod de platină este plasat în interior în partea de jos a fiecăruia dintre cei doi cilindri laterali, conectați la terminalele pozitive și negative ale unei surse de energie electrică. Când curentul este condus prin voltametrul Hofmann, se formează oxigen la anod și hidrogen la catod. Fiecare dintre gaze deplasează apă și se adună în partea de sus a celor două tuburi exterioare.

Nume[modificare | modificare sursă]

Numele "voltametru" a fost inventat de către Daniell care scurtat numele original de "Volta-electrometru" lui Faraday. Voltametrele Hofmann nu mai sunt folosite ca dispozitive de măsurare electrice. Cu toate acestea, înainte de inventarea ampermetrelor, voltametrele au fost deseori folosite pentru a măsura curent, deoarece curentul printr-un voltameter cu electrozi de fier sau cupru plachează electric catodul, cu o cantitate de metal din anod direct proporțională cu totalul de sarcini electrice, în coulombi, transferat (legea lui Faraday de electroliză). Numele modern al aparatului este "coulometer electrochimic". Deși ortografia corectă a Hofmann conține doar un singur "f", aparatul este de multe ori incorect descris ca Hoffmann.

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Cantitatea de energie electrică, care a trecut prin sistemul poate fi apoi determinată prin cântărirea catodului. Thomas Edison folosit voltameters ca contoarele de energie electrică. (O voltameter Hofmann nu pot fi folosite pentru a evalua curent electric în acest mod, ca electrozii de platină sunt prea inert pentru placare.)

Un voltameter Hofmann este adesea folosit ca un exemplu de principii stoichiometrice, ca raport de doi la unu dintre volumele de hidrogen și oxigen gaz produs de aparatul ilustrează formula chimică a apei, H2O. Cu toate acestea, acest lucru este adevărat numai dacă gazele de oxigen și hidrogen sunt presupuse a fi diatomic. Dacă gazul de hidrogen au fost monoatomic și oxigen diatomic, raportul de volum de gaz ar fi 04:01. Compoziția de volum al apei este raportul de volum de hidrogen(H) față de oxigen(O) prezentă Această valoare este de 2:1 experimental, această valoare este determinată utilizând voltameter apă Hofmann.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • von Hofmann, AW Introducere în Chimie Modern: experimental și teoretic; Încorporează Doisprezece Prelegeri livrate în Colegiul Regal de Chimie, Londra. Walton și Maberly, Londra, 1866. [1]