Jean-François Millet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele Jean-François, vedeți Jean-François (dezambiguizare).
Jean-François Millet
Date personale
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Gréville-Hague, Normandia de Jos, Franța[7][8][9][10] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Barbizon, Île-de-France, Franța[11][9][10] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatChailly-en-Bière[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Pierre Millet[*][[Pierre Millet (French wood-engraver and printmaker)|​]]
Jean-Baptiste Millet[*][[Jean-Baptiste Millet (French painter and woodcutter, 1830-1906)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Pauline Virginie Ono-dit-Biot[*][[Pauline Virginie Ono-dit-Biot (first wife of Millet (1821-1844))|​]] (–)
Catherine Marie Joseph Lemaire[*][[Catherine Marie Joseph Lemaire (second wife of J.F. Millet (1827–1894))|​]] () Modificați la Wikidata
Copii Marie-Rosalie Millet[*][[Marie-Rosalie Millet (French antiquarian)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[12] Modificați la Wikidata
Ocupație plower[*][[plower (user of a plow)|​]]
pictor
gravor[*]
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]]
fotograf
grafician[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBarbizon[13]
Cherbourg-en-Cotentin[*][13]
Le Havre[13]
Paris[13] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[14] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiȘcoala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris  Modificați la Wikidata
Pregătire Théophile Langlois de Chèvreville[*][[Théophile Langlois de Chèvreville (pictor francez)|​]], Paul Delaroche  Modificați la Wikidata
Profesor pentru Louis Auguste Albert Paul[*][[Louis Auguste Albert Paul (French painter and sculptor from Béziers (1854-1922))|​]],  Henri Rouart[*][[Henri Rouart (artist francez)|​]],  Claude-Charles Bourgonnier[*][[Claude-Charles Bourgonnier (French artist, -1921)|​]],  Amélie van Assche[*][[Amélie van Assche (Belgian artist (born 1804))|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticărealism[*][1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteCulegătoarele de spice,  The Angelus[*][[The Angelus (pictură de Jean-François Millet)|​]],  The Potato Harvest[*][[The Potato Harvest (pictură de Jean-François Millet)|​]],  The Sower[*][[The Sower (pictură de Jean-François Millet)|​]][2]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()  Modificați la Wikidata

Jean-François Millet (n. , Gréville-Hague, Normandia de Jos, Franța – d. , Barbizon, Île-de-France, Franța) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Școlii de la Barbizon.

Viața și Opera[modificare | modificare sursă]

Jean-François Millet s-a născut pe 4 octombrie 1814 într-o familie de țărani înstăriți, la Gruchy, în apropiere de Cherbourg. Moșia părintească se întindea pe colina de pe malul canalului La Manche. Pictura l-a atras pe Millet foarte devreme, în 1833 pleacă la Cherbourg, unde își începe studiile sub îndrumarea peisagistului Mouchel. Începând cu anul 1835, se dedică exclusiv picturii.

La Paris, Millet este admis la Academia de Arte Frumoase și se înscrie la atelierul lui Paul Delroche. Când în 1839 i se sfârșește bursa, Millet își acoperă cheltuielile pictând portrete. În anul 1841 se căsătorește cu Pauline-Virginie Ono, împreună se mută la Paris. În această perioadă - denumită mai târziu "perioada înflorată" - Millet pictează tablouri frivole și senzuale sub influența stilului rococo, după exemplul lui Jean-Honoré Fragonard. În anul 1844, Pauline moare de tuberculoză, iar Millet se întoarce la Cherbourg.

După doar un an, 1845, Millet se mută la Le Havre împreună cu noua prietenă, Catherine Lemaire. Aici pictează portrete și scene păstorești. La sfârșitul aceluiași an, se reîntoarce la Paris și cunoaște pictori ca Constant Troyon, Narcisse Diaz de la Peña, Honoré Daumier, Antoine Louis Barye, Théodore Rousseau. Reușește să-și expună tablourile în diverse galerii. Se împrietenește cu Alfred Sensier, cu care va coresponda până la sfârșitul vieții și care va scrie în 1881 o amplă monografie asupra vieții și operei artistului.

Când revoluția din februarie 1848 pune capăt domniei regelui Ludovic Philip și ia naștere efemera "A Doua Republică" (1848-1852), Millet păstrează distanță față de aceste evenimente. Tabloul său intitulat Vânturarea grâului a fost totuși cumpărat cu cinci mii de franci de ministerul de interne al guvernului provizoriu, un preț exorbitant pentru acel timp. A mai primit și alte comenzi de stat în valoare de 1800 de franci.

Stabilirea la Barbizon[modificare | modificare sursă]

Aceste sume îi oferă lui Millet posibilitatea de a părăsi Parisul. În iunie 1849, pleacă împreună cu prietenul său, sculptorul Charles Jacque, la Barbizon, așezare aflată în pădurea Fontainebleau. Millet va ajunge împreună cu prietenul său, pictorul Théodore Rousseau, conducătorul grupului de artiști, care mai târziu va căpăta denumirea "Școala de la Barbizon".

În sfârșit apar și cumpărătorii amatori de pictură, ceea ce îi oferă un venit regulat, deși modest. În anii cincizeci este vizitat din ce în ce mai des de pictori de peste ocean. Din această perioadă datează, printre alte opere, celebrul tablou intitulat Culegătoarele de spice (1857) (reprezentând un aspect al mottainai-ului). Critica reproșează artistului că a avut curaj să înfățișeze trei țărănci cărora li s-a permis să adune spicele rămase pe câmp după recoltă și este acuzat de un realism exagerat de radical. Alți critici apreciază în schimb meticulozitatea autorului în elaborarea temei, descoperind inițierea unei noi tendințe în artă. Millet a zugrăvit cu un talent incontestabil munca și oboseala fizică a acestor țărănci. În planul al doilea al tabloului se desfășoară secerișul, la care nu iau parte personajele principale din pictură, dovadă a nedreptății vieții țărănești.

În 1867, cu ocazia Expoziției Universale, are loc și expoziția sa retrospectivă. În 1870, din cauza războiului, se mută pentru șase luni într-o localitate aproape de Cherbourg. În 1871, când capitala Franței este cuprinsă de tulburările revoluționare, Millet refuză să devină membru al Uniunii Artiștilor Adepți ai Comunei. Din ce în ce mai bolnav, nu reușește să execute comanda decorării Pantheonului cu scene din viața Sfintei Genoveva.

Moare pe 20 ianuarie 1875, la Barbizon.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Tabloul Gospodărie la Gréville a fost pictat în Normandia și este o operă de o importanță deosebită, fiind precursoare a impresionismului. Gama coloristică a pictorului este foarte bogată. Așează alături culoarea cald-roșiatică a pereților și tonurile luminoase ale cerului, precum și verdele vegetației.

Tabloul intitulat Angelus este lucrarea cea mai cunoscută a lui Millet, în care artistul a dorit să zugrăvească pioșenia țăranilor vremii sale. Valoarea lui a crescut de la 1000 de franci, când a fost vândut pentru prima dată în 1860, la 800.000 de franci în 1890, când a fost recuperat pentru Muzeul Louvre din Paris.

În tabloul Păstorițe torcătoare din Overnie, Millet realizează efectele naturale ale cerului prin pictarea tușelor transparente ale albului norilor pe albastrul dens al cerului. Folosindu-se de procedeul luminării unor detalii și lăsării în umbră a altora, el obține modelarea personajului atât de plastic, încât acesta devine aproape palpabil.

Cu tabloul Lecția de tricotat, Millet demonstrează calitatea sa de colorist extraordinar. Nuanțele de albastru se potrivesc foarte bine cu galbenul dintr-o parte veșmintelor. Iluminarea este echilibrată de razele de lumină care cad pe mâinile sârguincioase ale copilei. Compoziția amintește de tabloul lui Johannes Vermeer, Femeie lucrând dantelă.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.nga.gov/collection/artist-info.1720.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ https://www.mfa.org/collections/object/the-sower-31601  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ a b c d Jean-François (1814-1875) Millet (în engleză), RKDartists 
 5. ^ a b c d Jean François Millet, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
 6. ^ a b c d Jean-François Millet, SNAC, accesat în  
 7. ^ http://www.greville-hague.fr/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ http://www.archives-manche.fr/ark:/57115/a011288085769oPJX1W/71ab0a7c6f  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b https://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12450211c  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ a b Encyclopædia Britannica Online 
 11. ^ https://archive.org/stream/jeanfranoismil00adyjuoft/jeanfranoismil00adyjuoft_djvu.txt  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ , , accesat în  
 13. ^ a b c d RKDartists 
 14. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Alfred Sensier: La vie et l'œuvre de Jean-François Millet (rééd. de 1881). Paris, 2006
 • Laurent Manoeuvre: Jean-Franç0is Millet. Pastels et dessins. Paris, 2002
 • Abcdaire de Millet. Paris, 1999

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jean-François Millet