Eduard Limonov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Eduard Limonov (în limba rusă: Эдуард Лимонов, numit mai înainte Eduard Savenko, născut pe 22 februarie 1943) este un romancier și politician rus. Limonov este fondatorul și liderul Partidului Național-Bolșevic. În perioada 1974 - 1991, Limonov a trăit în afara Rusiei. În decursul vieții, a fost arestat de diverse autorități pentru activitățile sale politice.

În anul 2009 și-a anunțat intenția de a candida din partea opoziției, pentru poziția de președinte la alegerile prezidențiale din Rusia [1]. Biroul electoral central i-a respins dreptul de a se înscrie în cursa electorală.

În 2011 scriitorul și scenaristul francez Emmanuel Carrère a publicat un roman-biografie despre Limonov, pentru care a primit premiul Prix Renaudot. Revista Lettre International, ediția în limba română, nr. 80-81, a publicat cîteva capitole din această scriere, în traducerea Simonei Brînzaru. Cartea a avut un ecou favorabil și în presa română [2].

Singura scriere în limba română a lui Limonov a apărut în volumul colectiv "From Russia with Love"[3], apărut la editura Art, în noiembrie 2009, în traducerea lui Ruslan Cârța.

Legături externe[modificare | modificare sursă]