Dumitru Dan (globe-trotter)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dumitru (Demetre) Dan
Dumitru Dan.jpg
Globe-trotterul Dumitru Dan, în costum național, la 1911
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Buhuși, România Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani) Modificați la Wikidata
Buzău, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație explorator
geograf
atlet[*] Modificați la Wikidata
Geograf, profesor, globe-trotter

Dumitru (Demetre) Dan (n. , Buhuși, România – d. , Buzău, România) a fost un geograf, profesor de geografie și globe-trotter român născut într-o familie de origine greacă.[1] S-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos.

Înconjurul lumii[modificare | modificare sursă]

În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu — toți fiind studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi.[2]

Epilog[modificare | modificare sursă]

Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Dumitru Dan completează traseul abia în anul 1923 și primește cei 100.000 de franci, care acum sunt cu mult devalorizați reprezentând doar 8% din valoarea sumei de la începutul concursului.

Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiția.

Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985.[necesită citare]

Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

Moare în 4 decembrie 1978 la Buzău, unde este și înmormântat în Cimitirul Eroilor. Mormântul său a rămas în paragină până în 2015, când ziaristul englez Roger Bunyan l-a vizitat în cursul documentării pentru un articol. El i-a scris un e-mail președintelui român de atunci, Traian Băsescu, care a cerut primarului Constantin Boșcodeală să rezolve problema. Muzeul Județean din Buzău a obținut un grant de 86.000 de euro și, în colaborare cu Gheorghe Dan, un strănepot al globe-trotterului, a reamenajat mormântul până în 2017.[3]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]