Doamna Stanca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Doamna Stanca și Mihai Viteazul (pictură din Mănăstirea Mihai Vodă București)

Doamna Stanca (n. a doua jumătate a sec. XVI – d. 1603) a fost soția lui Mihai Viteazul. Tradiția spune că s-au căsătorit în biserica din localitatea Proieni, județul Vâlcea, în anul 1584.

Impreuna cu sotul ei, Mihai Viteazul, a ctitorit in Bucuresti Manastirea Mihai Voda (1594), inchinata in 1599, chiar de catre domnitor, Manastirii Simonopetra de la Muntele Athos. Manastirea Mihai Voda a participat intens la istoria secolelor urmatoare: a fost locul de desfasurare a vietii politice, a unor evenimente militare, a fost resedinta domneasca pentru mai multi domnitori, spital militar, sediul al Arhivelor Statului, sediul cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul (1920), a vost victima politicii de reamenajare a Bucurestiului din perioada comunista. Astfel, in 1985, complexul manastirii a fost demolat, reusindu-se sa fie salvate biserica si a turnul-clopotnita ( cu pretul mutarii din locatia initiala, astazi acest loc ce a martorul a mai bine de 400 de ani din istoria romanilor poate fi vizitat in strada Sapientei).

Familia[modificare | modificare sursă]

Doamna Stanca era fiica unei jupânese Neacșa, călugărită sub numele de Maria, a avut un frate Dragomir, boier mare în vremea lui Matei Basarab și era nepoată, de frate sau de soră, a marelui ban Dobromir dintre 1568-1581. Tatăl ei era, probabil, un jupân Stan. Ea a avut moștenire satele Cârstienești (Vâlcea) și Poiana.[1]

Doamna Stanca la Făgăraș[modificare | modificare sursă]

Stăpân ocazional al Cetății Făgărașului, Mihai Viteazul dăruiește Doamnei Stanca în anul 1600 atât castelul, cât și domeniul Făgărașului. El se va retrage aici după înfrângerea de la Mirăslău (18/28 septembrie 1600) și tot aici își va adăposti familia, până în 1601.

Doamna Stanca se așază aici cu cei doi copii, Nicolae Pătrașcu și Domnița Florica. Mihai Viteazul construiește în partea sudică a cetății o biserică pentru familia lui. După lupta de la Mirăslău, cei trei vor fi ținuți în cetate ca ostatici, iar după uciderea voievodului[2], Doamna Stanca a stat aici ca roabă.

Cinstirea memoriei Doamnei Stanca[modificare | modificare sursă]

Bust al Doamnei Stanca, în fața Cetății din Făgăraș (sculptură de Spiridon Georgescu, 1938)

În anul 1938, la propunerea lui Nicolae Iorga, «Gruparea Femeilor Române» filiala Făgăraș, a luat inițiativa ridicării unui bust al Doamnei Stanca. Statuia a fost realizată în anul 1938 de către sculptorul Spiridon Georgescu (1887-1974). Pe soclul monumentului este scris:

„Aici a suferit toate umilințele și amenințările, pentru că a cerut dreptate neamului său, chinuită și apoi veșnic nemângăiata soție a lui Mihai Viteazul, Doamna Stanca”

. Monumentul se află în fața Cetății din Făgăraș.

 • O instituție de învățământ de nivel liceal din Făgăraș îi poartă numele: Colegiul Național Doamna Stanca.[3]
 • O instituție de învățământ de nivel liceal din Satu Mare îi poartă numele: Colegiul Național Doamna Stanca.[4]
 • O stradă din Făgăraș îi poartă numele: strada Doamna Stanca.
 • O stradă din București îi poartă numele: strada Doamna Stanca.
 • O stradă din Ploiești îi poartă numele: strada Doamna Stanca.
 • O stradă din Râmnicu Vâlcea îi poartă numele: strada Doamna Stanca.
 • O stradă din Șelimbăr, județul Sibiu îi poartă numele: strada Doamna Stanca.

În film[modificare | modificare sursă]

În Buzduganul cu trei peceți (1977) este interpretată de actrița Olga Bucătaru, în Mihai Viteazul (1971) de Ioana Bulcă.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ioan C. Filitti, Mama și soția lui Mihai Viteazul (ediție revizuită), Scrisul Românesc, Craiova 1934, p. 16.
 2. ^ În apropiere de Turda, la 9/10 august 1601
 3. ^ Colegiul Național „Doamna Stanca”
 4. ^ Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare