Diyarbakır

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Diyarbakır
—  oraș  —
Diyarbakır
Diyarbakır
Diyarbakır se află în Turcia
Diyarbakır
Diyarbakır
Diyarbakır (Turcia)
Poziția geografică în Turcia
Coordonate: 37°54′39″N 40°14′12″E

ȚarăFlag of Turkey.svg Turcia
ProvincieProvincia Diyarbakır

Altitudine675 m.d.m.

Populație
 - Total592.557 locuitori

Fus orarUTC+3

Prezență online
http://www.diyarbakir.gov.tr
GeoNames Modificați la Wikidata
facebook Modificați la Wikidata

Poziția localității Diyarbakır
Poziția localității Diyarbakır

Diyarbakır (în kurdă:Amed, în arabă și turca otomană: دیاربکر, în armeană:Ամիդ - Amid,în antichitate - și Dikranakert,în siriacă: ܐܡܝܕ Amid) este un oraș din Turcia de peste 600.000 locuitori, după Gaziantep, al doilea oraș al Anatoliei de sud după numărul populației. Capitală a districtului Diyarbakır, el este așezat pe un platou de bazalt pe malul de vest (drept) al Tigrului, în nordul Mesopotamiei. În antichitate a fost cunoscut mai ales ca Amida sau Ameda, a fost inclusă în Armenia Major, iar în epoca otomană sub numele de Amed sau Diyarbekir. Până la Primul război mondial a avut o însemnată populație creștină, mai ales armeană. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, orașul a devenit principalul centru al kurzilor din Turcia.

Numele[modificare | modificare sursă]

Numele antic al localității, Amid sau Amida, ar fi fost menționat încă în epoca asiriană pe teaca unei spade, fiind folosit pe parcursul secolelor în diverse versiuni de către armeni, de către creștinii asirieni, de arabi și de kurzi (Amed). Armenii au mai numit orașul Dikranakerd sau Tigranakert după regele lor din secolul I d.Hr. Tigran cel Mare. În epoca romană și bizantină orașul s-a numit Amida. O vreme s-a numit și Constantia, după împăratul Constantin cel Mare, care l-a reconstruit. Turcii artukizi și Ak-koyunlu l-au numit Amid cel negru - Kara Amid, probabil, din cauza culorii negre a zidurilor sale și a clădirilor zidite cu bazalt. În cartea „Zafername” este numit Fortăreața neagră „Kara Kale”, iar în „Cartea lui Dede Korkut” și alte scrieri turce apare sub denumirea Kara Hamid.

În vremea cuceririlor arabe islamice din secolul al VII-lea regiunea a inceput sa fie cunoscută ca Diyar Bakr, regiunea tribului Bakr. Cu timpul numele regiunii a trecut în limba turcă și asupra orașului - Diyar Bekir. Unii cercetatori kurzi susțin că numele Bekir vine de la un trib kurd din regiune, în timp ce creștinii sirieni susțin că numele Dair Bekir ar însemna cea dintâi mânăstire sau Mânăstirea Fecioarei În anul 1937 când în cursul unor ostilități cu kurzii, Kemal Atatürk a vizitat orașul, el a decis să-i schimbe numele din „Diyarbekir” în „Diyarbakır”, adica „regiunea cuprului” din cauza zăcămintelor bogate de cupru din jur.

Legături externe[modificare | modificare sursă]