Discuție:Monumentul Eroilor Aerului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Monument istoric.svg Articolul Monumentul Eroilor Aerului este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
C Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
Mare Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 12:30 (EET)--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 12:30 (EET)--George Szalma (discuție) 2 octombrie 2013 14:46 (EEST)--George Corvin (discuție) 5 iunie 2013 16:05 (EEST)

Controverse despre paternitatea Monumentului Eroilor Aerului[modificare sursă]

Despre realizarea celor patru sculpturi de pe Monument, Iosif Fekete scria[1]  :

„D-na Lidia Kotzebue a cautat un sculptor care să realizeze sculpturile monumentului. M-a gasit pe mine. Compoziția cu patru figuri având în vârf Icarul de cinci metri – modelate din argilă – a fost lucru istovitor, am lucrat cu elan și pasiune 15 luni în anii 1928-1929. La Târgul Moșilori am amenajat o hală mare unde a avut loc colosul nostru. In fiecare dimineață veneau 5-6 militari sa mă ajute. Odată am încărcat prea multă argilă pe pieptul Icarului, care s-a desprins și porțiunea ruptă a căzut și a rupt schela. Trunchiul de piramidă ce constituie baza monumentului a fost trasat foarte precis, Din el am folosit fragmente la formarea celori patru figuri. Aici am folosit ce am învățat ca ucenic lăcătuș la Hunedoara.”

D-na Lidia Kotzebue Suhanov a fost numită ca responsabilă a monumentului, fără a fi artistă sculptoriță sau arhitectă. [2]

La inaugurarea monumentului atât Iosif Fekete cât și Lidia Kozebue care trăia în Franța, nu au fost prezenți.[3]

În 1983 s-a săpat în monument numele persoanei – cel care de fapt nu a creat opera, încălcându-se astfel dreptul de autor al sculptorului Iosif Fekete.

Literatură

 • Sculptorul Iosif Fekete (despre) Arta si Omul – revistă de artă; Borgo Prund; București; Nr.1, 2 din 1933 )
 • Iosif Fekete (despre); Mehes Gyorgy; revista Utunk; Nr. 2 1956
 • Iosif Fekete (despre); Paul Constantin; revista Contemporanul; București; 1961.07.14
 • Octavian Barbosa; revista Contemporanul; 1965.01.15 și 1970.02.12
 • Scrisoare Prof. sculptor Ion Jalea către Iosif Fekete din 12.Feb.1970; revista Familia; 1981.03.
 • Prof. Mircea Tooca despre paternitatea Monumentului Aviatorilor; Tudor Octavian; revista Flacara; Nr. 10 din 1978.08.03
 • Retrospectivă Iosif Fekete; Mircea Deac; Jurnalul Galeriilor; 1978.07.12
 • Marina Preutu; Scânteia 1978.07.23:
  „Pentru Bucureșteni, numele Iosif Fekete este indestructibil legat de unul din cele mai frumoase monumente ale Capitalei, acela închinat eroilor aerului.”

Cele de mai sus sunt eformulări ale informațiilor restante (neincluse în articolele despre monument și despre sculptorul Iosif Fekete), scrise de George Corvin în pagina Paternitatea monumentului aviatorilor

--Accipiter Gentilis (discuție) 12 mai 2013 23:09 (EEST)

 1. ^ Iosif Fekete (despre); M.Implon Irina; revista Faklya
 2. ^ Prof. sculptor Ion Jalea (1970.02.12); rev. Familia; Nr 13 din 1981
 3. ^ Tudor Octavian; Rev.Flacara; 1978.08.03]]

Varia[modificare sursă]

Mutat de la Discuție:Paternitatea monumentului aviatorilor: --Accipiter Gentilis (discuție) 12 mai 2013 23:32 (EEST)

„Sunt un om batran de peste 80 de ani cred in adevar,daca Dv.nu mai credeti poate aveti motive,da atunci numai are rost Wikipedia.Aici in jurul meu monografii, articole scrise de critici de arta romani in sec.xx.da ce folos daca Dvs nu recunoasteti Ce discutii sa incep despre Lidia Kotzebue dupa 80 de ani ea nu a fost artista nu sa scris de ea, nici nu a ramas dupa ea nimica.,, In ani ,30.a plecat in Franta,,scrie in Flacara 1978. 3. aug.Tudor Octavian.Anul trecut Z.F.inchide sirul de articole ,,Ea-Lidia Kotzebue-in prezent ingropata cu bunica si tata,,.Nu este adevarat, da este depus ca document la Wikipedia.Stiu ca ma exprim mai greu romaneste.Daca articolul ramane, bineinteles vom corecta cu prietenul meu roman.Se poate unifica cu titlul Monumantul Eroilor Aerului dar atunci numai documentele reale,scrise de critici de arta trebuie folosit.
Și eu cred în adevăr însă adevărul nu-l stabilim noi, aici, la Wikipedia. Aici folosim surse care, în mod normal, reflectă realitatea; dacă ele se contrazic, le menționăm pe amândouă. Dacă aveți surse (scrise de specialiști, publicate în reviste sau cărți de specialitate, sau chiar și reviste generaliste, etc.) care contrazic cele scrise nu ezitați să le folosiți (indicând precis autorul, titlul, revista, nr, paginile) astfel încât afirmațiile să nu poată fi șterse. Cereți ajutorul prietenului român pentru ca mesajul să fie clar sau cereți cuiva de aici să vă ajute, în mod sigur se va găsi cineva să o facă. Nu asteptați să vedeți dacă „articolul rămâne”, precizați bine sursele ca să aibă toate șansele să fie păstrat! Ca opinie personală, nu cred că aceste informații trebuie să constituie un articol separat; din punctul de vedere al vizibilității cred că le-ar sta mai bine ca o secțiune în articolul dedicat monumentului, susținute de surse. --Pocor (discuție) 10 mai 2013 23:24 (EEST)
Stimate Domnule Pocor. Vă cer scuza ca vă răpesc atîta timp. Pot să trimit și articolul profesorului Mircea Țoca " Paternitatea Monumentului Aviatorilor din 1981" , publicat in revista Familia Martie 1981, dar nu știu cum să trimit. Vă rugâm să daț-i adresa e-mail unde sa vă trimit. Eu mă descurc greu pe Wikipedia. Văd că ce a apărut odată într-un ziar, la Wikipedia se poate prezenta ca un document. Lumea a ghicit aceasta posibilitate și produc documente prealabil. Am facut referire la multe documente cu date precise. Va rugam sa luati in considerare chiar daca nu apare in evidențele Dvs. Cu stima .
Ma puteti contacta la pocor@ymail.com (atentie, poate lua ceva timp, nu ma conectez de mai multe ori pe zi). --Pocor (discuție) 11 mai 2013 15:09 (EEST)”


Stimate domn,

Mulțumesc pentru copia articolului publicat în Familia (Mircea Țoca, „Paternitatea Monumentui Aviatorilor”, Familia martie 1981). După cum probabil ați văzut deja, am modificat articolul Monumentul Eroilor Aerului adăugând informațiile care le-am crezut pertinente. Rămân însă în continuare cu opinia că articolul inițiat de d-voastră nu-și are locul aici. Iată care sunt argumentele mele :

În articolul din Familia este prezentată scrisoarea maestrului Ion Jalea către Fekete în care spune că :

 1. Kotzebue nu era o sculptoriță;
 2. Că nu merita să câștige realizarea acestui monument, atribuirea făcându-se doar datorită influenței lui Ion Cantacuzino;
 3. Că adevăratul autor este Iosif Fekete.

Plecând de la această unică sursă (deocamdată) nu trebuie uitat însă că :

 1. Jalea nu putea fi complet neutru în acestă controversă deoarece a participat la acel concurs și a fost respins;
 2. Este injust să nu o considerăm pe Kotzebue ca o sculptoriță. Există artiști mai « mari » sau mai « mici », mai cunoscuți sau nu, mai bine vânduți sau nu, mai « notabili » sau nu, însă, cum aceasta absolvise o academie de artă avea o « oarecare » doză de talent. Trebuiesc mai multe surse pentru a putea menține această afirmație (simplele referințe făcute în Familia la alte articole pentru mine nu sunt suficiente, vreau să văd articolele integrale, cu referințe la activitatea artistică a acesteia);
 3. Scrisoarea îi era destinată personal lui Fekete și nicidecum a fi publică. Nu am găsit informații privind momentul în care copii ale scrisorii au fost distribuite altor persoane (înainte sau după dispariția lui Jalea) și nici care a fost reacția acestuia (a confirmat sau nu cu alte ocazii cele scrise);
 4. Jalea recunoaște singur că nu și-a manifestat dezaprobarea la acel moment, scrisoarea către Fekete apărând, parese, doar după dispariția a două persoane direct implicate, Kotzebue și Cantacuzino. După război mulți viteji s-arată…

Pentru mine, fără alte surse (artiști, critici de artă care să ia în considerație și alte elemente, nu doar scrisoarea lui Jalea), nu merită să ne mai pierdem timpul discutând discuții, Kotzebue și Fekete fiind coautori ai monumentului (numărul surselor care îi menționează pe cei doi fiind suficient de mare). Cu stimă, --Pocor (discuție) 18 mai 2013 22:12 (EEST)


 1. Stimate Domnul Pocor.

Am crezut că Dv. observați că articolulˇ"Despre Paternitatea Monumentului Aviatorilor"cuprinde datele și opiniile celor șapte artiști și critici de artă aratat aici.Semnatarul articolului este Dr.Mircea Țoca,critic de artă Profesor la Universitate Babeș-Bolyai.Acest document inportant nu se poate ignora,vă rog să fie evidențiat.Prof. universitar sculptor Ion Jalea ne a lăsat informații inportante.El a urmărit sculpturile Aviatorilor in timpul realizării de Fekete.Sunt convins ca Revista Familia când a publicat articolul(1981 martie),a procedat legal. Și eu m-mam săturat sa fac pe Don Quijote.Oficeal este considerat ca Monumentul este realizat de coautori:Lidia Kotzebue si Iosif Fekete ,vă rog să fie scris in articolul pe Wikipedia:

 1. Monumentul a fost realizat de coautori: Lidea Kotzebue si Iosif Fekete
 2. Din anul 1983 este scris eronat numele unuia din coautori ce calca dreptul de autor.

Cu respect Utilizator:George Corvin(discuție) 20 mai 2013 16:46 (EEST)

Stimate domn,
Așa cum d-voastră nu sunteți Don Quijote, nici eu nu sunt chevalier servant al doamnei Kotzebue, gata să-i apăr onoarea și memoria! Eu, personal, nu am văzut decât o singură sursă, articolul pe care mi l-ați trimis, sursă pe care am folosit-o în text. În acesta sunt citate alte articole, pe care însă eu nu le-am citit și pe care nu le pot obține; prin urmare, cum nu știu exact ce spun, nu le pot cita în bibliografie.
În introducerea articolului scrie clar, cu numeroase referințe:
Monumentul Eroilor Aerului, dedicat memoriei aviatorilor români militari și civili care au contribuit la dezvoltarea aviației, este situat în centrul Pieței Aviatorilor și a fost realizat între anii 1928-1935 de Lidia Kotzebue și Iosif Fekete.[1][2][3][4][5][6]
Vreți ca fraza să fie modicată în:
... a fost realizat în colaborare de Lidia Kotzebue și Iosif Fekete între anii 1928-1935 ?
Nicio problemă din partea mea, o puteți modifica în acest sens.
Problema cu inscripționarea numelui pe monument îmi este neclară. Spuneți:
Dupa 50 de ani de la predarea s-a săpat in Monument numele persoanei care nu a realizat opera...
Fiind coautor, Kotzebue are tot dreptul ca pe monument să figureze numele său. Situația ar fi ambiguă dacă numele ar fi săpat pe una din statui. Cum nu sunt bucureștean ca să dau o fugă până la monument să mă lămuresc, răspund cu pas (cel puțin până aflu informații suplimentare). --Pocor (discuție) 20 mai 2013 19:00 (EEST)
Stimate domn Pocor.Renunt la propozițiune 1.si 2. Am de indrodus urmatorii:
,,Monumentul ce a fost inaugurat in anul 1935 anonim ,nu a fost scris pe monument numele coautorilori. In starea aceasta a fost monumentul 50 de ani. O echipa in anii '80 incepe să conpună monografii după placul lor, este accesibil scrisoarea către N.Ceaușescu www.marapopa.blogspot.In anul 1983.se scrie pe monument numele unuia din coautori. Acțiunea aceasta a călcat drepturile de autori. A prelungit durata de protecție a autorilori pîna la 2049. Au săvarșit și infracțiune.
Eu am pus pe paginea Monumentul Eroilor Aerului, acest text sper că râmână, vorog să corectaț.

Cu respect Corvin.mai 23 2013

Mr. Corvin, de la dv. vin numai indicații și texte puțin inteligibile, poate că ar trebui să apreciați faptul că esența problemei supuse de dv. atenției editorilor Wikipedia, este acum reflectată obiectiv în articolul despre Monumentul Eroilor Aerului. Pe lângă aceasta, ar trebui să faceți măcar efortul de a renunța la clovneriile editoriale cu care tot împănați articolul în cauză. --Accipiter Gentilis (discuție) 23 mai 2013 21:48 (EEST)
,,,,D.Sef.Accipiter,,,,Stop.Văd că stați de parte de spiritul Wikipediei,nu am dat nici o indicație,v-am trimis articole artiștilori și criticilor de artă.Prof.sculptori Ion Jalea..Prof.univ.Mircea Toca critic de arta ,,Horia Harsia,,Paul Constantin,,Octavian Barbosa ,,Petru Comarnescu,, Tudor Octavian,, si mulți alții. Pe Dvs vă supără faptele,tot articolul,,Paternitatea Monumentului Aviatorilor,,ați mutilat.Noi rămânem la articol documentat autentic,incă in sec.xx. Dacă vedeți aici ziar din anul trecut,puteți afla ca Lidia Kotzebue este ingropată,cu bunica si tata,o fantazie.O altă poveste, scrisoare catre N.Ceausescu,28 Febr.1978reclamantul cere sa fie tras la raspundere criticul de arta pt.articolul ce urmează să sccrie in

viitor 1978 Aug.Nr.10.3.George Corvin .........................................................................................................................................................................-............................................. ............................... Stimate domnul administrator eu nu sunt Wikipedist,cred ca vă străduiti ca articolele cât de cât sa seamana cu adevărul am găsit articol ,,Monumentul Eroilor Aerului,,asa cum a fost prezentat in anul 2012 putină tangenta a avut cu date concrete. Aceasta m-a ambitionat sa fac public documentele scrise de artisti critici de arta romani din sec xx.,Totul este accesibil.Am pus articolul pe Wikipedia:Paternitatea Monumentului Aviatorilor.Imediat a sărit pe el colegii din patru trei a avut observatie ca sunt alogen vorbesc talcit,am inteles nu am sanse ,da nu am inteles ce cauta acesti oameni la Wikipedia.Un mare numar de oameni si din romania suntem alogeni chiar in limba materna,ce ofera posibilitate de discriminare daca este pemis. Răsfoiti Z.F.depuse in anul 2012 ca document la Monumentul E.A. vedem refotografiati militari cu centura diagonala si pistol,Regele Carol al 2.când in parlament si in tara tolerează legionarii.Stim ce a urmat,,Documentatie,,continua cu Lidia Kotzebue dupa 75 de ani, fantezia autorului nu are hotar.Ce se stie de ea ca a plecat in franta in anii ,,30 nu a fost artista. Mai putem afla din Z.F.2012 iun.12.. este ânmormantat cu bunica si cu tata.la Moara Domneaca.Ce stim sigur ca nu este nepoata bunici iar barbatul amintit nu este tata lidiei si nu este baiatul bunicii lidiei mai aveti o gramada asemenea,,documente,,scrise de diletanti de la ziare de extrema drapta Astfel nu se poate amesteca documente scrise de artisti si critici de arta romani.Cu stima deosebita:George Corvin. 1.06.2013.

Domnul meu, eu zău dacă înțeleg ce doriți... Aveți aici o comparație între cum arăta articolul la care vă referiți pe 29 martie 2013 și stadiul actual. După cum (încă mai sper ...) că observați, există diferențe semnificative în sensul adevărului istoric clamat și reclamat de dv, în articol. În plus, tocmai fiindcă aveți greutăți cu înțelegerea și scrierea în limba română, vi s-au acordat nenumărate circumstanțe atenuante și ajutor, altfel "articolul" dv. ar fi zburat de mult. Numai reaua voință vă poate face să vă prefaceți că nu pricepeți aceste lucruri. Ba mai mult, în ultima vreme aveți tendința de a încerca excluderea Lidiei Kotzebue din articolul Monumentul Eroilor Aerului, ba minimalizându-i contribuția, ba refuzându-i calitatea de artistă, etc... Adică mai pe scurt, faceți exact ceea ce reclamați că nu vă convine la modul în care a fost ignorată inițial contribuția lui Iosif Fekete. --Accipiter Gentilis (discuție) 2 iunie 2013 02:15 (EEST) P.S. Apropo, nu e cazul să reclamați că sunteți oprimat pe Wikipedia - dimpotrivă - la modul în care ignorați constant regulile sunteți chiar favorizat! Sau să înțeleg că pentru dv. Lidia Kotzebue venind din spațiul slav, este „Untermensch”
Domnule Dacâ altceva nu put să fac măcar rămân cinstit, vă informez cum stiu eu.Nu fac pe deșteptul,am documentele autentice ce a adunat Iosif Fekete si soția lui D-na Anisia. In anii ,,80 o persana Elena Șenchea Popescu, Editura Militara a scris un fel de mongrafie despre Lidia Kotzebue,si despre Monument,aici I.Fekete nu există sub nici o forma, Aceasta s-a răspandit, a fost folosit si de Z.F.in .cele trei articole,zis document 22.iul.2012.In anul 1983.s-a săpat in monument Lidia Katzebue. Eu nu am nici o problema cu D-na Kotzebue ea dupa cum stiu in anii ,,30 a plecat in Franta D-na nu a fost artista in Romania nu a lăsat nici o urma nu eu spun ci criticii de arta români.La București sunt galerii unde se vind falsuri de Kotzebue daca stergeti articolul o sa bucure. Niciodata nu am contestat colaborarea intre Lidia Kotzebue si Iosif Fekete 50 de ani fost evident ca Kotzebue a fost incredintata iar Feketa a modelat cele patru sculpturi, nu se poata dasparti.Cu forta ca in dictatura se poate ori ce.Asa este si in prezent,dreptul de autor este calcat.Rugamintea mae este la Wikipedia lasati Articolul ,,Paternitatea Monumetului Aviatorilor,, dupa cum stit aceasta a fost dorința artistilor si critici de arta român sa se inchide capitolul aceasta.Nu sunt xenofob,nu aceasta mă ambiționaeza, urmași lui Fekete sunt români.Da sunt sensibil daca cineva jaca cartea aceasta când nu are alte argumate. Acuma icerc si eu sa va raspund da in tonul mai domol 1.Iosif Fekete pe Wikipedia româneste cred că,nepoata a pus,nici ungurește nu am pus eu am făcut corectii ce a fost acceptat.Referitor la Lidia Kotzebue parerea mea este clar au colaborat toate drepturile folosesc impreuna Fekete intrucât a creat sculpturile,opera are protecție 70 ani la aceasta.legea a prevăzut ca opera care a fost anonim are protectie 70 de ani dela predare in 1983 când a făcut incriptionarea au greșit nu a așteptat până la 2005 din cauza abuzului legea prevede 70 de ani dela moartea lui Fekete← 3.S-a făcut multe modificari si multe nu mărturia lui Fekete nu apare, da multe povesti secundare da. Ion jalea de la inceput a stiut totul nu la urma Nu am scris cintit ca monumentul in prezent este gresit inscriptionat.Numai in aceste câteva rinduri m-at jignit mai multe ori Eu nu sunt wikiedist cazul aceasta am vrut să duc la bunsfârsit.Eu sut foarte bătrân cu aceasta am inceput si cu aceasta termin,da xenofobia sa scoateți din cap.'Acest comentariu [[--George Corvin (discuție) 3 iunie 2013 02:31 (EEST)--George Corvin (discuție) 3 iunie 2013 02:31 (EEST)--George Corvin (discuție) 3 iunie 2013 02:31 (EEST)--George Corvin (discuție) 3 iunie 2013 02:31 (EEST)personală|nesemnat]] a fost adăugat de George Corvin (discuție • contribuții).
Am și eu în neștiința mea trei întrebări ?
1. Deși acum Iosif Fekete există în articol - cu o contribuție echidistant reflectată în text, de ce doriți negarea contribuției Lidiei Kotzebue ?
3. De ce vă prefaceți că nu vedeți modificările aduse articolului - în sensul dorit și susținut de dv. ?
4. De ce o faceți pe victima, când de fapt nu doriți să respectați regulile după care o informație își găsește locul într-un articol de pe Wikipedia Românească ? --Accipiter Gentilis (discuție) 2 iunie 2013 21:05 (EEST)
Domnul Pocor,Accipiter Gentilis Am aflat că Dvs.patronați articolul ,,Monumentul Eroilor Aerului,,, pe Wikipedia și acuma va străduiți să puneți si pe D-na Kotzebue,deocamdata diploma de artistă nu se gasește,românii nu a văzut facând sculptura,ce contează și Elena a fos om de ștința...[[--George Corvin (discuție) 5 iunie 2013 16:05 (EEST)George Corvin]]5.06.2013.

Erori Monumentul Aviatorilor[modificare sursă]

Buna ziua. Intamplator am studiat subiectul Monumentul Eroilor Aerului atat la Biblioteca Academiei cat si la Arhivele Statului si de aceea m-am gandit sa va dau o mana de ajutor pentru corectarea unor erori. 1. La Bibl Acad, cabinet Stampe, se gasesc mai multe documente care i-au apartinut L Kotzebue, in special corespondenta purtata cu oficialitatile, din care se poate vedea clar cum au decurs lucrurile, care au fost pasii urmati de ea. 2. Ion Jalea a participat la concurs cu proiect propriu care a fost respins asa ca pararea sa e cel putin subiectiva. E greu de crezut si nedovedit prin vreo scrisoare, ca L Kotzebue i-ar fi solicitat ajutorul lui I Jalea. 3. Nu rezulta de nicaieri ca LK l-ar fi angajat pe Iosif Fekete in acest proiect. 4. L Kotzebue avea studii de profil - vezi Femina Celesta scrisa de Elena Senchea-Popescu. 5. Nu precizati sub nici o forma cine a avut ideea folosirii trupului boxerului Joe Louis ca model pt realizarea Icarului - Kotzebue sau Fekete ? In alta ordine de idei, in perioada interbelica nu a fost in Romania nici un boxer cu acest nume. Daca va referiti la campionul mondial al greilor Joe Louis aflati ca n-a calcat niciodata in Ro iar in anii 28-30 avea 10-12 ani ! 6. In publicatia Saptamana din 1981, ziaristul Traian Filip desfiinteaza teoria potrivit careia Iosif Fekete ar fi avut vreo contributie la realizarea monumentului. Daca il citati pe M Toca poate ar fi corect sa-l citati si pe T Filip. 7. Cel mai in masura sa emita pretentii la paternitatea monumentului ar fi fost Ioan Schmidt-Faur, caci macheta sa publicata in Universul se apropia cel mai mult de ceea ce vedem astazi. 8. La Bibl Acad gasiti genealogia fam Kotzebue, cu date importante despre LK, depusa acolo de Rostislav Kotzebue, fiul ei. RK a murit in prima parte a anilor '90. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Octavpescaru (discuție • contribuții).

Mulțumesc (și mulțumim) pentru aceste informații. Articolul a fost scris cu informațiile disponibile autorilor, nu trebuie să considerați că ar fi existat o cenzură! Cum nu oricine poate ajunge la sursele pe care le enumerați (din motive de localizare geografică, dar nu numai) iar participarea la scrierea enciclopediei fiind permisă tuturor, ați fi persoana cea mai în măsură să introducă aceste informații, cu sursele aferente, în textul articolului. Succes! --Pocor (discuție) 19 septembrie 2013 18:26 (EEST)
Bună seara,
Ne bucurăm pentru picătura de normalitate pe care ați adus-o în discuția de mai sus, care devenise destul de partizană. Pe măsura timpului existent la dispoziție și a surselor disponibile, sper că articolul va căpătat un caracter mai apropiat de realitate. Sunteți invitatul nostru în acestă muncă de clarificare. --Accipiter Gentilis (discuție) 19 septembrie 2013 21:05 (EEST)
Buna Ziua.

ADEVARUL DESPRE MONUMENTUL EROILOR AERULUI[modificare sursă]

In Istoria Romanilor aparut sub egida Academiei Române 2003 este mentionat ca autorul doar Iosif Fekete,restabilinduse adevarul

Dumnul Octavpescaru multumesc de intentie, ma simt obligat sa inpart cateva informatii ce stiu eu de la aristi si critici de arta romani din sec.xx.1.Din anul 1925.nu s-a mai tinut nici un fel de concurs in anul 1927.Lidia Suchanova Kotzebue a fost numita de comitet. Pentru modelare a fost platit 800.000 Lei din care in anul 1927.s-a platit la Lidia Kotzubue 440.000 lei.da nu s-a realizat nimic.Sculptorul Iosif Fekete a fost angajat in anul 1928.a realizat Monumentul,asa cum vedem in prezent/Hilda Hincz www.bibmet.ro pag.135-136/ 2.Despre sculptorul academician Ion Jalea sa vorbim cu respect,ne a lasat opere si documente de neinlocuit.,,D-na Kotzebue nu era artista sculptorita nu a lasat nicí o scultura in tara noastra.Lucrarea i-a fost insa atribuita de catre Prof.Doctor Jean Cantacuzino cu care se inrudea.Prof.Ion Jalea.,,/www.qsl.ro nini/ Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de George Szalma (discuție • contribuții).
Stimate Domnul Octavpescaru va-m trimis un răspuns si am reflectat la toate 8 puncte am corectat si am semnat.Am salvat pagina si am citit,mai târziu cineva a intrvenit și a mutilat scrisul meu cred ca așa ceva la wikipedia nu este permis.[[George Szalma--George Szalma (discuție) 1 octombrie 2013 21:07 (EEST)]]01 09. 2013. 20,57
Domnul Octavpescaru incercăm să terminăm răspunsul daca mă lasa 3. si 4.Sculptorul Iosif Fekete a fost angajat in anul 1928 si modelat toate sculpturile asa cum vedem astaz.In anul 1983.Elena Șencai Popescu de meserie contabilă a scris o biografie de Lidia Kotzebue/dupa 50 de ani/argumentele unui amator a fost suficint in 1983 să ignoreze dreptul de autur inca protejat a lui Iosif Fekete.A scris pe Monument numele altuia.Critici de arta si artisti români In frunte cu Mircea Țoca Profesur Universitar a protestat/www.qsl.nini monumentul eroiloor aerului/ 5.Epizodul amuzant cu cu trupul campionului Joe Louis este povestea D-nei Șencai si multe altele.pâcat că a ajuns si pe wikipedia.6.Ziarul Saptamina din 1981 ziaristul Traian Filip trece masura de bun simț.Citat din cartea scrisa de Anisia Fekete /sotia sculptorului/,,Fekete tare a dorit sa vada Parisul da si data aceasta a fost inposibil/1979/A murit fara sa poate vedea Parisul.Dar culmea ironiei a fost ca dupa marte lui un anume Filip Traian in revista Săptamina a scris ca Fekete a incasat avansul pentru Monumentul Aviatorilori in 1929 si a șterso la Paris,cefel de redactori avem si noi?,,Traian Filip a schimbat rorurile, in loc de Kotzebue a scris pe alcineva.Celpuțin astfel stim că Lidia Kotzebue când a dispărut din România.7.si 8.Generalul rus Pavel Kotzebue nascut 1865. refugeat in Romania, in rusia a lasat 4 copii si sotia.In Romania a avut ca navasta Lidia Kotzebue.www.viataromaneasca.eu In anul 2012 Z.F.-Ziarul de Duminica in esența a repetat ce a scris D-na Șencai in 1983. a tipărit pe el cu galben DOCUMENT.Tot aici face reclama la o gramada de sculpturi, ne vazut de oameni competenț--George Szalma (discuție) 2 octombrie 2013 14:46 (EEST)i George Szalma 2013.09. 02.13,07

Stimate domnule Szalma, lucrurile nu stau tocmai cum sustineti dvs. Personal vorbesc in urma unor discutii purtate cu diverse persoane, a lecturarii ziarelor vremii si a cercetarii unor documente pe care le puteti studia si dvs, numai sa vreti asta. 1. Numele lui Iosif Fekete nu apare sub nici o forma in documentele L Kotzebue aflate la Biblioteca Academiei. Nicaieri ! Pur si simplu nu e mentionat, nici macar in intelegeri scrise de mana sau in ordine de plata, ceea ce imseamna ca daca a avut totusi o contributie la realizarea monumentului ea a fost neinsemnata, altfel LK l-ar fi mentionat caci nu avea de unde sa stie ca peste 30 de ani IF avea sa-i conteste autoratul asupra statuii. 2. Nici ziarele vremii nu-l mentioneaza pe IF 3. Nici Ioan Faur-Schmidt, cel mai serios contracandidat al LK nu face vreo referire la I Fekete in dosarul sau depus la Arhivele Statului. 4. Elena Senchea-Popescu (aici suntei ori rautacios ori incercati sa introduceti lumea in eroare) nu este contabila ci a fost pilot in aviatia civila !! Are 80 de ani, este bucuresteanca dar de cativa ani buni traieste in Brasov. A scris mai multe carti legate de aviatia romana iar in "Femina Celesta" face referire si la subiectul nostru. Pt linistea dvs aflati ca am cunoscut-o personal chiar vara aceasta. 5. Numele L Kotzebue a fost trecut pe monument in 1983 dupa ce in 1979, fiul ei, Rostislav Kotzebue i-a trimis lui Ceausescu o scrisoare de protest semnaland ca se incearca deposedarea mamei sale de paternitatea asupra monumentului. Culmea, Rostislav Kotzebue il pomeneste pe I Fekete in aceasta scrisoare dar nu va spun in ce termeni caci m-ati acuza de partizanat. 6. Sustineti ca in ziarul Saptamana din 1981 (despre care vad ca stiati dar n-ati zis nimic) Traian Filip intrece masura. Poate ca acelasi lucru il face si Toca ! La asta nu v-ati gandit ? 7. L Kotzebue n-a disparut nici un moment din Romania nici inainte si nici dupa finalizarea monumentului. E inmormantata la Moara Domneasca langa Bucuresti (informatie confirmata de parohia locala). A murit in vara 1944 dupa ce multi ani a suferit de cancer la gat si la plamani pt ca fuma enorm. De aceeea nici n-a mai avut vreme sa mai creeze mare lucru pt ca multi ani, pana la moarte, starea ei de sanatate a fost catastrofala. 8. Boxerul negru despre care vorbesc Elena S-P si Traian Filip (si publica poze ata in ziar cat si in carte!!) nu este inventia fostei aviatoare. Pozele le-au fost puse la dispozitie de Rostislav Kotzebue in persoana iar in ziua de azi majoritatea oamenilor din domeniu cunosc aceasta poveste. 9. Faceti confuzii grave sau voite cu privire la familia Kotzebue. Sotul ei, Pavel, a murit in Romania la scurta vreme dupa razboi dupa ce printr-un memoriu a incercat sa recupereze de la statul roman o parte din banii pe care sotia sa ii mai avea de primit de pe urma monumentului ! Retineti deci ca n-a incasat nici macar intreaga suma si asa foarte mica. In Franta a fugit Rostislav Kotzebue, fiul, undeva prin anii '60 si a murit fara a avea urmasi in prima parte a anilor '90. 10. L Kotzebue avea studii de specialitate. Absolvise Academia de Arte Frumoase din Moscova. Dovezi in acest sens gasiti, dupa cum v-am mai spus la cabinetul stampe de la Bibl Acad. Va dau si cotele daca vreti doar sa puneti punct acestei argumentatii subrede si fara sens de care faceti uz de luni de zile, cu care vad ca i-ati albit pana si pe oamenii astia de la Wikipedia. Va multumesc pt atentie. Toate bune Octavian Pescaru

Domnul Octav Pescaru.Discuția eu am inchis in urma cu cinci luni,așa că nu intoaceți ca la Ploesti ,,oamenii ăstea de la Wikipedia ,,suntem noi utilizatorii, cu drepturi egale fără deosebire la gen, sau rasa. Toți utilizatori poate să spune părerea bine ințeles sub semnătura Dvs.recent ati editat trei articole adresat mie fără samnătura fără autentificarea Wikiediei,data,ora /.Sper ca nu este un braconaj/.Dacă folosim sursa externă trebuie numit precis adresa/Web/ ca si alții poate să găsească,altfel se pote considera un fals.Dvs.nu ați respectat nici aceste reguli elementare.In anul 1983 Elena Șechea Popescu /1928/ ea nu a fost critic de artă,A avut meserie de baza contabilă pilot civil nu a fost nici odata.Biografie aceasta scrisă despre L.K. pe o foaia de A4.se gasește și la www.aviator.ro.Deci la activul da Partid in 1983 a fost suficent,ignorând pe artisti si critici de arta romani, sa facă abuz la dreptul de autor al lui Iosif Fekete.Ce este trist, dupa 30 de ani atitudinea dictaturi din 1983 inpodobit cu fotografii, uniforme din anii 1935 cu centura diagonala si pistol la brau,apare pa paginile unui ziar din Bucuresti în 2012.Textul deja cunoscut.D-nul Pescaru va rog sa nu faceti pe naivul chestiunea afacerii sigur că nu a legat de nasul tânărului Fekete.
1.Daca vreți să cunoașteți activitatea sculptorului I.Fekete vă stă la dispoziție tot ce a scris critici de artă români in sec.xx. Despre L. K. nu găsiț nimic de la critici de arta români, explicatia simplu, nu a fost artistă.2. Ziarele vremii scrie mult de I.Fekete, a trait 20 de ani la Bucuresti, a fost un sculptor renumit.3. Cunoastem pe D-nul I F.Schmith a participat la ultimul concurs in 1925. L.K. a fost numit in 1927 din oficiul. 4.,,DOCUMENTUL,,despre care vorbiți a fost creat de Ziarul de Duminica in 2012.din biografia scris de D-na E. Șenchea Popescu tipărând pe el galben DOCUMENT.5.Amuzant este cazul numitul Rostislav Kotzebue cetațean francez,reclama,la Ceausescu la 26.Februarie 1978.ca a lezat interesul L. K.criticul de arta T. O.in publicație din 3 august 1978.deci reclamatie este făcut cu 5 luni inainte apariției articolui T.O. Atunci așa a mers treburile noastre.7.Cititi critici de arta români,singur vă lamuriți de L.K.www.viataromaneasca.eu Revista editată de scriitori din România, scrie clar:Paulina Mavros ctitora bisericii de la Moara Domneasca nu este mama si nu este in rudenie cu Generalul rus Pavel Kotzebue 1865.soțul Lidiei Kotzebue, numele lor din ani 1990 apare in biserica.8.Boxerul doar ați sesizat, da este creația D-nei E.Șenchea P. din 1983..www.aviator.ro 9. confuzie a facut Ziarul de Duminica in 2012 când a raspandit eronat că Lidia Kotzebue este nepoata Paulinei Mavros si Gen. Pavel Kotzebue 1865.emigrant rus este tata Lidiei Kotzebue.Z.D Iun.2012.aceste sunt,, DOCUMENTE,,tiparit cu galben. 10.Prof.Academicean sculptorul Ion Jalea:,,Doamna Kotzebue cu care ai colaborat nu era artistă sculptorița era o diletantă cine nu a lasat in țara noastră nici o sculptura.,, Rev.Familia Martie 1981. Costul realizări celori patru sculpturi a monumentolui in gips a costat 800.000Lei Lidia Kotzebue in 1927 a incasat 440.000 Lei.da nu s-a realizat nimic. In 1928 a angajat pe sculptorul Iosif Fekete cine a realizat cele patru scupturi in 15 luni. Cu respect George Szalma.--George Szalma (discuție) 28 octombrie 2013 18:44 (EET)

Stimate domnule Szalma, eu unul renunt sa mai polemizez cu dvs. Imi este foarte clar ca pe dvs nu va intereseaza aflarea adevarului cu privire la realizarea monumentului ci doriti cu disperare, in ciuda oricaror contraargumente concrete si de bun simt, sa impuneti numele lui Iosif Fekete in aceasta poveste. Probabil v-a fost ruda sau prieten caci altfel nu-mi pot explica atitudinea dvs. Mi-i bagati pe gat pe Jalea si pe Toca si nu sunteti sub nici o forma dispus sa priviti si la ce spun ceilalti. Acesta nu mai e un dialog ci un monolog al dvs personal pe care-l sustineti pur si simplu orbeste. La toate astea se adauga si dificultatile foarte mari pe care le aveti in a va exprima in lb romana, asa ca haideti sa incheiem subiectul ca n-ajungem la nici un rezultat. Va salut. Octavian Pescar u

Da Domnule Octav Pescaru,nu are rost să continuăm dialogul surzilor.Pe mine nu mă interesează ce au cris amatorii in 1983.Pe Dvs nu vă interesează ce au scris criticii de arta si artisti români in sec.xx.păcat.Ramaneți cu bine George Szalma. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.121.17.140 (discuție • contribuții).--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 13:47 (EET)--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 13:47 (EET)George Szalma2013.11 05 12,45semnatura este la inceputul paginii, cineva a intervenit din exterior.
Semnătura se pune la sfârșitul fiecărui comentariu, nu „la inceputul paginii”. --Bătrânul (discuție) 5 noiembrie 2013 13:58 (EET)
Domnul Sinbotim,semnătura bine ințeles am pus la sfarșitul comentariul, care a fost de 3 rânduri,insă si acuma se gaseste sub titlul paginií.Eu vam cunoscut că sunteti obíectiv. d George Szalma--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 16:32 (EET)2013 11.05 14,38
Nu ați pus nicio semnătură la sfârșitul comentariului (am adăugat-o eu, la ora 12:36‎), ci la începutul paginii, la ora 12:30. Dacă nu mă credeți consultați istoricul paginii. --Bătrânul (discuție) 5 noiembrie 2013 17:11 (EET)
Cred că de vină sunt marțienii... Sunt absolut convins de asta ! --Accipiter GentilisQvadratvs(discuție) 5 noiembrie 2013 14:03 (EET) P.S. Mr. Sîmbotin, mi-ați luat ca să zic așa fața la întâietatea răspunsului, fără sa aveți aviz de trafic interstelar ...
Sí eu sunt convins că acționeaza un TROL la Wikipedia.George Szalma 2013. 11.05.--79.121.17.140 (discuție) 5 noiembrie 2013 16:32 (EET)

L-am identificat, era Marvin Marțianul ! --Accipiter GentilisQvadratvs(discuție) 5 noiembrie 2013 20:48 (EET)

Bibliografie[modificare sursă]

În 1927, după alte tatonări, tărăgănări, juriul, având ca președinte pe dr. Ioan Cantacuzino, a găsit cu cale să încredințeze spre realizare Monumentul Eroilor Aerului sculptoriței Lidya Kotzebue. Contractual, realizatoarei i-au fost enunțate elementele esențiale din compunerea monumentului, precum și sursele de inspirație necesare pentru a obține, în final, în forul public, un simbol reprezentativ. Au urmat dificultățile de natură financiară, sumele dobândite în primii șapte ani diminuându-se prin depre-cierea leului, pierzându-se prin falimentul unor bănci unde fuseseră depuși banii spre fructificare. Această penurie se petrecea în condițiile crizei economice mondiale de la cumpăna deceniilor 3-4 a perioadei interbelice. Perseverenți, inițiatorii au făcut noi demersuri, noi acțiuni pentru dobândirea sumelor necesare, efort care a durat 13 ani. Astfel, la 20 iulie 1935 (de ziua patronului protector al aviației, Sf. Ilie), aceștia au reușit să-și vadă scopul împlinit, organizând o mare manifestare în cadrul căreia a avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului. Componentele sculpturale, de mari dimensiuni, au impus realizatoarei să recurgă la ajutoare în etapa modelării în lut a acestora. Printre ajutoare s-a aflat și tânărul sculptor Iosif Fekete care, în mod regretabil, la anii senectuții, a ajuns să-și atribuie rolul de colaborator în conceperea monumentului și apoi chiar de autor efectiv. Din păcate, deși exista o documentare care, prin elementara lectură, ar fi stopat asemenea revendicări incorecte, au fost persoane care au preluat pretențiile formulate de sculptorul Iosif Fekete, atribuindu-i realizarea monumentul.

Virgiliu Z. Teodorescu, Monumentele de for public din centrele orașelor. Studiu de caz: creațiile sculptorului Ioan Schmidt-Faur, Monumentul, pp. 463-507.