Dimmu Borgir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

De la stânga la dreapta: Cyrus, Galder, Shagrath, Daray, Silenoz, Gerlioz
Date personale
Origine Oslo, Norvegia
Gen muzicalSymphonic black metal
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1993 - prezent
Case de discuriNo Colours Records
Cacophonous Records
Nuclear Blast
PremiiSpellemannprisen for metal[*][[Spellemannprisen for metal (award)|​]] ()
Spellemannprisen for metal[*][[Spellemannprisen for metal (award)|​]] ()
Spellemann Award for the videoclip of l'any[*][[Spellemann Award for the videoclip of l'any |​]] ()
Alarmprisen i metal[*][[Alarmprisen i metal |​]] ()[1]
Alarmprisen i metal[*][[Alarmprisen i metal |​]] ()[1]
Alarmprisen i metal[*][[Alarmprisen i metal |​]] ()[1]  Modificați la Wikidata
Membri
Shagrath
Silenoz
Galder
Foști membri
(vezi mai jos)
Discografie
Listă completăDiscografia grupului Dimmu Borgir  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dimmu Borgir este o formație de black metal înființată în 1993 în Oslo, Norvegia de către Stian "Shagrath" Thoresen (baterie), Sven "Silenoz" Kopperud (vocal, chitară) și Kenneth "Tjodalv" Åkesson (chitară)[2]. Numele formației provine de la Dimmuborgir, o zonă cu formațiuni vulcanice ciudate din Islanda; conform legendelor locale aici se află poarta spre Iad[3].

În peste 20 de ani de existență formația a lansat 8 albume de studio, 4 EP-uri și 3 single-uri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Anii de început (1993–1996)[modificare | modificare sursă]

În 1993, la scurt timp după înființare, s-au alăturat formației Brynjard Tristan (chitară bas) și Stian Aarstad (sintetizator)[4]. Inspirați de formații ca Bathory[5] sau Emperor[6] și de compozitori ca Richard Wagner sau Antonín Dvořák[7], Dimmu Borgir a lansat în 1994 EP-ul Inn i evighetens mørke; acest EP a fost vândut în totalitate în doar câteva săptămâni[4]. În decembrie 1994 a avut loc lansarea albumului de debut For all tid. Aceste două realizări discografice sunt singurele cu Shagrath ca baterist și Silenoz ca solist vocal.

În august 1995 Dimmu Borgir a concertat în cadrul festivalului Folter Records Open Air din Brohm, Germania[8], acest eveniment marcând prima apariție live a formației[9]. Tot în 1995 Shagrath l-a înlocuit pe Silenoz ca solist vocal, acesta rămânând la chitară ritmică, și a făcut schimb de instrumente cu Tjodalv, mai exact Shagrath a preluat chitara, iar Tjodalv a preluat bateria. În ianuarie 1996, după efectuarea acestor modificări, a fost lansat cel de-al doilea album, Stormblåst; acest album a fost ultimul cu versuri în norvegiană[9]. Tot în 1996 Brynjard Tristan a părăsit formația; în locul lui a venit Nagash de la Covenant (ulterior The Kovenant). În iunie 1996 a fost lansat cel de-al doilea EP, Devil's Path; acest EP a fost înregistrat fără Stian Aarstad deoarece acesta își efectua stagiul militar[9]. După lansarea acestui EP, tot în cursul anului 1996, formația a semnat un contract cu Nuclear Blast[4].

Cu Nuclear Blast (1997–2004)[modificare | modificare sursă]

În 1997 Stian Aarstad a părăsit formația, dar nu mai înainte de înregistrarea celui de-al treilea album, Enthrone Darkness Triumphant, lansat în mai 1997. Acest album a fost primul album lansat prin casa de discuri Nuclear Blast și primul album clasat în topuri[10][11]; de asemenea este primul album cântat în engleză. În locul lui Stian Aarstad a venit Kimberly Goss de la Sinergy ca membru temporar[12]. Tot în 1997 Shagrath a renunțat să mai cânte la chitară, rămânând exclusiv solist vocal, iar chitara a fost preluată de Astennu. În martie 1997, după efectuarea acestor modificări în componența formației, Dimmu Borgir și-a promovat albumul participând la turneul Gods of Darkness; la acest turneu au mai participat formațiile Cradle of Filth, Dissection și In Flames. A urmat participarea la câteva festivaluri, inclusiv Wacken Open Air, apoi turneul susținut împreună cu Kreator, care era cap de afiș[13]. În 1998 în locul lui Kimberly Goss a venit Mustis ca membru permanent. În iulie 1998 a fost lansată compilația Godless Savage Garden.

În martie 1999 a fost lansat cel de-al patrulea album, Spiritual Black Dimensions. Tot în 1999 Dimmu Borgir a susținut primele concerte în Statele Unite[14]. În cursul aceluiași an Tjodalv, Nagash și Astennu au părăsit formația; în locul lui Tjodalv a venit Nicholas Barker de la Cradle of Filth, în locul lui Nagash a venit ICS Vortex, iar în locul lui Astennu a venit, un an mai târziu, Galder de la Old Man's Child.

În martie 2001 a fost lansat cel de-al cincilea album, Puritanical Euphoric Misanthropia; cu acest album Dimmu Borgir a câștigat premiul Spellemannprisen la categoria "Cel Mai Bun Album Metal"[15]. Pentru promovarea albumului Dimmu Borgir a participat la turneul Metal Odyssey împreună cu In Flames, Lacuna Coil și Susperia, noua formație a lui Tjodalv[16]. În februarie 2002 a fost lansat cel de-al treilea EP, Alive in Torment, iar în iunie 2002 a fost lansat cel de-al patrulea EP, World Misanthropy. În septembrie 2003 a fost lansat cel de-al șaselea album, Death Cult Armageddon; cu acest album Dimmu Borgir a câștigat a doua oară premiul Spellemannprisen la categoria "Cel Mai Bun Album Metal"[17]. În 2004, pentru promovarea albumului, Dimmu Borgir a participat la faimosul turneu Ozzfest[18].

In Sorte Diaboli (2005–2009)[modificare | modificare sursă]

Shagrath (Paris, 2007)

În 2005 Nicholas Barker a părăsit formația; în locul lui a venit Hellhammer de la Mayhem, inițial ca membru temporar apoi ca membru permanent. În noiembrie 2005 a fost lansat albumul Stormblåst MMV. Acest album este versiunea reînregistrată a albumului Stormblåst din 1996; în pachet este inclus un DVD suplimentar care conține unul dintre concertele susținute în cadrul turneului Ozzfest.

În aprilie 2007 a fost lansat cel de-al șaptelea album, In Sorte Diaboli. Acest album a fost clasat pe primul loc în topul norvegian, fiind primul album al unei formații black metal care este clasat pe primul loc într-un top național[19]; de asemenea a fost primul album al formației care a fost vândut în peste 15.000 de copii în țara natală, fiind astfel certificat "aur" în Norvegia[20]. Pentru promovarea albumului Dimmu Borgir a participat, ca și cap de afiș, la un turneu în Statele Unite și Canada împreună cu DevilDriver, Kataklysm și Unearth. A urmat participarea la câteva festivaluri, printre ele numărându-se Download Festival și Wacken Open Air, apoi turneul european The Invaluable Darkness împreună cu Amon Amarth[21]. Tot în 2007 Hellhammer a părăsit formația; în locul lui a venit, un an mai târziu, Daray de la Vesania ca membru temporar.

În 2009 atât Mustis cât și ICS Vortex au fost concediați din formație[22]. Această despărțire a fost urmată de o ceartă publică între cele două părți. Mustis a afirmat că el a fost principalul compozitor al formației în ultimii ani[23] și ICS Vortex a susținut această afirmație[24], iar Shagrath, Silenoz și Galder au infirmat acest lucru și au adăugat că cei doi au dat dovadă de neprofesionalism și lăcomie[25]. Un an mai târziu în locul lui Mustis a venit Gerlioz de la The Kovenant, iar în locul lui ICS Vortex a venit Cyrus de la Susperia, ambii ca membri temporari. E interesant de menționat faptul că Mustis s-a alăturat formației Susperia după ce a fost concediat, formație din care face parte și în prezent.

Symphonic black metal orchestrat (2010–prezent)[modificare | modificare sursă]

Dimmu Borgir la OST Fest (2012)

În septembrie 2010 a fost lansat cel de-al optulea album, Abrahadabra. Acest album a fost înregistrat împreună cu Orchestra Radio Norvegiană și Corul Schola Cantorum, în total peste 100 de muzicieni. Pentru promovarea albumului Dimmu Borgir a participat, ca și cap de afiș, la turneul european Darkness Reborn împreună cu Enslaved și Sahg. De asemenea a participat și la turneul Ballroom Blitz împreună cu Korn și Turbowolf[26].

În 28 mai 2011 Dimmu Borgir a concertat alături de Orchestra Radio Norvegiană și Corul Schola Cantorum în sala Oslo Spektrum. Concertul, numit Forces of the Northern Night, a fost filmat și apoi televizat pe canalul public norvegian NRK o lună mai târziu[27]. Formația intenționează să lanseze un DVD cu acest concert și alte materiale bonus[28]. În noiembrie 2011 Dimmu Borgir a susținut un turneu în Regatul Unit[29].

În 15 iunie 2012 Dimmu Borgir a concertat pentru prima dată în România în cadrul festivalului OST Fest[30]. Trei luni mai târziu Silenoz a anunțat că, în timpul acestui festival, i s-a furat chitara. Într-un interviu acordat ulterior revistei românești Maximum Rock, Silenoz a declarat că de fapt chitara dispăruse înainte de festival, dar nu a precizat exact în ce context[31]. În 3 august 2012 Dimmu Borgir a concertat alături de Orchestra Națională Cehă și Corul Schola Cantorum în cadrul festivalului Wacken Open Air[32]. Concertul a fost filmat și apoi televizat pe canalul german ZDF Kultur o săptămână mai târziu[33]. În august 2013 formația a dezvăluit faptul că lucrează la un nou material discografic[34].

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

EP-uri[modificare | modificare sursă]

Demo-uri / Single-uri[modificare | modificare sursă]

 • Rehearsal January 1994 (Demo) (1994)
 • Rehearsal February 1994 (Demo) (1994)
 • Rehearsal August 1994 (Demo) (1994)
 • Vredesbyrd (Single) (2004)
 • The Serpentine Offering (Single) (2007)
 • Gateways (Single) (2010)

Compilații[modificare | modificare sursă]

Video[modificare | modificare sursă]

 • World Misanthropy (2002)
 • Death Cult Armageddon (2003)
 • The Invaluable Darkness (2008)
 • Behind the Player: Dimmu Borgir (2010)

membrii Dimmu Borgir au apărut în câteva documentare

 • Black Metal: The Norwegian Legacy (2008)
 • Black Metal: The Music Of Satan (2010)

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

 • Mourning Palace (1997)
 • Entrance (1997)
 • Spellbound (By the Devil) (1997)
 • Puritania (2001)
 • Vredesbyrd (2003)
 • Progenies of the Great Apocalypse (2003)
 • Sorgens kammer - del II (2005)
 • The Serpentine Offering (2007)
 • The Sacrilegious Scorn (2007)
 • The Chosen Legacy (2007)
 • Gateways (2010)
 • Dimmu Borgir (2010)

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Membri actuali[modificare | modificare sursă]

 • Shagrath (Stian Thoresen) – vocal (1995 - prezent), baterie (1993 - 1995), chitară (1995 - 1997)
 • Silenoz (Sven Kopperud) – chitară ritmică (1993 - prezent), vocal (1993 - 1995)
 • Galder (Thomas Andersen) – chitară (2000 – prezent)

membri temporari pentru concerte

 • Daray (Dariusz Brzozowski) - baterie (2008 - prezent)
 • Cyrus (Terje Andersen) - chitară bas (2010 - prezent)
 • Gerlioz (Geir Bratland) - sintetizator (2010 - prezent)

Foști membri[modificare | modificare sursă]

 • Tjodalv (Kenneth Åkesson) - chitară (1993 - 1995), baterie (1995 - 1999)
 • Stian Aarstad - sintetizator (1993 - 1997)
 • Brynjard Tristan - chitară bas (1993 - 1996)
 • Nagash (Stian Arnesen) - chitară bas (1996 - 1999)
 • Astennu (Jamie Stinson) - chitară (1997 - 1999)
 • Mustis (Øyvind Mustaparta) - sintetizator (1998 - 2009)
 • ICS Vortex (Simen Hestnæs) - chitară bas (1999 - 2009)
 • Nicholas Barker - baterie (1999 - 2005)
 • Hellhammer (Jan Axel Blomberg) - baterie (2005 - 2007)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c Alarmprisen er historie (în norvegiană), Stavanger Aftenblad 
 2. ^ biografie Dimmu Borgir - metalstorm
 3. ^ trivia Dimmu Borgir - metalstorm
 4. ^ a b c interviu Silenoz - chroniclesofchaos
 5. ^ interviu Shagrath - schwegweb
 6. ^ biografie Dimmu Borgir - allmusic
 7. ^ „biografie Dimmu Borgir - site oficial Dimmu Borgir”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Dimmu Borgir live 1995 - last
 9. ^ a b c „biografie Dimmu Borgir - musicmight”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ Finnish Charts
 11. ^ „Charts”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Kimberly Goss - last
 13. ^ Dimmu Borgir live 1997 - last
 14. ^ Dimmu Borgir live 1999 - last
 15. ^ „site-ul oficial Spellemannprisen”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ Dimmu Borgir live 2001 - last
 17. ^ „site-ul oficial Spellemannprisen”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ Ozzfest 2004: the official press release - articol Blabbermouth
 19. ^ It's official: Dimmu Borgir is first black metal band to top norwegian album chart - articol Blabbermouth
 20. ^ Dimmu Borgir: 'In Sorte Diaboli' certified gold in Norway - articol Blabbermouth
 21. ^ Dimmu Borgir to tour Europe with Amon Amarth - articol Blabbermouth
 22. ^ Dimmu Borgir splits with keyboardist Mustis, bassist/vocalist Vortex - articol Blabbermouth
 23. ^ Former Dimmu Borgir keyboardist claims he was fired via text message - articol Blabbermouth
 24. ^ Ex-Dimmu Borgir bassist/vocalist Vortex says Mustis was band's 'true creative force' - articol Blabbermouth
 25. ^ Dimmu Borgir: 'we have put up with unprofessionalism and bad live performances for years' - articol Blabbermouth
 26. ^ Dimmu Borgir live 2010 - last
 27. ^ Dimmu Borgir still working on official 'Forces of the Northern Night' concert DVD - articol Blabbermouth
 28. ^ Dimmu Borgir Interview (Bloodstock 2012) - youtube
 29. ^ „An evening with Dimmu Borgir! - site oficial Dimmu Borgir”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 30. ^ OST FEST. Mii de rockeri prezenți în prima seară, când au cântat Exodus, Dimmu Borgir și Mötley Crüe - articol Gândul
 31. ^ Se caută chitara lui Silenoz (Dimmu Borgir), furată la București (update + declarațiile lui Silenoz, exclusiv MRM) - articol Maximum Rock
 32. ^ Dimmu Borgir Interview - Wacken Open Air 2012 - youtube
 33. ^ Wacken livestream & highlights bei ZDF.Kultur - festivalhopper
 34. ^ Dimmu Borgir: new material is 'shaping up nicely' - articol Blabbermouth

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dimmu Borgir