Depășirea Limitelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Depășirea Limitelor: Baza Științifică a Documentarului Planeta Noastră
Rating
Titlu originalBreaking Boundaries
GenFilm documentar
RegizorJon Clay
Producător
  • Alastair Fothergill
  • Colin Butfield
  • Kate Garwood
  • Keith Scholey
  • Jochen Zeitz
Studio
DistribuitorNetflix
Muzica
  • Hanah Cartwright
  • Ross Tones
Casting
Premiera  (2021-07-04)
Durata73 minute
ȚaraRegatul Unit
Limba originalăLimba engleză
Prezență online

Depășirea Limitelor: Baza Științifică a Documentarului Planeta Noastră este un film documentar lansat în 2021 regizat de Jon Clay, și prezentat de David Attenborough și Johan Rockström.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Depășirea Limitelor spune povestea despre modul în care oamenii împing Pământul dincolo de limitele care au menținut planeta stabilă timp de 10.000 de ani, în urma călătoriei științifice a lui Rockström și a echipei sale de descoperire a celor nouă limite planetare.[1]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat pe Netflix pe 4 iunie 2021.[2] Odată cu lansarea filmului, a fost publicată o carte cu același nume, cu o prefață de la Greta Thunberg.[3][a] Filmul a fost regizat de Jon Clay și produs executiv de Alastair Fothergill, Colin Butfield, Kate Garwood, Keith Scholey și Jochen Zeitz.[4] Muzica originală a fost compusă de Hannah Cartwright și Ross Tones.[4]

Attenborough anterior a mai apărut în alte două filme documentar produse original de Netflix, Planeta Noastră și David Attenborough: O Viață pe Planeta Noastră.[4]

Recepție[modificare | modificare sursă]

"Depășirea Limitelor” poate avea informații interesante – chiar critice – de transmis despre viitorul speciei noastre și soarta planetei. Dar forma este atât de nebună încât mesajul aproape că se pierde în confuzie.

– Calum Marsh[5]

Recenziile despre Depășirea limitelor au fost în general mixte. Pe site-ul web al agregatorului de recenzii Rotten Tomatoes, 50% din recenziile celor zece critici sunt pozitive, cu un rating mediu de 6,20/10.[6]

Kevin Maher a dat documentarului cinci stele.[7] Calum Marsh de la New York Times a criticat utilizarea vizualizărilor în filme, în special a oamenilor CGI, ca fiind „amuzant” de fapt.[5] Elle Hunt a remarcat că filmul este neobișnuit în comparație cu majoritatea documentarelor lui Attenborough, deoarece se concentrează pe declinul planetar.[8] Nick Allen de la RogerEbert.com a acordat filmului două stele din cinci.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rockström, Johan; Gaffney, Owen (). Breaking Boundaries: The Science of Our Planet. DK. ISBN 978-0-7440-2813-3. 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marsh, Calum (). 'Breaking Boundaries: The Science of Our Planet' Review: A Dire Warning”. The New York Times. Accesat în . 
  2. ^ Berry, Jo (). „Breaking Boundaries: The Science of Our Planet release date – David Attenborough to narrate Netflix documentary”. Radio Times. Immediate Media Company. ISSN 0033-8060. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „New Netflix documentary brings the planetary boundaries to the world”. Stockholm Resilience Centre. Stockholm University. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b c Grater, Tom (). „Watch First Trailer For David Attenborough's Netflix Climate Change Doc 'Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet'; Release Date Set”. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b Marsh, Calum (). 'Breaking Boundaries: The Science of Our Planet' Review: A Dire Warning”. The New York Times. ISSN 1553-8095. OCLC 1645522. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet (2021). Rotten Tomatoes. Fandango Media. Accesat în . 
  7. ^ Maher, Kevin (). „Breaking Boundaries: The Science of Our Planet review — a doomsday scenario but Attenborough offers solutions”. The Times. ISSN 0140-0460. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Hunt, Elle (). „Breaking Boundaries review: Attenborough on climate change facts”. New Scientist. Daily Mail and General Trust. ISSN 0262-4079. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Allen, Nick (). „Breaking Boundaries: The Science of Our Planet”. RogerEbert.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]