Sari la conținut

David Livingstone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
David Livingstone
Date personale
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Blantyre⁠(d), Scoția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[1][7] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Ilala Hill⁠(d), Provincia de Nord, Zambia, Zambia[8] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedrala Westminster[9][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[8] (malarie[8]) Modificați la Wikidata
Frați și suroriCharles Livingstone[*][[Charles Livingstone (Scottish missionary and traveller in Africa)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAgnes Hunter
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
CopiiCinci fii și două fiice
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei
 Regatul Unit
 Scoția Modificați la Wikidata
Religiebiserică congregațională[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiemisionar, medic, călător, explorator scoțian
Limbi vorbitelimba engleză[10][11] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Glasgow[*]
Charing Cross Hospital Medical School[*][[Charing Cross Hospital Medical School (medical school in London, England)|​]]
Imperial College School of Medicine[*][[Imperial College School of Medicine (medical school in London, England)|​]]
Gilbertfield House School[*][[Gilbertfield House School |​]]  Modificați la Wikidata
RudeRobert Moffat (explorateur)[*][[Robert Moffat (explorateur) |​]]  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*] ()[1]
Patron’s Medal[*][[Patron’s Medal (award from the Royal Geographical Society)|​]] ()[2]
grande médaille d'or des explorations[*][[grande médaille d'or des explorations |​]] ()
Fellow of the Royal Geographical Society[*][[Fellow of the Royal Geographical Society (Award and fellowship granted by the Royal Geographical Society)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

David Livingstone (n. , Blantyre⁠(d), Scoția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Ilala Hill⁠(d), Provincia de Nord, Zambia, Zambia) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.

Viața[modificare | modificare sursă]

Provenind dintr-o familie săracă, David Livingstone a lucrat într-o țesătorie de la vârsta de zece ani, urmând paralel și cursuri serale, deși ziua de lucru era de 14 ore.

După studii de medicină și teologie la Glasgow, a fost trimis de către Societatea de misionari din Londra ca medic și misionar în Africa de Sud. Stabilindu-se la o misiune din ținutul muntos Kuruman din sudul „țării” Beciuana (1841), învață limba băștinașilor și se căsătorește cu fiica misionarului local Robert Moffat.

Traversând de la sud la nord deșertul Kalahari descoperă și explorează (1 august 1849) Lacul Ngami situat la 21° latitudine sudică. Doi ani mai târziu , în 1851 înaintează spre nord est de Lacul Ngami, traversează fluviul Zambezi, organizându-și în așezarea Seshéké, o bază pentru călătoria ce plănuia să o întreprindă. Prima sa mare călătorie o începe în 1853, urcând în amonte pe fluviul Zambezi fiind însoțit de 160 negri în 33 de bărci. Înaintează până la 12° latitudine sudică, pătrunde pe un afluent vestic și, la 11° latitudine sudică, depășind un interfluviu puțin înalt, intră în bazinul fluviului Congo, continuându-și drumul până pe țărmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854). După un scurt popas navighează la amonte pe râul Congo până la izvoarele sale, trece în bazinul lui Zambezi și coborând pe marele fluviu, descoperă cascada Victoria (1855), atingând țărmul Oceanului Indian la Quelimane și încheind astfel traversarea continentului african la 20 mai 1856. Călătoria sa a dovedit că Africa Centrală tropicală la sud de paralela 8° latitudine sudică este un platou înalt puțin coborât în centru.[12]

După ce se întoarce cu familia sa în patrie (decembrie 1856), este numit consul la Quelimane și revine pe pământul Africii împreună cu soția, fiul și fratele său Charles (mai 1858).

În cursul celei de a doua călătorii, explorează (1859) cursul inferior al fluviului Zambezi și afluentul său nordic Shire, descoperind cascada Murchison. Cartografiază pentru prima oară lacul Shirwa și cercetează marele lac Nyassa, căruia îi întocmește prima hartă exactă (1861). După moartea soției sale pe fluviul Zambezi în ianuarie 1862, își continuă călătoria explorând în continuare Lacul Nyasa. După ce pleacă la Londra, revine în Africa orientală în 1866. Urcând pe râul Ruwuma până la izvoare, traversând munții care îi poartă numele, ocolește lacul Nyassa pe la sud și vest și pătrunde în regiunea puțin explorată a lacului Mweru. Deși bolnav, explorează regiunea din vestul și sud-vestul Lacului Tanganyika (1868), descoperind Lacul Bangweulu și râul Lualaba, care era socotit, just, ca fiind cursul superior al fluviului Congo .

Împreună cu H.M. Stanley, explorează (1871-1872) țărmul nordic al lacului Tanganyika, convingându-se că nu are nici o legătură cu Nilul. Cercetează din nou țărmul de sud est al lacului Tanganyika (1873) și se îndreaptă spre Lacul Bangweulu, pe țărmul căruia se stinge din viață.

Memorial David Livingstone, Cascada Victoria

El a murit în Zambia, iar inima sa a fost îngropată sub un arbore mvula, aproape de locul morții, iar trupul și jurnalele sale de călătorie au fost transportate pe brațe mii de kilometri, din Zambia până în Anglia, de câțiva dintre oamenii săi credincioși, pentru a fi îngropate la Westminster Abbey. Campaniile desfășurate de el, combinate cu ineditul funeraliilor sale au contribuit decisiv la abolirea sclaviei în Africa de Est, ceea ce s-a și realizat în 1873.

Pentru rezultatele călătoriilor sale a primit medalia de aur a Societății Regale de geografie din Londra.

Opera[modificare | modificare sursă]

 • Missionary travels and researches in South Africa (Londra, 1857)
 • Travels on the Zambezi in 1858 - 1864 (1865)

Însemnările sale zilnice, aduse la Londra de către H.M. Stanley, au fost publicate sub titlul : The last travel's David Livingstone (1874).

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c Oxford Dictionary of National Biography 
 2. ^ The journal of the Royal Geographical Society, , p. lxviii 
 3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ a b c d „David Livingstone”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 5. ^ a b c d David Livingstone, SNAC, accesat în  
 6. ^ a b c d David Livingstone, Find a Grave, accesat în  
 7. ^ http://www.livingstonechurch.co.uk/david-livingstone, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b c https://www.coursehero.com/file/p4hiv1p/o-Livingstone-died-in-that-area-in-Chief-Chitambos-village-at-Ilala-southeast/ http://www.livingstonechurch.co.uk/david-livingstone, https://www.coursehero.com/file/p4hiv1p/o-Livingstone-died-in-that-area-in-Chief-Chitambos-village-at-Ilala-southeast/ Verificați valoarea |url= (ajutor), accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ Find a Grave 
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 12. ^ Enciclopedia Descoperirilor Geografice - ed. Științifică și Enciclopedică București, 1975, pag. 330

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de David Livingstone