Sari la conținut

Darclée (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Darclée

Afișul românesc al filmului
Titlu originalDarclée
Genfilm dramatic
film biografic
RegizorMihai Iacob
ScenaristConstantin Cîrjan
Ionel Hristea
ProducătorGheorghe Löwe (dir. filmului)
M. Tolu (redactor)
StudioStudioul Cinematografic București
DistribuitorDirecția Difuzării Filmelor
Director de imagineAndrei Feher
MontajRada Israil
Suneting. Dan Ionescu
MuzicaAlfred Mendelsohn
ScenografieHortensia Georgescu
Edith Gross (asistente costume)
MachiajA.S. Smirnov
Aurelia Enescu
DistribuțieSilvia Popovici
Cristea Avram
Toma Dimitriu
Victor Rebengiuc
Premiera29 noiembrie 1960
Durata100 minute
film color (Agfacolor)
ȚaraRPR R.P. Romînă
Limba originalăromână
Prezență online

Darclée este un film dramatic-biografic românesc din anul 1960, regizat de Mihai Iacob, bazat pe viața sopranei brăilene de anvergură mondială Hariclea Darclée. A intrat în anul următor în concursul de la Cannes.[1]

Rolurile principale au fost interpretate de Silvia Popovici, Cristea Avram, Toma Dimitriu și Victor Rebengiuc.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Realizat în 1961 de regizorul Mihai Iacob, filmul va fi ulterior nominalizat la Cannes Film Festival din 1961 pentru regie (Golden Palm). Bazat pe viața Haricleei Darclée (interpretată de Silvia Popovici), filmul prezintă povestea de dragoste dintre Hariclea și Iorgu (interpretat de Victor Rebengiuc). Povestea se desfășoară pe fondul încercării (și apoi reușitei) Haricleei de a deveni o artistă lirică a epocii.

Proaspăt ieșită din pension, singurul lucru pe care eroina și-l dorea era să ia lectii de canto. În final, reușește să apară pe câteva scene lirice ale țării, fiind adulată de public, dar în special de bărbați, în fața cărora își ascundea timiditatea sa nativă prin râs. Un tânăr blond, zvelt și vioi, Iorgu Hartulari, locotenent de artilerie, proaspăt divorțat o „înrobește”. Se căsătoresc, cunoscând griji materiale deosebite, dar și „gustând” din plin sentimentul geloziei, ceea ce nu numai că nu o face să renunțe la muzică, ci o ambiționează și mai mult. Haricleea își îmbogățește repertoriul, exersează continuu, practică cu ușurință vocalizele zilnice și dovedește o amplitudine muzicală deosebită, cântând cu ușurință atât în regim de soprană cât și în regim de mezzo-soprană.

Filmul, inspirat din viața marii artiste lirice române, subliniază puterea, ambiția și credința cu care Haricleea a biruit toate obstacolele din calea ei prin talent, răbdare, muncă, speranță și determinare.

Filmul a fost vizionat de 3.201.869 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[3]

  1. ^ „Festival de Cannes: Darclee”. festival-cannes.com. Accesat în . 
  2. ^ Eva Sîrbu, „Ilinca Tomoroveanu - O fișă pe lună[nefuncționalăarhivă]”, în revista Cinema, nr. 5, mai 1966.
  3. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]