Zina Dumitrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Zina Dumitrescu (născută Zenobia Bogoș; 16 iunie 1936, Ismail[1]) este o creatoare de modă din România, numită de manechinele și colegii din show-biz „mama modei din România”[2].

Zina Dumitrescu s-a născut în 1936 în Republica Moldova. După război familia s-a mutat la Pitești. Aici Zina a terminat liceul economic, apoi a intrat la Facultatea de Drept a Universității din București. Încă din primul an de facultate a început să lucreze ca manechin. La 30 de ani, a devenit directorul executiv al Casei de Modă Venus[1].

A lansat mai multe manechine care au devenit celebre: Eugenia Ștefan (Janine), Romanița Iovan, Bianca Brad, Dana Săvuică, Melek Amet[3]. Tot Zina Dumitrescu i-a lansat pe Cătălin Botezatu și Liviu Ionescu[3]. A creat zeci de colecții de modă, participând la festivaluri de modă din țară și din străinătate[3].

A fost căsătorită de trei ori, prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl fiului ei, Cătălin, apoi au urmat mariaje cu Nicolae Rădulescu Botică, secretarul Sectorului 1, și conferențiarul Costin Dumitrescu, decedat în 2009[3].

În prezent, trăiește într-un azil de bătrâni din apropierea Bucureștiului[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Fața neștiută a Zinei Dumitrescu, 11 noiembrie 2015
  2. ^ Mama modei romanesti chefuieste la "Marul de Aur", 21 Iunie 1998, evz.ro, accesat la 13 iulie 2011
  3. ^ a b c d Zina Dumitrescu implora vecinii să nu fie dusă la azil, 30 decembrie 2011, Daniela Istrate, adevarul.ro, accesat la 31 decembrie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri