Darclée (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Darclée
Darclee 1961.jpg
Rating.gif
Titlu originalDarclée
Genfilm biografic  Modificați la Wikidata
RegizorMihai Iacob
ScenaristConstantin Cârjan, Ionel Hristes
DistribuțieSilvia Popovici,
Victor Rebengiuc,
Amza Pellea,
Ștefan Mihăilescu-Brăila
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata-
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Prezență online
Internet Movie Database
CineMagia
Allmovie
ČSFD
KinoPoisk
PORT.hu

Darclée este un film dramatic românesc din anul 1961, regizat de Mihai Iacob, bazat pe viața sopranei brăilene de anvergură mondială Hariclea Darclée. A intrat în același an în concursul de la Cannes.[1]

Rolurile principale au fost interpretate de Silvia Popovici, Victor Rebengiuc, Amza Pellea și Ștefan Mihăilescu-Brăila.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Realizat în 1961 de regizorul Mihai Iacob, filmul va fi ulterior nominalizat la Cannes Film Festival din 1961 pentru regie (Golden Palm). Bazat pe viața Haricleei Darclée (interpretată de Silvia Popovici), filmul prezintă povestea de dragoste dintre Haricleea și Iorgu (interpretat de Victor Rebengiuc). Povestea se desfășoară pe fondul încercării (și apoi reușitei) Haricleei de a deveni o artistă lirică a epocii.

Proaspăt ieșită din pension, singurul lucru pe care eroina și-l dorea era să ia lectii de canto. În final, reușește să apară pe câteva scene lirice ale țării, fiind adulată de public, dar în special de bărbați, în fața cărora î-și ascundea timiditatea sa nativă prin râs. Un tânăr blond, zvelt și vioi, Iorgu Hartulari, locotenent de artilerie, proaspăt divorțat o "înrobește". Se căsătoresc, cunoscând griji materiale deosebite, dar și "gustând" din plin sentimentul geloziei, ceea ce nu numai că nu o face să renunțe la muzică, ci o ambiționează și mai mult. Haricleea își îmbogățește repertoriul, exersează continuu, practică cu ușurință vocalizele zilnice și dovedește o amplitudine muzicală deosebită, cântând cu ușurință atât în regim de soprană cât și în regim de mezzosoprană.

Filmul, inspirat din viața marii artiste lirice române, subliniază puterea, ambiția și credința cu care Haricleea a biruit toate obstacolele din calea ei prin talent, răbdare, muncă, speranță și determinare.

Distribuția filmului[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost vizionat de 3.201.869 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[2]

Referințe, note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Festival de Cannes: Darclee”. festival-cannes.com. Accesat în . 
  2. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]