Daniel Bîrligea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Daniel Bîrligea
Informații generale
Data nașterii (24 de ani)[1]
Locul nașterii Brăila, România
Înălțime 184 cm
Post atacant
Informații despre echipă
Echipa actuală  CFR Cluj
Număr 30 Modificați la Wikidata
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
2019-2022  S.S. Teramo Calcio⁠(d) 34 (4)
2022-  CFR Cluj 71 (17)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2022-  România Sub-21 11 (2)
2023-  România 1 (0)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

George Daniel Bîrligea (n. , Brăila, România) este un fotbalist român, care joacă pe post de atacant la CFR Cluj în SuperLiga României. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România Sub-21 și România.

Cariera de club[modificare | modificare sursă]

Începuturi / Teramo[modificare | modificare sursă]

Născut la Brăila, Bîrligea s-a mutat în Italia la vârsta de 12 ani împreună cu mama și sora sa mai mare,[2] unde a reprezentat ASD Cantera Ribolla și Palermo la nivel de juniori.[3]

Pe 22 ianuarie 2020, Bîrligea și-a făcut debutul în Serie C pentru Teramo într-o victorie cu 1-0 în fața lui Catanzaro.[4] Pe parcursul a doi ani cu Il diavolo, el a strâns șapte goluri din 43 de apariții în toate competițiile.[5]

CFR Cluj[modificare | modificare sursă]

Pe 26 ianuarie 2022, Bîrligea s-a întors în România după ce a acceptat un contract cu campioana CFR Cluj.[5][6] El și-a făcut debutul pe 5 februarie, înlocuindu-l în minutul 87 pe Claudiu Petrila într-un egal 1–1 din Liga I contra Universității Craiova.[7]

Bîrligea a marcat primul său gol pentru alb-vișinii pe 1 mai 2022, într-o victorie de ligă cu 1-0 împotriva echipei Farul Constanța.[8] Două săptămâni mai târziu, a început într-o victorie cu 2-1 acasă în fața Universității Craiova, meci la finalul căruia clubul său a fost încoronat campion național cu o etapă înainte de sfârșitul sezonului.[9]

Pe 10 noiembrie 2022, Bîrligea a marcat primul său hat-trick din carieră într-o victorie cu 5-0 contra lui Dumbrăvița, meci care a contat pentru faza grupelor Cupei României.[10]

Cariera internațională[modificare | modificare sursă]

Bîrligea și-a făcut debutul pentru naționala de sub 21 de ani a României pe 25 martie 2022, egalând târziu într-o eventuală victorie cu 2-1 într-un meci amical împotriva Finlandei pe Stadionul Arcul de Triumf din București.[11] În iunie 2023, a fost selectat de antrenorul Emil Săndoi în lotul pentru Campionatul European UEFA Sub-21 din 2023.[12]

Palmares[modificare | modificare sursă]

CFR Cluj

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Daniel Birligea 
  2. ^ „Fotbalistul care a impresionat la națională, deși nu joacă în Liga 1. Italia l-a crescut, dar a visat doar la tricoul lui Mutu: "Mama muncea ca «badanta» în Italia. I-a fost greu să ne întrețină" | EXCLUSIV”. ProSport. . Accesat în . 
  3. ^ „Le "Giovani aquile" del Palermo U17: conosciamo meglio la punta Birligea”. RaccontiRosanero.com. . Accesat în . 
  4. ^ „Teramo vs. Catanzaro - 22 January 2022”. Soccerway. . 
  5. ^ a b „CFR Cluj a realizat al 4-lea transfer la iernii » Atacant adus din Italia”. Gazeta Sporturilor. . Accesat în . 
  6. ^ „CFR Cluj a anunțat al patrulea transfer al iernii”. Digi Sport. . Accesat în . 
  7. ^ „VIDEO Liga 1: CSU Craiova vs CFR Cluj 1-1 / Oltenii au egalat la ultima fază - Campioana, doi jucători eliminați”. HotNews.ro. . Accesat în . 
  8. ^ „Cine e Daniel Birligea, eroul CFR-ului din meciul cu Farul: "Am plecat la 12 ani în Italia". Digi Sport. . Accesat în . 
  9. ^ a b „CFR Cluj – Universitatea Craiova 2-1. Ardelenii câștigă al cincilea titlu consecutiv cu o etapă înainte de final. Video”. Fanatik.ro. . Accesat în . 
  10. ^ „Reacția lui Daniel Bîrligea după ce Dan Petrescu l-a descris drept un jucător veșnic accidentat”. Gazeta Sporturilor. . Accesat în . 
  11. ^ „FOTO Comeback de senzație pe "Arcul de Triumf"! România U21 învinge pe final Finlanda U21: Miculescu, MVP!”. Gazeta Sporturilor. . Accesat în . 
  12. ^ „U21 la EURO 2023 | VIDEO: Ei sunt ROMÂNIA U21 pentru Campionatul European!”. Federația Română de Fotbal. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]