Liga Profesionistă de Fotbal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
LPF
LPF.png
Înființare22 ianuarie 1993
SediuBucurești, România
Locație  Modificați la Wikidata
Limbi oficialeromână
PreședinteGino Iorgulescu
Secretar generalJustin Ștefan
Membrii16 cluburi din Liga I
Organizația mamăFRF
Websitelpf.ro

Liga Profesionistă de Fotbal, abreviat LPF, este o asociație fotbalistică din România, care cuprinde cluburile de fotbal ce evoluează în primul eșalon românesc, Liga I. A fost fondată în anul 1970 și îl are ca președinte pe Gino Iorgulescu.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima formulă de organizare a cluburilor profesioniste din România s-a numit Colegiul Divizionar A și a fost fondat la data de 5 octombrie 1970. Era condus de către Mircea Angelescu. Până în anul 1990, colegiul nu a luat nici o decizie remarcabilă. După 1990 au început schimbări reflectate mai ales în denumirea asociației: Liga Echipelor Divizionare A, Liga Națională de Fotbal sau Liga Cluburilor Profesioniste.

La data de 10 octombrie, 1992 numele asociației s-a schimbat în Liga Profesionistă de Fotbal a Diviziei A, apoi, pe 22 ianuarie 1993, numele a devenit Liga Profesionistă de Fotbal A României.

La data de 30 septembrie 1996, Dumitru Dragomir a fost ales ca președinte a LPF, acesta schimbând sediul asociației pe strada Mihai Eminescu, nr. 47 (februarie 1997). La alegerile din octombrie 2000 și apoi, cele din noiembrie 2005, Dragomir a fost reales în funcția de președinte.

Pe data de 14 noiembrie 2013, Gino Iorgulescu a fost ales în funcția de președinte LPF, după 17 ani în care Dumitru Dragomir a condus Liga Profesionistă de Fotbal.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gazeta Sporturilor (14 noiembrie 2013). „EXCLUSIV Adio, Dumitru Dragomir! Gino Iorgulescu este noul președinte LPF!”. Accesat în 14 noiembrie.  Parametru necunoscut |anaccesare= ignorat (ajutor); Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  2. ^ B1.ro (14 noiembrie 2013). „Mitică Dragomir pierde LPF după 17 ani: Gino Iorgulescu este noul președinte al Ligii”. Accesat în 14 noiembrie.  Parametru necunoscut |anaccesare= ignorat (ajutor); Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]