CSC Dumbrăvița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
CSC Dumbrăvița
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Comunal Dumbrăvița[1]
PoreclăDumbrăvițenii
Alb-Verzii
Nume precedent(e)ACS Dumbrăvița
Data fondării2008; acum 16 ani (2008)
ca ACS Dumbrăvița
Culori 
StadionȘtefan Dobay
(500 de locuri)
CampionatLiga a II-a  Modificați la Wikidata
ProprietarComuna Dumbrăvița
PreședinteFlorin Macavei
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Echipament
Acasă
Deplasare
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a II-a 2023-2024

Clubul Sportiv Comunal Dumbrăvița, cunoscut sub numele de CSC Dumbrăvița, pe scurt Dumbrăvița, este un club de fotbal profesionist din Dumbrăvița, județul Timiș, ce evoluează în prezent în Liga a II-a.

Înființată în 2008, CSC Dumbrăvița a evoluat la nivel de amatori până în 2018, când a promovat în Liga a III-a. Poziționarea geografică a Dumbrăviței, în vecinătatea Timișoarei, a crescut populația cu 168%, între anii 2002 și 2011, ducând și la o creștere semnificativă a forței economice a comunei în ultimii ani. Cel mai important fotbalist născut la Dumbrăvița a fost Ștefan Dobay, stadionul local fiind numit în cinstea lui. În vara lui 2022, clubul a promovat pentru prima dată în istoria sa în Liga a II-a.

Istoric[modificare | modificare sursă]

CSC Dumbrăvița a fost înființată în 2008, oarecum ca urmare a dezvoltării economice a comunei în ultimii 20 de ani. Înscriși în Liga a IV-a a județului Timiș, pe locul echipei Top Alumino Timișoara, „alb-verzii” s-au clasat la mijlocul clasamentului în majoritatea sezoanelor, cea mai bună performanță până la promovare fiind locul 4 la finalul ediției 2015-2016.[2][3] Dumbrăvița a câștigat Liga a IV-a la finalul sezonului 2017–18, precum și play-off-ul de promovare împotriva campioanei județului Mehedinți, Viitorul Șimian.[4]

În primul lor sezon din Liga a III-a, Dumbrăvițenii s-au clasat pe locul 3 în seria a IV-a, după campioana CSM Reșița și vicecampioana Șoimii Lipova. În sezonul 2021-2022, echipa câștigă seria a 8-a a Ligii a III-a, urmând să joace două meciuri de baraj în dublă-manșă pentru a obține promovarea în Liga a II-a. După ce a trecut în primul meci de CSM Deva cu 6-4 la general, Dumbrăvița s-a confruntat cu CSM Reșița în meciul pentru promovare, și reușesc să producă surpriza învingând la loviturile de departajare, obținând astfel pentru prima oară în istoria clubului promovarea în Liga a II-a.[5]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Liga a III-a

Liga a IV-a Timiș

  • Campioană (1): 2017–18

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ștefan Dobay

CSC Dumbrăvița își joacă meciurile de acasă pe Stadionul Ștefan Dobay din Dumbrăvița, cu o capacitate de 1.000 de locuri. Stadionul poartă numele în onoarea lui Ștefan Dobay, cea mai mare personalitate sportivă născută în comună.

Oficialii clubului[modificare | modificare sursă]

Consiliul de administrație[modificare | modificare sursă]

Rol Nume
Proprietar România Comuna Dumbrăvița
Președinte România Florin Macavei
Director sportiv România Radu Suciu

Personal tehnic actual[modificare | modificare sursă]

Rol Nume
Antrenor România Cosmin Stan
Antrenor secund România Costel Zurbagiu
Antrenor de portari România Árpád Miklós
Antrenor De Fitness România Marius Cristescu
Doctor România Dragomir Halmagy

Parcursul competițional[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „CSC Dumbrăvița”. Federația Română de Fotbal. Accesat în . 
  2. ^ „Foștii componenți ai echipei FC Top Alumino Timișoara s-au reîntâlnit după 10 ani la Dumbrăvița”. dumbravitatv.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Liga a IV-a, sezon 2015/2016” [Liga a IV-a, season 2015/2016]. frf-ajf.ro. Accesat în . 
  4. ^ „GALERIE FOTO. ACS Dumbrăvița – Viitorul Șimian 5-0 (3-0)”. sporttim.ro. Accesat în . 
  5. ^ „CSC Dumbrăvița a promovat în Liga 2, învingând Goliat CSM Reșița, cu gândul la jucătorul ei care a murit la începutul anului: "Chiar l-am simțit pe bancă." Cosmin Stan a făcut spectacol la declarațiile de după meci”. liga2.prosport.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]