Damien Touya

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Damien Touya
Născut(ă) (48 de ani)
La Rochelle, Franța
Înălțime1,85 m
Greutate70 kg
ȚarăFranţa Franța
Armăsabie
Mânădreptaci
ClubAmicale Tarbaise d'Escrime
Clasamentul FIEarhivă

Damien Touya (n. , La Rochelle, Poitou-Charentes, Franța) este un scrimer francez specializat pe sabie, laureat cu trei medalii, inclusiv una de aur, din trei participări la Jocurile Olimpice. A fost și triplu campion mondial și campion european. A fost câștigat clasamentul general al Cupei Mondiale de Scrimă în 1997.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Provine dintr-o familie legată de scrima: tatăl său, Francis, era vicepreședinte Federației Franceză de Scrimă.[1] Fratele său mai mare, Gaël, și sora sa mai mică, Anne-Lisa, au fost și ei campioni la scrimă. S-a apucat de acest sport la vârsta de șase ani, din cadrul clubului Amicale Tarbaise d'Escrime, sub îndrumarea lui René Geuna.

În anul 1992 a devenit campion național al Franței la cadeți.[2] În anul următor a cucerit medalia de bronz la Campionatul European pentru juniori din 1993 și s-a alăturat fratelui său la INSEP, instituția franceză pentru sportul de performanță. În 1994 a fost campionul Franței la juniori, trecând în finală de fratele său Gaël.[1] În 1995 a devenit primul sabrer francez campion mondial la juniori, după ce a dispus în finala de polonezul Tomasz Piguła. Datorită acestui rezultat a fost selecționat în echipa națională de seniori pregătită de Christian Bauer.

În 1996 a cucerit prima sa medalie la o competiție de anvergură, aurul la Campionatul European din 1996. În același an a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta. La proba individual a ajuns în semifinală, unde a pierdut la limită cu rusul Serghei Șarikov. A trecut de ungurul József Navarrete în „finala mică”, cucerind medalia de bronz. La proba pe echipe Franța a fost învinsă de Spania în turul întâi și s-a clasat pe locul 5.

În sezonul următor el a câștigat medalia de bronz la individual la Campion Mondial din 1997 de la Cape Town. La proba pe echipe, împreună cu fratele său Gaël, Matthieu Gourdain și Jean-Philippe Daurelle, a obținut primul titlul mondial la sabie din istoria scrimei franceze, după ce Franța s-a impus în fața Rusiei.[3] A câștigat și clasamentul general al Cupei Mondiale de Scrimă, cu patru puncte avans față de campionul olimpic en titre, Stanislav Pozdniakov. Doi ani mai târziu, la Campionatul Mondial din 1999 a eliminat succesiv Serghei Șarikov, Domonkos Ferjancsik, Luigi Tarantino și Stanislav Pozdniakov, care nu îl mai învinsese din doi ani, pentru a deveni campion mondial.[2] La proba pe echipe și-a adjudecat a două medalie de aur, Franța învingând Polonia în finală.[4]

Considerat un favorit la Jocurile Olimpice de vară din 2000, a fost eliminat în sferturile de finală de românul Mihai Covaliu, care a câștigat medalia de aur în cele din urmă. La proba pe echipe, Franța a întâlnit Rusia în finală, dar a fost condusă repede. În ultimul releu în fața lui Pozdniakov, cu scorul la 32-44 pentru Rusia, Damien Touya s-a rănit la picior și meciul s-a întrerupt timp de zece minute. Când s-a reluat, Pozdniakov a dat ultima tușa în trei secunde și Franța s-a mulțumit cu argintul.

La ediția din 2004 a Jocurilor Olimpice, la Atena, a fost eliminat la limită, în turul întâi, de polonezul Rafał Sznajder: nu va fi niciodată campion olimpic. La proba pe echipe, Franța a trecut de China, apoi a întâlnit Statele Unite. Damien Touya a fost ales pentru a închide meciul în fața lui Keeth Smart. La scorul de 44-44, acesta și-a rupt lama sabiei, care a perforat mâna lui Touya. După o pauză medicală, Touya s-a întors pe planșă cu un bandaj pe mâna, și a câștigat meciul. În finală Franța s-a confruntat cu Italia. Damien Touya a s-a prezentat la ultimul releu la scorul de 39–45 pentru Italia. El l-a învins pe Luigi Tarantino, aducându-i Franței primul său titlul olimpic la sabie din istorie.[5]

El și fratele său s-au retras din activitate competițională în 2005.[6] El a devenit profesor de sport la CREPS (centrul olimpic de pregătire) din Toulouse, apoi a optat pentru postul de consilier tehnic regional al Federației Franceze de Scrimă în regiunea Midi-Pirinei. Este și antrenor la secția de scrimă a clubului Stade Toulousain.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Alexis Blanc (). „Le trio Touya sabre de concert”. Libération (în franceză). 
  2. ^ a b Louis-Laurent Dussel (). „Roi après Lamour”. La Dépêche du Midi (în franceză). 
  3. ^ „Les escrimeurs français font mouche aux championnats du monde”. La Croix (în franceză). . 
  4. ^ Louis-Laurent Dussel (). „Touya : la série continue”. La Dépêche du Midi (în franceză). 
  5. ^ Stéphane Badouard (). „Sabre et champagne pour les Touya”. La Dépêche du Midi (în franceză). 
  6. ^ „Les frères Touya raccrochent” (în franceză). AFP. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]