Cuba Libre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Această băutură este un
Cocktail oficial IBA
Cuba Libre
15-09-26-RalfR-WLC-0056.jpg
Tip: Cocktail
Alcool primar după volum:
Servit: cu gheață cuburi
Garnitură standard: felie de limetă
Pahar standard:
Highball Glass (Tumbler).svg
Highball glass
Ingrediente specificate de IBA:
  • 1 parte rom
  • 2 părți Cola
  • un strop de suc de limetă
Preparare: Se combină ingredientele în pahar și se amestecă. Se stoarce felia de lămâie în băutură și se garnisește ceea ce rămâne din felie.


Cuba Libre (în traducere Cuba liberă) este un cocktail preparat din Coca-Cola, limetă și rom. Acest cocktail este numit deseori Rom și Cola. Bacardi afirmă că sunt deținătorii originalului, în timp ce unii îl atribuie celor de la Havana Club.

Atât cocktailul, cât și numele său, rămân politic semnificative, din cauza istoriei și situației actuale dintre Cuba și SUA. Cuba Libre este uneori numită „Mentirita” („minciunică”) de exilații cubanezi, cu referire la faptul că țara nu este liberă sub guvernul comunist al lui Fidel Castro.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Cuba Libre

Pentru a se prepara un Cuba Libre, se freacă marginea unui pahar cu o limetă și se umple cu gheață. Se toarnă Coca-Cola și rom în raport 2:1. Se stoarce limeta și se adaugă cu totul în băutură ca garnitură.

O altă metodă de a prepara acest cocktail este cu 30 ml rom, 20 ml suc de lămâie și 150 ml Coca-Cola. Poate fi servit cu cuburi de gheață.

Variațiuni[modificare | modificare sursă]

Cuba Pintada (Cuba pătată) si Cuba Campechana sunt de asemenea populare, mai ales între tineri. Prima băutură este preparată din rom, apă minerală și foarte puțină cola (atât cât să se păteze); Campechana conține jumătate apă minerală și jumătate cola.

O variantă recentă este Coppertone care utilizează Rom Malibu (rom cu un extract natural de nucă de cocos) și Cherry Coke (sau Cherry Pepsi sau Cherry RC Cola) pentru componenta cola.

Cuban Missile Crisis (criza cubaneză a rachetelor) este o altă variație, care folosește rom mai tare, precum Bacardi 151 (75,5%).

Băutura este populară și în Nicaragua, unde se prepară cu marca națională de rom, Flor de Caña, și Pepsi. Aici se numește "Nica Libre".

O variantă venezuelană, "Cuba Libre Preparado" (Cuba Libre preparată) include un strop de gin și unul de Angostura.

Un nume alternativ pentru kalimotxo, un amestec spaniol de vin roșu și cola, este Rioja Libre, după regiunea viticolă Rioja.