Floricele de porumb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Floricele de porumb
Popcorn - Studio - 2011.jpg
280px
Clasificare științifică
Specie: Z. mays
Subspecie: Z. rta
Floricele de porumb

Floricelele de porumb, numite și cocoșei sau pop-corn, sunt boabe de porumb prăjite care se expandează sub acțiunea căldurii. Pentru elaborarea floricelelor se folosesc doar boabele anumitor specii de porumb, precum Zea mays everata Sturt, respectiv doar acelea care se umflă și crapă la prăjire. Boabele de porumb sunt prăjite în ulei vegetal, iar după expandare se sărează sau li se adaugă unt. De asemenea în unele locuri se consumă și floricele de porumb caramelizate.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Floricele au fost descoperite de către amerindieni în epoca precolumbiană acum mii de ani. În anul 1948 s-au descoperit în New Mexico floricele de porumb cu o existență de 5600 ani. În Mexic erau numite momochtli în limba nahuatl și se expandau în oale de lut, bine încinse sau se presărau boabe peste jăratec.

În jurul anului 1612, exploratorii francezi relatau că indienii On ke-on we făceau să explodeze boabele de porumb în vase de lut folosind nisip fierbinte.

În 1885, Charles Cretors (Chicago, SUA) a creat o mașină comercială de fabricare a floricelelor de porumb.

Modul de preparare, in zilele noastre este foarte simplu: de obicei se folosesc oale de deimensiuni medii, si, conform indicatiilor de pe ambalaj, se toarna ulei in interiorul acesteia. Se lasa la incins, dupa care se adauga si floricelele. Se asteapta pana cand toate boabele au fost expandate, apoi se adauga sare, unt sau caramel dupa preferinte. In comert, unele firme de snaksuri precum Chio sau Star produc popcorn la microunde, sau chiar popcorn gata-facut cu diverse arome: branza, unt de arahide, smantana si ceapa etc.

Aceasta gustare si-a castigat faima si datorita industriei cinematografice, fiind adesea asociata cu aceasta. Se consuma adesea cu ocazia vizionarii filmelor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Floricele de porumb