Creștinism și Islam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Creștinismul și Islamul, religiile  cu cel mai mare număr de adepți din lume, prezintă o serie de asemănări, precum: monoteismul, promovarea păcii, existența Raiului dar și a Iadului, a Judecății de Apoi sau a unor profeți (Isus din Nazaret, Adam, Noe, Avraam, Moise sau Muhammad) care au răspândit mesajul divin.

Dacă pentru creștinism autoritatea doctrinală este Biblia iar instituția reprezentativă este Biserica, pentru islam „Cartea Sfântă” este Coranul iar rugaciunile colective se desfășoară în moschei. Atât pentru creștini, cât și pentru musulmani și evrei, judecătorul suprem este Dumnezeu.

Mai vizibile sunt însă diferențele dintre cele două religii în ceea ce privește povestea lui Iisus, natura lui Dumnezeu, libertățile și obligațiile credincioșilor.

O scurtă definire a celor două religii[modificare | modificare sursă]

Creștinism[modificare | modificare sursă]

Acest articol este parte a seriei despre
Creștinism
Christos Acheiropoietos.jpg
Isus din Nazaret

Biblia

Biserici creștine


Mărturisiri de credință (crezuri)

Simboluri


Ritualuri creștine


Arta creștină


Sfinții

Creștinismul, alaturi de iudaism și islam, este o religie monoteista, fiind prima ca număr de adepți din lume. Numele provine de la Iisus Hristos, numit si Mesia, care a pus bazele acestei religii. Autoritatea doctrinală este Biblia iar instituția reprezentativă este Biserica. Biblia reprezintă „cuvântul lui Dumnezeu” numita si Sfanta Scriptură. Biblia este compusă din diferite „cărți” (80 la număr), grupate in Vechiul Testament și Noul Testament.

Islam[modificare | modificare sursă]

Islamul, religia tuturor musulmanilor,a fost fondată în secolul al VII-lea in Peninsula Arabă, de către profetul Muhammad ,bazată pe textul Coranului. Potrivit Islamului, Muhammad reprezintă ultimul profet și mesager al lui Dumnezeu (Allah în limba arabă). Coranul este Cartea Sacră a musulmanilor alcatuită din revelațiile facute de Dumnezeu către profetul Muhammad prin intermediul îngerului Gabriel direct în limba arabă. Revelația coranică, dintre anii 612-632, va rezulta în 114 de capitole sau sure de lungimi diferite, de la 3 pană la 287 de versete, aranjate în ordine descrescătoare.[1][2]

Asemănări[modificare | modificare sursă]

Creștinismul și Islamul sunt două religii monoteiste ce au un stramoș comun, pe profetul Avraam ce promoveaza existenta unui singur creator al universului, numit Dumnezeu sau Allah(in limba araba). Dumnezeu a trimis diverși profeți precum Adam, Noe, Avraam, Moise care să raspandească mesajul divin.

Credincioșii au obligația de a respecta poruncile date și invățăturile morale are profeților. Ambele religii susțin că Maria, mama lui Iisus, a fost virgină ; deci nașterea lui Iisus cat si faptele înfăptuite de acesta, au fost un miracol.

Diavolul este reprezentarea răului și credincioșii nu trebuie să urmeze calea lui ,deoarece, Ziua de Apoi va veni și toti vor fi judecați pentru faptele comise. Existența Raiului si a Iadului unde, după moarte, credincioșii vor fi răsplatiți sau pedepsiți pentru faptele lor.[1][2]

Deosebiri[modificare | modificare sursă]

Izbăvire[modificare | modificare sursă]

Cretișnism: În ceea ce privește izbăvirea, creștinismul susține că omul se naște cu păcatul originar.

“De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa și moartea a trecut la toți oamenii, pentru că toți au păcătuit în el.„ [3] (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, 5:12).

Islam: Pe de altă parte, islamul susține că omul se naște fără de păcat.

Este Iisus calea către salvare?[modificare | modificare sursă]

Crestinișmul susține că Iisus este singura cale de salvare a credincioșilor.

“Că întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt. Și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu Tatăl.„[3] (Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel, 2:10-11)

Islamul nu recunoaște puterea lui Iisus, susținând totuși că el este un profet, un mesager a lui Dumnezeu.

Spune însa și următoarele: “Eu sunt robul lui Dumnezeu care mi-a dăruit Cartea si m-a făcut Profet.„ [4] Sura 19 :30

Creștinismul spune că nu prin fapte ci prin credința în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt oamenii se pot mântui. “Căci în har sunteți mântuiți, prin credință, și aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; Nu din fapte, ca să nu se laude nimeni.„ [3] (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel, 2:8-9)

Islamul susține că faptele bune le anulează pe cele rele.

“ Săvârșește-ți rugăciunea la cele două capete ale zilei și în apropierea nopții. Cele bune fac să plece cele rele. Aceasta este o amintire pentru cei care își aduc aminte.„ [4] (Sura 11:114)

Despre Dumnezeu[modificare | modificare sursă]

Este Dumnezeu o trinitate ?[modificare | modificare sursă]

C : Creștinismul afirmă că Dumnezeu este o trinitate alcătuită din Tatal, Fiul și Sfantul Duh.

I : Islamul consideră aceasta idee o blasfemie.

Cei care spun : “ Dumnezeu este al treilea din trei sunt tagaduitori. Nu este dumnezeu afara de Dumnezeu, Unul. Daca nu se leapada de ceea ce spun, o osanda dureroasa ii va atinge pe cei care tagaduiesc dintre ei.„[4] Sura 5 :73

Cine face parte din această trinitate ?[modificare | modificare sursă]

C : Potrivit Bibliei din trinitate fac parte Tatal, Fiul și Sfantul Duh.

“Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.„[3] Sfânta Evanghelie după Matei (28:19)

I: In Coran se afirmă că trinitatea din religia creștina este alcatuită din Dumnezeu- Tatal, Dumnezeu – Sfantul Duh (ingerul Gabriel) și –Fiul (Iisus).

Coranul spuse : “O, Iisus, fiu al Mariei ! Tu ai spus oamenilor : Luati-ma pe mine si pe mama mea drept dumnezei mai presus de Dumnezeu ?„ [4] Sura 5 :116

Povestea lui Iisus[modificare | modificare sursă]

A fost Iisus creat ?[modificare | modificare sursă]

C : Biblia susține că Iisus Hristos nu a fost creat ci născut de fecioara Maria.

“El este mai înainte decât toate și toate prin El sunt așezate.„[3] Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel (1:17)

I : Islamul afirmă că Iisus a fost conceput în mod miraculos datorită voinței lui Dumnezeu .

“Iisus este inaintea lui Dumnezeu precum Adam pe care l-a creat din tarana si apoi ii spuse: “Fii !” Si asa a fost.„ [4] Sura 3 :59

Este Iisus trimisul lui Dumnezeu sau doar un simplu apostol ?[modificare | modificare sursă]

C : Biblia ne invată că Iisus este trimisul lui Dumnezeu.

“Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.„ [3] Sfânta Evanghelie după Ioan (14:6)

I : Coranul ne spune că Iisus a fost doar un profet al lui Dumnezeu.

“O, oameni ai Cartii ! Nu intreceti masura in credinta voastra! Nu spuneti despre Dumnezeu decat Adevarul ! Da, Cristos ! Iisus, fiul Mariei, este trimisul lui Dumnezeu, Cuvantul Lui pe care l-a aruncat Mariei, un Duh de la El(…)„[4] Sura 4 :171

A fost Iisus crucificat ?[modificare | modificare sursă]

C : Creștinii susțin că Iisus a fost crucificat pentru iertarea păcatelor muritorilor.

“Căci am judecat să nu știu între voi altceva, decât pe Iisus Hristos, și pe Acesta răstignit.„[3] Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel (2:2)

I : Islamul afirmă ca Iisus nu a fost crucificat. “Dupa cum au mai spus:

“Da, noi l-am ucis pe Cristos, Iisus, fiul Mariei, trimisul lui Dumnezeu.” Ei inca nici nu l-au ucis, nici nu l-au rastignit, ci numai li s-a parut asa(… )„ [4] Sura 4 :157

Iisus și Muhammad[modificare | modificare sursă]

Fiul lui Dumnezeu sau doar un muritor ?[modificare | modificare sursă]

C : Biblia afirmă că Iisus este fiul lui Dumnezeu.

“Despre Cel pe care Tatăl L-a sfințit și L-a trimis în lume, voi ziceți: Tu hulești, căci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt? (…) „ [3] Sfânta Evanghelie după Ioan (10:36)

I : Contrar Bibliei, Coranul, cartea sfanta a musulmanilor, afirma ca Iisus a fost doar un profet.

“Si ca sa-I previna pe cei care spun:” Dumnezeu si-a luat un fiu* ! „ Nici ei si nici tatii lor nu au drespre aceasta vreo stiinta. Grea este vorba ce le iese din gura. Ei nu spun decat minciuni !„ [4] Sura 18 :4-5

Cu păcat sau fără de păcat ?[modificare | modificare sursă]

C : Potrivit Bibliei, Iisus a fost fără de păcat “Căci spre aceasta ați fost chemați, că și Hristos a pătimit pentru voi, lăsându-vă pildă, ca să pășiți pe urmele Lui,Care n-a săvârșit nici un păcat, nici s-a aflat vicleșug în gura Lui,(…)„ [3] Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru (2 :21-22)

I : Islamul afirmă că Muhammad a avut păcate

Spune : “Eu nu sunt decat un om asemenea voua si mi s-a dezvaluit ca Dumnezeul vostru este Dumnezeu Unul, iar cel care nadajduieste in intalnirea cu Dumnezeul sau trebuie sa savarseasca fapte bune si sa nu alature pe nimeni in inchinaciunea sa catre Domnul sau*.„ [4] Sura 18:110

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Hourani, Albert, 2015, Istoria popoarelor arabe (traducere Irina Vainovski-Mihai), Editura Polirom, Iași ISBN 978-973-46-5114
  2. ^ a b Anghelescu, Nadia, 2009, Identitatea arabă: istorie, limbă, cultură, Editura Polirom, Iași ISBN 978-973-46-1338-0
  3. ^ a b c d e f g h i Biblia Ortodoxa, http://www.bibliaortodoxa.ro, Retrieved 2016
  4. ^ a b c d e f g h i George Grigore, 2015, Coranul, Editura Herald, Bucuresti