Corabie vikingă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Corabie vikingă

Corabia vikingă (drakkar) definește tipul de corabie din Europa de Nord în perioada vikingilor (800 - 1100). Aceste corăbii au fost construite și după perioada de dominație vikingă, fiind corăbii iuți care puteu naviga independent de vânt având catarge și vâsle. Model de construcție a corăbiilor vikinge se află în literatura „Hjalmar Falk” din 1912. O corabie reprezentativă este nava de război Olav Tryggvasons „Kranich“ (Cocor) sau „Wurm” (Vierme) care aveau 34 de perechi de vâsle.

Echipajul corăbiei (numit: “skipssögn”, „skipshöfn“, “sveit”, “skipverjar”, “skiparar”) conducătoul corabiei numit, “stýrimaður”, “skipstjórnamaðr”, “skipdróttinn”, sau “skipherra”, la navele de război acesta trebuia să fie necăstorit, avea puteri nelimitate, el fiind numit direct de rege. Echipajul de la vâsle era numit “hásetar”, sau “hömlumenn” după nevoie mânuiau și velele, sau făceau paza.

Pe navele comerciale existau și pasageri, iar conducătorul nu avea puteri nelimitate pe corabie. Echipajul era alcătuit di 12 până la 20 de persoane, la care se adăugau vâslașii care erau în medie 13 persoane. Locurile de dormit „ rúm” ca. 3 - 4 locuri se aflau sub punte.