Constantin Tuleașcă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Constantin Tuleașcă este un medic specialist neurochirurg (FMH) de origine română, născut la Iasi, in 1981 și stabilit la Lausanne, in Elveția. Constantin Tuleașcă este și doctor in medicină - doctor in stiinte (MD-PhD) al Universității din Lausanne (Facultatea de Biologie si de Medicină).

Viața profesională[modificare | modificare sursă]

Este cunoscut mai ales pentru realizările sale in domeniul radiochirurgiei mini-invazive, prin tehnica Gamma Knife[1].

A fost discipolul Profesorului Jean Régis, considerat o referință in domeniul radiochirurgiei mondiale, la CHU Timone, Marsilia, Franța (mai 2010 - octombrie 2011).

In 2013, a primit premiul "Young Professional Award", din partea Societatii Internationale de Radiochirurgie [2].

In 2015, a devenit primul român onorat cu un premiu (Auguste Secrétan) al Academiei Naționale de Medicină, Paris, Franța, pentru lucrarile sale cu privire la tratamentul radiochirurgical al nevralgiei de trigemen [3][4][5][6][7][8].

In 2016, a fost selecționat in Campania "Oamenii Timpului", la secțiunea "Sănătate"[9]. In același an, a fost primul laureat al Premiilor Naționale "Negruzzi", la secțiunea "Sănătate"[10]

In 2019, a primit unul din cele doua Premii de Excelență anuale ale Universitații din Lausanne, Facultatea de Biologie si de Medicină [11].

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Este casatorit cu Ana-Maria, medic chirurg pediatru. Au impreuna un copil, Eric-Constantin.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Constantin Tuleașcă este autor sau co-autor a 70 de lucrări peer-reviewed, inclusiv in jurnale de prestigiu, cum ar fi "Brain"[12],"Lancet Oncology" [13] sau "New England Journal of Medecine"[14]. A prezentat sau co-prezentat, in format de prezentare orală sau poster, aproximativ 200 de comunicari științifice la congrese naționale și internaționale. Este autorul a 7 capitole de carte, in principal legate de radiochirurgia prin tehnica Gamma Knife [15].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]