Constantin Simirad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Constantin Simirad
Date personale
Născut (79 de ani) Modificați la Wikidata
Coțușca, Botoșani, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Președinte al Consiliului Județean Iași Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deLucian Flaișer
Succedat deCristian Adomniței
Ambasador al României în Cuba Modificați la Wikidata
În funcție
 – decembrie 2006
Primar al municipiului Iași Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deGheorghe Nichita
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Precedat deVasile Dumitriu

Partid politicPSD (–septembrie 2009)
CDR ()
Partidul Alianța Civică ()
Alma materUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Constantin Simirad (n. , Coțușca, Botoșani, România) este un politician român, membru al Uniunea Națională pentru Progresul României, fost membru al Partidul Social Democrat, fost președinte al Consiliului Județean Iași. Între anii 1992-2003 a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași, fiind numit apoi ca ambasador în Cuba de către președintele României din aceea perioadă, Ion Iliescu. A fost exclus din PSD în septembrie 2009, după ce a declarat că-l va susține în campania pentru alegerile prezidențiale pe președintele Traian Băsescu și s-a alăturat lui Gheorghe Flutur, lider PDL, pentru a se ocupa de campania electorală din Moldova. În martie 2003, UNPR a anunțat că Simirad va candida pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Iași, sub sigla Uniunii, în tandem cu Tudor Ciuhodaru, care va candida pentru primăria municipiului Iași.

Studii[modificare | modificare sursă]

Constantin Simirad s-a născut la data de 13 mai 1941 în satul Coțușca (județul Botoșani). A absolvit cursurile Liceului "Mihail Sadoveanu" (actualul Colegiu Național) din Iași și apoi Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1965).

După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de matematică la Liceul din Dorohoi (jud. Botoșani) (1965-1968). În anul 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, ajungând până la gradul didactic de conferențiar doctor.

Între anii 1973-1975, a fost detașat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în matematică.

Constantin Simirad a intrat în politică în anul 1991, înscriindu-se în Partidul Alianței Civice. În anul 1992 a fost ales ca primar al municipiului Iași, candidând pe listele CDR. A fost instalat oficial în această funcție la 22 iunie 1992. A fost reales ca primar la alegerile din 1996 (din primul tur cu 71% din voturi) și din 2000. În anul 2000 a înființat Partidul Moldovenilor, al cărui lider a fost. În anul 2002 a devenit membru PSD.

La data de 28 noiembrie 2003, Simirad a fost numit prin decret prezidențial în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar la Ambasada României din Cuba. A deținut această funcție până în decembrie 2006, când și-a înaintat demisia și a revenit în România, unde a fost pensionat.

La 28 martie 2008, Comitetul Executiv al PSD Iași l-a desemnat pe fostul primar Constantin Simirad drept candidat la conducerea Consiliului Județean Iași [1]. În urma alegerilor locale din 1 iunie 2008, Constantin Simirad a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, obținând 36,50% din totalul voturilor valid exprimate [2].

Distincții obținute[modificare | modificare sursă]

Constantin Simirad a deținut funcțiile de membru al Societății Americane de Matematică, membru în Adunarea Națională Bisericească, membru în Consiliul Eparhial al Iașilor și președinte al Fundației Ecologice multinaționale "Prietenii Prutului". În perioada cât a fost primar, el a deținut și funcția de membru al Delegației Române la Congresul Puterilor Locale și regionale din Europa și de vicepreședinte al Grupului Parlamentar al Democrațiilor Europene în Consiliul Europei.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, i-au fost conferite următoare distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I - Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordata de Regele Mihai I al Romaniei (2009).

El deține titlurile de “Doctor Honoris Causa” acordat de World Academy of Arts and Culture, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Activitate publicistică[modificare | modificare sursă]

Constantin Simirad a publicat numeroase articole în domeniul matematicii, atât în România cât și în alte țări. Este autorul unui "Curs de ecuații diferențiale pentru studenți" (Editura Moldova, Iași, 1994). Înainte a fi primar, a colaborat la revistele "Convorbiri literare", "Cronica română", "Cronica" etc.

Săptămânal, a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul de “Tableta primarului” în cele mai importante ziare locale: Monitorul, 24:Ore, Evenimentul și Ziarul de Iași, grupaj care a fost sistat în decembrie 2003. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la Ziarul de Iași și Evenimentul. De asemenea, a publicat articole la rubrica “Tableta cu ecou” în Revista Națională de Administrație Publică.

De asemenea, a publicat mai multe volume de proză scurtă:

  • Audiențe în aer liber (2 vol., Ed. Polirom, Iași, 2000) - proză scurtă;
  • Bordura de ipsos (Ed. Polirom, Iași, 2001) - roman;
  • În umbra zeilor (Ed. Polirom, Iași, 2001) - volum de proză scurtă;
  • Simfonia vieții (Ed. Trinitas, Iași, 2003) - antologie de articole;
  • Arca lui Noe (Ed. Polirom, Iași, 2003) - volum de proză scurtă;
  • Izgoniții din rai (Ed. Junimea, Iași, 2005) - cuprinde peste 100 de povestiri care se referă la personaje și întâmplări reale și imaginare din România și Cuba.

A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România și al organismului similar din Republica Moldova.

Constantin Simirad vorbește limbile franceză (foarte bine), spaniolă și engleză (bine), italiană și rusă (satisfăcător). El este căsătorit și are doi copii.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri