Constantin S. Nicolaescu-Plopșor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Constantin S. Nicolaescu-Plopșor
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965–1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieantropolog
scriitor
arheolog
istoric
paleoanthropologist[*][[paleoanthropologist |​]]
scriitor de literatură pentru copii[*]
poet
politician
collector of fairy tales[*][[collector of fairy tales |​]]
geograf Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Partid politic National Liberal Party-Brătianu[*][[National Liberal Party-Brătianu (Romanian political party (1930-1938))|​]]  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române

Constantin S. Nicolaescu-Plopșor (n. 20 aprilie 1900, Plopșor, Dolj – d. 30 mai 1968, București) a fost un arheolog, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, geograf, membru corespondent al Academiei Române.

Homo olteniensis (Australonthropus olteniensis) este o fosilă umană (un craniu) veche de 2 milioane de ani, descoperită la Bugiulești (jud. Vâlcea) de C.S. Nicolaescu-Plopșor. Acestei descoperiri îi este destinată o sală în Muzeul Olteniei, muzeu reorganizat de Plopșor, care în anul 1934, după specializarea la institutul Antropologic din Paris, s-a întors în Oltenia și a început, investigații arheologice pe valea Desnățuiului. Muzeul fusese întemeiat de alți elevi și profesori ai colegiului: Ștefan Ciuceanu și Marin Demetrescu. Plopșor[1][2] a fost director aici mult timp.

A înființat Institutul Arheologic Oltenia, Institutul de Istorie Națională, o revistă (Gând și slavă oltenească)[3], o editură (Pământ și suflet oltenesc), Asociația Folcloriștilor Olteni, filiala din Craiova a Academiei Române (devenise membru corespondent al Academiei de tânăr, din 1938). A scris și publicat foarte mult, de la culegeri de folclor la studii mari (a fost și coordonatorul grupului de cercetători de la Porțile de Fier - insula Ada-Kaleh).

În 1965 este publicat volumul de povestiri Tivisoc și Tivismoc care reflectă preocuparea autorului pentru creația folclorică și care cuprinde printre altele textele Păcală la stăpân (Povestește Tivisoc) și Trinu (Povestește Tivismoc).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Constantin S. Nicolaescu-Plopșor (1900- 1968)
  2. ^ C.S.Nicolăescu-Plopșor, 24 ianuarie 2009, Vasile Surcel, Jurnalul Național, accesat la 20 mai 2014
  3. ^ Notă biobliografică în Antologie de proză Ramuri, 1990, Rusoaica, de Gib. I. Mihăescu, roman cu o prefață de Cezar Petrescu, povestiri de C. S. Nicolăescu-Plopșor și Ion Marin Iovescu, Craiova, 1990, p. 303

Legături externe[modificare | modificare sursă]