Constantin S. Nicolaescu-Plopșor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constantin S. Nicolaescu-Plopșor
Date personale
Născut 20 aprilie 1900
Decedat 30 mai 1968 (68 de ani)
Cetățenie România
Ocupație antropolog[*]
scriitor
arheolog[*]
istoric
paleoanthropologist[*]
Activitate
Alma mater Universitatea din București

Constantin S. Nicolaescu-Plopșor (n. 20 aprilie 1900, Plopșor, Dolj - d. 30 mai 1968, București) a fost un arheolog, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, geograf, membru corespondent al Academiei Române.

Homo olteniensis (Australonthropus olteniensis) este o fosilă umană (un craniu) veche de 2 milioane de ani, descoperită la Bugiulești (jud. Vâlcea) de C.S. Nicolaescu-Plopșor. Acestei descoperiri îi este destinată o sală în Muzeul Olteniei, muzeu reorganizat de Plopșor, care în anul 1934, după specializarea la institutul Antropologic din Paris, s-a întors în Oltenia și a început, investigații arheologice pe valea Desnățuiului. Muzeul fusese întemeiat de alți elevi și profesori ai colegiului: Ștefan Ciuceanu și Marin Demetrescu. Plopșor[1][2] a fost director aici mult timp.

A înființat Institutul Arheologic Oltenia, Institutul de Istorie Națională, o revistă, o editură, Asociația Folcloriștilor Olteni, filiala din Craiova a Academiei Române (devenise membru corespondent al Academiei de tânăr, din 1938). A scris și publicat foarte mult, de la culegeri de folclor la studii mari (a fost și coordonatorul grupului de cercetători de la Porțile de Fier - insula Ada-Kaleh).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Constantin S. Nicolaescu-Plopșor (1900- 1968)
  2. ^ C.S.Nicolăescu-Plopșor, 24 ianuarie 2009, Vasile Surcel, Jurnalul Național, accesat la 20 mai 2014