Gábor Kozsokár

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gabor Kozsokar)
Gábor Kozsokár
Date personale
Născut (83 de ani) Modificați la Wikidata
Ghidfalău, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Judecător al Curții Constituționale a României Modificați la Wikidata
În funcție
iulie 1998 – 
Senator al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deCsaba Németh
CircumscripțiaCovasna
Legislaturălegislatura 1996–2000[*]
În funcție
 – 
CircumscripțiaCovasna
Legislaturălegislatura 1992–1996[*]
În funcție
iunie 1990 – 
CircumscripțiaCovasna
Legislaturălegislatura 1990–1992[*]

PremiiOrdinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce[*] ()
Alma materUniversitatea Babeș-Bolyai

Gábor Kozsokár (n. , Ghidfalău, Covasna, România) este un jurist român, care a îndeplinit funcția de senator de Covasna pe listele partidului UDMR în legislaturile din perioada 1990-2000. Pe data de 9 iulie 1998, Gábor Kozsokár a demisionat din Senat și a fost înlocuit de senatorul Csaba Németh. În perioada 1998-2007, a îndeplinit funcția de judecător la Curtea Constituțională a României.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Gábor Kozsokár s-a născut la data de 31 ianuarie 1941 în comuna Ghidfalău (județul Covasna). A absolvit în anul 1961 Facultatea de Drept a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj. De asemenea, este licențiat în științe politice, specializarea științe politico-economice, la Institutul pentru pregătirea cadrelor în problemele conducerii social-politice București (1985).

După absolvirea Facultății de Drept, Gábor Kozsokár a lucrat ca procuror la Procuratura raionului Făgăraș, Procuratura locală Sf. Gheorghe și Procuratura jud. Covasna. Apoi a fost promovat ca procuror-șef al Procuraturii locale Sf. Gheorghe, procuror-șef adjunct al Procuraturii județului Covasna. De asemenea, a fost și primar al orașului Covasna.

În perioada 1990-1998, Gábor Kozsokár a fost senator de Covasna, fiind ales pe listele partidului UDMR. În legislatura 1990-1992 a fost membru al Biroului Permanent al Senatului, vicepreședinte al Senatului (septembrie - octombrie 1992) precum și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Islamică Iran, Republica Libaneză, Australia, Regatul Thailanda, Canada, Republica Elenă și Republica Italiană. În următoarele legislaturi, a fost președinte al Comisiei permanente pentru probleme de muncă, protecție socială și sănătate, vicepreședinte al Senatului și secretar al Senatului. În legislatura 1996-2000, Gábor Kozsokár a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Panama și Republica Italiană. Gábor Kozsokár a demisionat la data de 9 iulie 1998 din Parlamentul României, fiind numit judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani care a expirat la data de 13 iulie 2007. Acest mandat nu a fost reînnoit deoarece legea interzice două mandate.

Gábor Kozsokár a urmat un curs postuniversitar în specialitatea drept penal și drept procesual penal, precum și trei cursuri de perfecționare profesională. El a fost distins cu Diploma de merit pentru importanta contribuție la edificarea statului de drept în România, conferită de Uniunea Juriștilor și revista "Palatul de Justiție" (1992). De asemenea, este autor de articole, comentarii și note, publicate de revistele de drept din România.

În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]