Congresul Național African

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Congresul Național African
Oameni cheie
PreședinteCyril Ramaphosa  Modificați la Wikidata
Fondator(i)John Dube  Modificați la Wikidata
Date
Înființat  Modificați la Wikidata
SediuLuthuli House[*][[Luthuli House (office Building in Sauer Street, Johannesburg)|​]]
Informații
Ideologie oficialăNaționalism civic
Social-democrație[1]
Socialism democratic
Poziție politicăCentru-stânga[2]
Afiliere internaționalăInternaționala socialistă[3]
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
Drapelul Congresului Naţional African din Africa de Sud

Congresul Național African (în engleză African National Congress, ANC) este un partid politic de stânga din Africa de Sud, susținut de alianța sa tripartită cu Congresul Sindicatelor Sud-Africane (COSATU) și cu Partidul Comunist Sud-African (SACP), aflat la guvernare de la înființarea democrației nerasiale în aprilie 1994. El se autodefinește ca „o forță disciplinată a stângii”.[4]

Membrii au înființat organizația sub numele de South African Native National Congress (SANNC) la 8 ianuarie 1912 la Bloemfontein pentru a spori drepturile populației sud-africane de culoare din Uniunea Sud-Africană. Printre membrii fondatori se numărau John Dube, primul președinte, și poetul și scriitorul Sol Plaatje. Organizația a luat numele de ANC în 1923 și a format o aripă militară, Umkhonto we Sizwe (Sulița Națiunii) în 1961, după ce în 1960 a fost scoasă în afara legii de către regimul segregaționist de apartheid, instaurat de Partidul Național al Republicii Sud-Africane.

ANC a fost legalizat la 2 februarie 1990, iar apartheidul a fost abolit în țară în iunie 1991. Liderul ANC Nelson Mandela, care fusese deținut din anul 1963 a fost eliberat, iar în urma primelor alegeri multirasiale din 1994 a fost ales președintele Republicii Africa de Sud.

De atunci ANC este partidul de guvernământ al Africii de Sud postapartheid la nivel național, bucurându-se la alegerile generale din 1994, 1999, 2004 și 2009 de 60-70% din voturile electoratului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sabine Cessou (), archive.wikiwix.com https://archive.wikiwix.com/cache/20180528030118/https://www.monde-diplomatique.fr/2018/03/CESSOU/58425, Arhivat din original în , accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Umrabulo - Issue No 30, 3rd Quarter 2007, web.archive.org, , Arhivat din original în , accesat în  
  4. ^ „ANC Party Declaration”. the African National Congress. Accesat în .